Υγεία

Σε εγρήγορση για τον ιό του Δυτικού Νείλου – ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα

Επί ποδός είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τον ιό του δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι τώρα είναι 12, με τα 11 εξ αυτών να νοσηλεύτηκαν με σοβαρές εκδηλώσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για κάθε ένα περιστατικό με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιστοιχούν 140 μολυνθέντες στην κοινότητα που δεν έχουν νοσήσει ή νόσησαν με ήπια συμπτώματα.

Επομένως, έχουν μολυνθεί συνολικά περισσότερα από 1.500 άτομα. Παράλληλα, οι επηρεαζόμενες από τον ιό περιοχές είναι πλέον τέσσερις, με τελευταίες δύο την Ηλιούπολη και την Αθήνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί μέχρι και χθες και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά αφορούν στις περιοχές των Μεγάρων Αττικής, της Τανάγρας Βοιωτίας, της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και της Ηλιούπολης Αττικής.

Τα Μέγαρα είναι η πρώτη περιοχή όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου για φέτος το καλοκαίρι. Παραμένει η περιοχή με τα περισσότερα περιστατικά. Oπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 12 κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου τα οκτώ έχουν εμφανιστεί στα Μέγαρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρόλο που ο αριθμός των περιστατικών δεν θεωρείται μεγάλος. Και αυτό γιατί φέτος έχει αρχίσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, από τις αρχές Ιουλίου και ενδέχεται να «κρατήσει» μέχρι και τέλη Σεπτέμβρη. Επιπλέον, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον ιό του δυτικού Νείλου «απρόβλεπτο».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει σε όλους και κυρίως στους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στις οικίες, τις αυλές τους και τους εαυτούς τους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να μολυνθούν.

Ανάμεσα στα μέτρα προστασίας είναι οι σήτες στα παράθυρα, η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση κουνουπιών, η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία τού να κουρεύεται το γρασίδι και το πότισμα των φυτών να πραγματοποιείται κατά προτίμηση το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και συνήθως πρόκειται για το κοινό κουνούπι. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από τη μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη). Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε ύφεση η ιλαρά
Μειωμένη χαρακτηρίζεται πλέον από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ η κυκλοφορία της ιλαράς. Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα της νόσου. Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς ανέρχεται σε 3.220 κρούσματα από τον Μάιο του 2017 μέχρι και σήμερα.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί και τέσσερις θάνατοι. Οι δύο αφορούσαν ανεμβολίαστο βρέφος και έφηβο από πληθυσμό Ρομά, οι άλλοι δύο άτομα του γενικού πληθυσμού, μια 34χρονη μητέρα που δεν είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έναν νεαρό άνδρα, ανοσοκατεσταλμένο που παρά τον εμβολιασμό νόσησε και εμφάνισε επιπλοκές.

ΜΑΡΙΑ–ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ