Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος δηλώνει ότι εξαρτάται από την Ευρώπη να σώσει την πυρηνική συμφωνία

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «παράνομη» και ότι εξαρτάται από την Ευρώπη να διατηρήσει τη συμφωνία-ορόσημο με την Τεχεράνη.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, βάσει της οποίας υπήρξε άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον ηγέτη του Ιράν χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων.

Το Ιράν και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, κυρίως ευρωπαϊκές δυνάμεις, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Μετά την παράνομη αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ευρώπης», φέρεται να δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία ποτέ δεν επεδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει προβλήματα στους παγκόσμιους διαύλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της να εξάγει πετρέλαιο», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο Ροχανί και κάποιοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα διαταράξουν τις αποστολές πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου μέσω των Στενών του Χορμούζ, εάν η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να περιορίσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ