Κόσμος

Προς γεωπολιτικές ανακατατάξεις: Εξαλλος ο Τραμπ με Μέρκελ - Αγριο κράξιμο σε Τουρκία - Έτοιμος για ρήξη στο ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ - Γιατί εξαιρεί την Ελλάδα


Με γοργούς ρυθμούς υλοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική του και φαίνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στη σειρά εκείνων των χωρών που απολαμβάνουν της εύνοιάς του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, η Αμερική θα σταματήσει «να είναι ο κουμπαράς όλου του κόσμου» φέρεται να είναι το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, από το οποίο εξαιρούνται μόνο τέσσερις χώρες: η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εσθονία και η Πολωνία.

Βέβαια ο Ν. Τραμπ θέλει να στείλει και ένα έμμεσο μήνυμα στην Ελλάδα όσο και στον Α. Τσίπρα, διότι ο Πρωθυπουργός έχει γίνει πλέον ο καλύτερος συνεργάτης της Μέρκελ στην ΕΕ. Οι πρόσφατες αποφάσεις για το προσφυγικό και η πλάτη που έβαλε ο Αλέξης υπέρ της Ανγκέλας, αυτό δείχνει.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αναφέρεται με θετικό τρόπο για τη χώρα μας.

Φέρεται να τονίζει, όμως, ότι το ποσό που πρέπει να διατίθεται για την άμυνα, πρέπει να περιλαμβάνει και αγορές στρατιωτικού υλικού. Βέβαια η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση, προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16, με ένα κόστος της τάξης των 1,6 δις. δολαρίων, που θεωρείται ικανοποιητικό για μία χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας.

Η χώρα μας, ναι μεν είναι τυπική στις υποχρεώσεις της, αφού χρησιμοποιεί το 3,61% του ακαθάριστο εγχώριου προϊόντος για τις αμυντικές δαπάνες, όμως σε αυτές περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων στρατιωτικών.

Σημειώνεται ότι στις επιστολές που έστειλε σε χώρες οι οποίες δεν «πιάνουν» το ποσοστό του 2%, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις. Πιο αρνητικές χαρακτηρίζονται οι επιστολές προς την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο κ. Τραμπ θεωρεί αδιανόητο να ξοδεύει η Αμερική δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, και οι ίδιες να μην κάνουν τίποτα από την πλευρά τους, ούτε καν τα συμφωνηθέντα.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας, αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα ζητώντας από την κ. Μέρκελ να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, στρατιωτικές και οικονομικές. Ο κ. Τραμπ φέρεται να εγκαλεί επίσης τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Οπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το θέμα των αμυντικών δαπανών αποτελεί ένα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα τονίσει πως δεν γίνεται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να επωμίζονται το κόστος της ασφάλειας ορισμένων πλούσιων χωρών, τις οποίες έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι εκμεταλλεύονται την ασφάλεια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να διαλύσει την γερμανοκρατούμενη ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σχέδιο ολικής καταστροφής της γερμανικής οικονομίας. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο.

Μέτα από σωρεία αποφάσεων για τους δασμούς στον Χάλυβα, στα αυτοκίνητα, και αλλού σε ένα ιδιότυπο πόλεμο με το Βερολίνο, η κρίση στην Ευρώπη είναι πλέον ορατή λόγω μιας σειράς γεγονότων.

Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει κατ’ επανάληψιν μπει στο στόχαστρο του πρόεδρου των ΗΠΑ. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο Α. Τσίπρας.

Ηδη η Καγκελάριος είναι ευάλωτη, διότι πλέον ο συγκυβερνήτης Ζεεχόφερ, μετά από έντονες πιέσεις και διαπραγματεύσεις, κατάφερε να περάσει η δική του θέση στο μεταναστευτικό.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αποδυναμωθεί η Μέρκελ, όμως ο δικός μας πρωθυπουργός βάζει συνεχώς πλάτη στην γυναίκα που μόλις πριν λίγα χρόνια της έλεγε... go back κυρία Μέρκελ.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει πως στηρίζει την Ελλάδα και τον τουρισμό, καθώς στέλνει στη χώρα μας την κόρη του για διακοπές, πόσο ξεκάθαρο μήνυμα να στείλει;

«Απόβαση» στη Μύκονο θα πραγματοποιήσουν πολύ σύντομα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η έλευση των πραγματικών «Men in Black» στη Μύκονο συνδέεται με μια υψηλή άφιξη, καθώς το «νησί των ανέμων» ετοιμάζεται να υποδεχθεί μέσα στον Ιούλιο την «πρώτη κόρη» των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίφανι Τραμπ. ‘

Το τέταρτο από τα παιδιά του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και η μοναδική κόρη που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του, με την ηθοποιό Μάρλα Μέιπλς, θεωρείται ο «άγνωστος Χ» της δυναστείας των Τραμπ. Η «ξεχασμένη πρώτη κόρη», όπως την αποκαλούν συχνά τα αμερικανικά έντυπα, δεν ανέλαβε να κρατήσει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης όσο ο πατέρας της κάθεται στην καρέκλα του «πλανητάρχη» (όπως ο Ντον Τζούνιορ και ο Ερικ) και δεν ακολούθησε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (όπως η Ιβάνκα και ο Μπάρον). Αντ’ αυτού, η 24χρονη Τίφανι συνεχίζει τις σπουδές της στη Νομική του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν.

Εμμεσο μήνυμα λοιπόν του Τραμπ, ότι εμπιστεύεται την Ελλάδα.

Τζέφρι Πάιατ: Κρατάμε στην πρώτη γραμμή το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 με την ευκαιρία της 4ης Ιουλίου, αναφερόμενος στο θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την υπόθεση. «Προφανώς κρατάμε στην πρώτη γραμμή τα θέματα των δύο Ελλήνων στρατιωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης