Αθλητισμός

Ρεσιτάλ Κετσετζόγλου για ΑΕΚ: «Ήρθε η ώρα να... τρέξουμε και να τρελάνουμε κόσμο!»

Καλά ξεκινήσαμε. Καθόλου δεν μπέρδεψε την κατάσταση η ομάδα χθες με την εμφάνιση της στο πρώτο φιλικό της σεζόν. Αντε να σκέφτηκαν κάποιοι πως ίσως δεν είναι ανάγκη να διώξεις με το ζόρι τον Αϊντάρεβιτς, αν δεν βρει την ομάδα που θέλει και να τον έχεις ως μια έξτρα λύση που να μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να κάνει μια - δυο καθοριστικές ενέργειες σε ένα αγώνα που στράβωσε. Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ έδειξε τι θέλει. Και δεν θέλει μόνο παίκτες, που και 4-0 να νίκαγε πάλι τους ίδιους θα ήθελε. Γιατί κακά τα ψέμματα και με το υπάρχον υλικό η πρωταθλήτρια Ελλάδος σίγουρα μπορούσε να νικήσει στο πρώτο φιλικό μια νεοφώτιστη ομάδα της Πολωνίας, αν το παιχνίδι ήταν θέμα ποιότητας παικτών.

Η χθεσινή ΑΕΚ είχε πολύ μεγαλύτερη ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο από την αντίπαλο της, παρότι χρειάζεται επειγόντως ένα κεντρικό χαφ που να μπορεί να βοηθάει και στο δημιουργικό κομμάτι, έναν ακραίο μεσοεπιθετικό και βέβαια τον Πόνσε ή άλλο φορ. Με αυτή την σειρά. Άμεσα. Και μετά βλέπουμε, μέχρι 31 Αυγούστου έχουμε καιρό και πολλά θα έχουν αλλάξει μέχρι τότε ώστε με ηρεμία να γίνουν άλλες 1-2 προσθήκες πολυτελείας που τώρα ίσως μοιάζουν απίθανες.

Περισσότερο, λοιπόν, από το δεδομένο ότι η ομάδα χρειάζεται τουλάχιστον 3 παίκτες… χθες, αυτό που φάνηκε στο πρώτο φιλικό της σεζόν είναι πως η ΑΕΚ είναι στο μηδέν από πλευράς ετοιμότητας. Κι επειδή βλέπω και διαβάζω και ακούω από τις συνεντεύξεις των παικτών πως ο Ουζουνιδης και το επιτελείο του θέλουν να παρουσιάσουν μια τελείως διαφορετική ομάδα από πέρυσι στα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά, με περισσότερη κατοχή μπάλας και έλεγχο, πρέπει να… βιαστούν.

Γιατί μόνο εύκολο δεν είναι να συμβεί αυτό στην πράξη, παρότι στα λόγια ακούγεται υπέροχο. Όμως όσο νωρίς κι αν είναι, που είναι, δεν διορθώνει τα πάντα αυτό. Η δουλειά τα διορθώνει και η αξιοποίηση των παικτών έτσι όπως είναι και όχι όπως εμείς θέλουμε να είναι. Η ΑΕΚ πρέπει να τρέξει για να είναι έτοιμη όταν πρέπει.

Να βελτιωθεί ομάδικά αλλά και ατομικά. Ο Ουζουνίδης είναι ο πρώτος προπονητής που πήρε συνεργάτη ειδικό για τις ατομικές προπονήσεις, τον πολύ καλό Παναγιωτάρα, και δείχνει διάθεση να δουλέψει αυτό το κομμάτι που τα προηγούμενα χρόνια απλά δεν υπήρχε. Ούτε καν στην… Β' και την Γ' Εθνική. Αυτό είναι το πρώτο θετικό και τα αποτελέσματα θα φανούν. Οχι μόνο στους μικρούς. ΟΛΟΙ οι παίκτες μπορούν να βελτιωθούν. Κι αυτό είναι τρομερά κρίσιμο για μια ομάδα. Δείτε την αντίδραση του Γιαννούτσου στο γκολ του χθεσινού αγώνα ως ένα παράδειγμα…

Είναι φανερό πως ο Ουζουνίδης και το επιτελείο του έχουν επιλέξει μια προετοιμασία με το μυαλό στον Αύγουστο, και καλά κάνουν, αφού είναι τεράστια πρόκληση σε όλα τα επίπεδα η συμμετοχή στους ομίλους. Μην ξεχνάμε πως πέρυσι τέλη Αυγούστου με την πρόκριση στους ομίλους φτιάχτηκε ψυχολογικά και οικονομικά όλη η χρονιά.

Στόχος είναι οι όμιλοι λοιπόν. Για αυτό υπάρχουν αρκετές μέρες στην Πολωνία με μόνο μία προπόνηση αντίθετα με τα συνήθη στις προετοιμασίες, υπάρχουν ρεπό ενώ για αυτό έκοψε και κάποιες μέρες προετοιμασίας ο ίδιος ο προπονητής και η ομάδα θα κάνει βασικό στάδιο μόνο 12 μέρες. Οπότε ο στόχος είναι η ομάδα να είναι έτοιμη γρήγορα στο τακτικό κομμάτι και η φυσική κατάσταση να δουλεύεται όλη την χρονιά χωρίς ιδιαίτερο φόρτωμα τώρα. Μου αρέσει αυτή η τακτική. Για αυτό έχω απαιτήσεις για γρήγορη ετοιμότητα.

Εφόσον μιλάμε για μια ομάδα που θα έχει το πάρα πολύ τρία νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα στο πρώτο Ευρωπαϊκό παιχνίδι, αν βέβαια κλείσουν μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει, ο στόχος της ετοιμότητας αρχές Αυγούστου πρέπει να επιτευχθεί. Δουλειά λοιπόν και ξεκάθαρες αποφάσεις για το τι μπορεί να παίξει η ομάδα με το υλικό που έχει.

Ενα υλικό που με άλλους τρεις, αλλά χωρίς Μάνταλο και Τσόσιτς, πήρε πρωτάθλημα, πήγε αήττητο στους 32 και στις λεπτομέρειες έχασε τους 16 του Εuropa και ως… συνήθως απέκλεισε και τον Ολυμπιακό από το κύπελλο. Αυτό το τελευταίο δεν το γράφω για τον Ουζουνίδη που με κάθε ευκαιρία από την μέρα που ήρθε λέει δημόσια και ιδιωτικά πόσο καλό υλικό βρήκε, αλλά για τους φίλους που ξεχνάνε τι έκαναν αυτοί οι παίκτες πέρυσι, εκτός από αυτούς που… έφυγαν που ήταν οι καλύτεροι. Αλλά συμβαίνουν αυτά ιδίως τέτοια εποχή στο ποδόσφαιρο.

Πάντα αυτοί που έφυγαν και αυτοί που δεν ήρθαν ακόμη είναι οι καλύτεροι. Εδώ πέρυσι η ΑΕΚ είχε αποκλείσει την Μπριζ και την ώρα των πανηγυρισμών στο τέλος ενώ οι παίκτες γιόρταζαν τον θρίαμβο τους το σύνθημα που ακούστηκε από όλο το γήπεδο ήταν το: Αραούχο οε οε οε.

Ετσι είναι το καλοκαίρι. Και καλά κάνει. Ο λαός ζητάει μεταγραφές και οι ομάδες πρέπει να κάνουν ακόμη κι αν είναι τέλειες. Ο κόσμος έχει δίκιο. Μιλάω για τον κόσμο και όχι για αυτούς που πονάνε και τα βλέπουν όλα στραβά αφού και το πρωτάθλημα το πήραμε κατά… λάθος.  Πόσο περισσότερο όταν εμφανώς θέλουν ενίσχυση. Ομως τις μεταγραφές πρέπει να τις κάνουν οι διοικήσεις και οι άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι για αυτή την δουλειά. Με ξεκάθαρο πλάνο και στόχευση.

Ο Ουζουνίδης σε σχέση με τον Μανόλο είναι πολύ πιο επιδραστικός στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Φυσικά ο προπονητής είναι αυτός που ζητάει χαρακτηριστικά παικτών. Ετσι γίνεται σε όλες τις ομάδες και ιδίως στις πετυχημένες. Πρέπει να υπάρχουν όρια. Και τον τελευταίο λόγο βέβαια να τον έχει αυτός που έχει την ευθύνη και που πληρώνει. Πρέπει ΧΘΕΣ να ξεκολλήσουν όλοι και να προχωρήσουν στις κινήσεις που είναι απαραίτητες. Ψάχνοντας τον τέλειο παίκτη στην τέλεια τιμή μπορεί στο τέλος να την πατήσεις χειρότερα. ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΡΑ. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν άμεσα να βοηθήσουν την ομάδα. Ας προχωρήσουν λοιπόν. Και μια επισήμανση. Οταν τελικά ξεκολλήσει το… καράβι είναι δεδομένο πως οι παίκτες που θα έρθουν θα αρέσουν και μόνο φτηνοί δεν θα είναι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...