Υγεία

Πόσες τηγανητές πατάτες τη βδομάδα μπορούν να σε…«στείλουν»;

Το ξέραμε ότι οι τηγανητές πατάτες είναι βλαβερές για την υγεία μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε πως η απολαυστική μας αυτή συνήθεια μπορεί να μας οδηγήσει… στο θάνατο! Έτσι όμως υποστηρίζει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition!

Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση τηγανητής πατάτας σε 4.400 συμμετέχοντες ηλικίας 45-79 ετών σε βάθος 8ετίας. Μέχρι το τέλος της μελέτης, είχαν πεθάνει 236 από αυτούς τους συμμετέχοντες. Αφού έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες θανάτου, κατέληξαν ότι η κατανάλωση πατάτας δεν αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κανενός ατόμου. Όλα αυτά βέβαια μέχρι οι ερευνητές να εξετάσουν πιο προσεκτικά το είδος πατάτας που έτρωγαν οι συμμετέχοντες. Τότε διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν πολλές τηγανητές πατάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα διέτρεχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου!

Η κατανάλωση όμως μη τηγανισμένων πατατών, σε βραστή για παράδειγμα μορφή, δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, καθώς θεωρούνται μια υγιεινή τροφή χάρη στη πληθώρα φυτικών ινών, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Όλα αυτά «θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις επιζήμιες επιδράσεις του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι τηγανητές πατάτες από την άλλη περιέχουν πολλά λιπαρά και μεγάλες ποσότητες αλατιού, που βλάπτουν την υγεία μας.

Όπως σημείωσαν όμως οι ερευνητές, απαιτείται εκτενέστερη έρευνα και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων για να διερευνηθεί ο ακριβής σύνδεσμος κατανάλωσης τηγανητής πατάτας και θανάτου.

olivemagazine

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ