Πατριαρχεία

Πέφτουν οι μάσκες! Μόνο πολιτικό το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας-Ποροσένκο: Η αυτοκεφαλία είναι πυλώνας του ουκρανικού κράτους

Πέφτουν οι μάσκες για την σκοπιμότητα των πιέσεων σχετικά με την ουκρανική εκκλησιαστική αυτοκεφαλία. Το γράψαμε και τις προάλλες πως μόνο οι πολιτικοί ασχολούνται για δικούς τους σκοπούς και οφέλη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πιόρ Πόροσενκο κάλεσε, λοιπόν, τους πολίτες να πολεμήσουν και να προσευχηθούν για την αυτοκεφαλία που πρέπει να δοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αποκαλώντας την ένα από τα θεμέλια της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας.

"Η αυτοκεφαλία είναι ένας από τους πυλώνες του ουκρανικού κράτους, του ουκρανικού έθνους, της ουκρανικής εθνικής ασφάλειας και, τέλος, ολόκληρης της παγκόσμιας γεωπολιτικής", δήλωσε ο Πόροσενκο στην περιοχή Τερνόπολη την Κυριακή.

Είπε ότι η κατάσταση γύρω από την πιθανή παροχή ενός τομου (διάταγμα) στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι εύκολη.

"Η αντιπολίτευση είναι μεγάλης κλίμακας και συστημική, έχουμε δύο πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε: να προσευχηθούμε και να πολεμήσουμε", ανέφερε ο Ποροσενκο.

Η διαδικασία για την έκδοση ενός τομου συνάντησε την "τρελή αντίσταση της Μόσχας και της πέμπτης φάλαγγάς της στην Ουκρανία, όπου ορισμένοι πολιτικοί που θεωρούνται συνήθως υπέρ της Ουκρανίας επιτρέπουν στον εαυτό τους να δώσουν μηνύματα στον έξω κόσμο ότι για την παροχή αυτοκέφαλίας δεν πρέπει να βιαστούμε . "

Αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες αναφορές σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας “ότι η ένωση του μητροπολίτη του Κιέβου στην εκκλησία της Μόσχας, η οποία συνέβη τον 17ο αιώνα, έλαβε χώρα κατά παράβαση των κανόνων, ότι το δικαίωμα χορήγησης αυτοκεφαλίας ανήκει αποκλειστικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Σύνοδο, ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι η μητρική εκκλησία των Ορθόδοξων Χριστιανών της Ουκρανίας και ότι η Μόσχα, που ισχυρίζεται ότι είναι η μητέρα, είναι στην πραγματικότητα κόρη Εκκλησία της Εκκλησίας στο Κίεβο ".

Είναι φυσικό και σημαντικό η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους να συνοδεύεται από τη δημιουργία "της δικής του ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας", ανέφερε ο Πόροσενκο.

Είπε ακόμη ότι παραμένει πεπεισμένος ότι η εκκλησία πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

"Δεν πρόκειται για την ίδρυση κρατικής εκκλησίας, οι εκκλησίες ήταν και θα είναι ανεξάρτητες από το κράτος, όπως ορίζει το Σύνταγμα, πιστεύω ακράδαντα ότι η εκκλησία της Ουκρανίας θα είναι ανεξάρτητη από το κράτος αλλά κυρίως από ένα ξένο κράτος" κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ