Αρχείο

Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Απέναντι σε υπερδύναμη ο «Σουλτάνος» - Πάστορας Μπράνσον, F-35 και S-400 πίσω από «κλειστές πόρτες»

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί ο Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ λόγω της κράτησης του πάστορα Μπράνσον και των στενών σχέσεων με τη Ρωσία. Για τα ζητήματα αυτά πραγματοποιήθηκε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με αμερικανούς γερουσιαστές, προκειμένου να ισορροπήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιλύοντας τα φλέγοντα ζητήματα.

Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ Lindsey Graham και Jeanne Shaheen συναντήθηκαν πίσω από “κλειστές πόρτες” με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Σκοπός τους όπως είπαν, ήταν να ζητήσουν και να επιτύχουν την απελευθέρωση του πάστορα του Brunson αλλά η συζήτηση η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, επεκτάθηκε και στα θέματα των S-400 και F-35  καθώς και στις Αμερικανό-τουρκικές, σύμφωνα με το hellasjournal.com .

Σε μια σειρά από tweets μετά τη συνάντηση, ο Graham ανέφερε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά θεμάτων που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ωστόσο, παραδέχεται την ανάγκη ύπαρξης μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία και ανέφερε ότι “η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή” όταν πρόκειται για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Γκράχαμ χαρακτήρισε τη συνάντησή τους με τον Ερντογάν «πολύ καλή, με σεβασμό και ειλικρίνεια» και είπε ότι συζήτησαν την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35 Joint Strike Fighter.

Την ίδια ώρα η Shaheen, σύμφωνα με το SCF, είπε ότι συζήτησαν το θέμα της φυλάκισης του Brunson και ανέφερε ότι ο Ερντογάν  παρουσιάστηκε δεκτικός στις ανησυχίες των γερουσιαστών.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τροπολογία που απαγορεύει την πώληση στην Τουρκία αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter, προτάσσοντας ως κύριους λόγους την αγορά των S-400 από τη Ρωσία και την φυλάκιση Αμερικανών πολιτών. Σύμφωνα με την τροπολογία, απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση κονδυλίων από το οικονομικό έτος 2019 και προηγούμενα έτη, για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Τουρκία, μέχρις ότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει και δεν θα παραλάβει ρωσικούς πυραύλους S-400.

https://twitter.com/LindseyGrahamSC/status/1012805571953782785

https://twitter.com/LindseyGrahamSC/status/1012805776388345857

https://www.youtube.com/watch?v=IPV5eBtm8gs

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...