Ένοπλες Συρράξεις

Προς ανάφλεξη: Το Ιράν αυξάνει τον εμπλουτισμό ουρανίου -Μυστική συνάντηση στις ΗΠΑ δρομολογεί εξελίξεις

Ετοιμάζεται άγρια πολεμική ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή με την πιθανότατη προετοιμασία ισραηλινο-αμερικανικού  προληπτικού κτυπήματος κατά ιρανικών πυρηνικών εργαστηρίων, μετά την απόφαση για αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου από τους μουλάδες.

Πριν ημέρες ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας , Meir Ben-Shabat ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον όπου είχε  συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του John Bolton.

Τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οι κύριοι Μπόλτον και Μπεν-Σαμπάτ επικύρωσαν την συμφωνία-πλαίσιο για την αντιμετώπιση του Ιράν που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών τον Δεκέμβριο, πριν ο Μπόλτον αναλάβει καθήκοντα  στη νέα του θέση .

Το έγγραφο επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με το Channel 10 του Ισραήλ ώστε να αντανακλά στην νέα πραγματικότητα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ έχοντας οσμή επιχείρησης σοκ και δέος κατά της Τεχεράνης .

Εντωμεταξύ το Ιράν ενημέρωσε την επιτροπή  πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ στη Βιέννη σχετικά με την απόφασή του να αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου (UF6) ως απάντηση στην απόσυρση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα που είχε επιτευχθεί το 2015.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Behruuz Kamalvandi, αναγγέλλοντας το γεγονός, δεν ανέφερε την ακριβή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αυτής ή τον βαθμό εμπλουτισμού.

Ο ανώτατος ηγέτης, Ayatollah Khamenei, δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι:

«Έχω πει στην υπηρεσία ατομικής ενέργειας του Ιράν να είναι προετοιμασμένη να αναβαθμίσει την ικανότητα εμπλουτισμού (ουρανίου) μας εφόσον η πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις καταρρεύσει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ».

Το Debka είχε γράψει στις 24 Μαΐου 2018 ότι αν το Ιράν επιστρέψει στον εκτεταμένο εμπλουτισμό του ουρανίου, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα προετοιμαστούν για να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του και σε άλλες βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποτρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία να επαναλάβει την πρόοδό της στην ικανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Τώρα που η Τεχεράνη κάνει αυτό το βήμα, εναπόκειται στον Πρόεδρο Ν.Τραμπ να αποφασίσει για το είδος της «απάντησης» της Αμερικής.

Η απόφαση του ιρανού προέδρου Khamenei δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο  ένα πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα για μια απόφαση.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν εξεπλάγη από την πρόθεση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας του να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η μόνη «παραφωνία» μέσα στην απόλυτη σύμπνοια ΗΠΑ-Ισραήλ για το Ιράν όμως παραμένει η αινιγματική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg  ότι η συμμαχία δεν θα υποστήριζε το Ισραήλ εάν δέχονταν επίθεση από το Ιράν .

Την ίδια στιγμή  η απόφαση του Χαμενεΐ στις 29 Μαΐου 2018 να αντικαταστήσει  τον διοικητή του Αρχηγείου  στρατηγού Khatam al-Anbiya με τον στρατηγό  Farzad Ismail, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν  υπεύθυνος για την αεράμυνα του Ιράν υποδεικνύει πάρα πολλά για τα μελλούμενα .

Πρόκειται λοιπόν για μια αναμέτρηση χωρίς όρια μεταξύ Ιρανών και Ισραηλινών μιας και κανένας δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ειδικά το Τελ Αβίβ μετά την πιστοποίηση ύπαρξης ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Sahab με βεληνεκές 3000 χλμ , οι οποίοι εφόσον εξοπλιστούν με πυρηνική γόμωση θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ισραηλινή ενδοχώρα ....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...