Πατριαρχεία

Ουκρανία: Άνω κάτω τα χρονοδιαγράμματα των σχισματικών για την αυτοκεφαλία-Καθυστερεί το Φανάρι

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο για το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας αυτή έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα και οι αξιωματούχοι του Κιέβου που καίγονται για τον τόμο πίστευαν πως θα τον έχουν μέχρι τον εορτασμό του Βαπτίσματος των Ρως.

Μόνο που λογάριασαν χωρίς το Φανάρι το οποίο καθυστερεί αφού ούτε στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε το θέμα. Κι αν για την Σύνοδο του Ιουνίου η δικαιολογία ήταν η κατάσταση της υγείας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τώρα τι θα βρουν να τα κουκουλώσουν οι Φαναριώτες;

Πάντως οι Ουκρανοί σχισματικοί του αποκαλούμενου "Πατριαρχείου Κίεβου"  και της "Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας" αναμένουν με ανυπομονησία τον τόμο αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως προαναφέρθηκε ο κλήρος και τα μέλη των σχισματικών εκκλησιών ήλπιζαν και περίμεναν τον Τόμο πριν από τις 28 Ιουλίου, τώρα αναγνωρίζουν ότι δεν θα δοθεί εγκαίρως, αλλά θεωρούν πως είναι βέβαιο ότι θα έρθει τον Αύγουστο!

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνήλθε την περασμένη εβδομάδα, δεν συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας και έτσι το όλο ζήτημα θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές διπλωματικές πηγές η καθυστέρηση στη χορήγηση του τόμου οφείλεται μόνο στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να "τελειώσει η Κωνσταντινούπολη να ενημερώνει τις άλλες Τοπικές Εκκλησίες για το ζήτημα"

Ωστόσο, αντί να «ενημερώσει» τις άλλες Τοπικές Εκκλησίες για το θέμα, η Κωνσταντινούπολη δήλωσε δημόσια ότι «αποφάσισε να επικοινωνεί στενά και να συντονίζεται με τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες σχετικά με το θέμα αυτό,» στο τέλος της Συνόδου του Απριλίου. Οι εκπρόσωποι της Κωνσταντινούπολης συναντήθηκαν από τότε με τους επικεφαλής πολλών τοπικών εκκλησιών, αν και κανένας δεν εξέφρασε καμία υποστήριξη για τη νομιμοποίηση των ουκρανών σχισματικών.

Πάντως οι πολιτικοί στην Ουκρανία συνεχίζουν το παιχνίδι τους...

Ο Πρόεδρος της Verkhnova Rada (το ουκρανικό κοινοβούλιο) Andriy Parubiy, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια απόφαση για έναν τομο αυτοκεφαλίας είναι μια «ερώτηση για το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...