Κυβέρνηση

Ολα στη φόρα! - Το απόλυτο «ξεγύμνωμα» των κυβερνητικών χειρισμών λεπτό προς λεπτό - Οι οκτώ που πρέπει να λογοδοτήσουν για την εθνική τραγωδία


Ξεσκεπάζονται πλέον τα Κυβερνητικά ψέματα. Οι αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν περίτρανα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Τραγικοί χειρισμοί, υποκρισία και νεκροί.

Σε λίγο θα κατηγορήουν και τα θύματα της τραγωδίας οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ας ξεδιπλώσουμε λοιπόν τα ντοκουμέντα της ντροπής

Ομολογία Π. Πολάκη: Ξέραμε για νεκρούς

Στην παραδοχή ότι την ώρα της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για τη φονική φωτιά στο Μάτι υπήρχαν πληροφορίες για δύο νεκρούς αλλά δεν ανακοινώθηκαν γιατί «ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα» προχώρησε ο Παύλος Πολάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά πως «την ώρα της σύσκεψης είχαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς. Ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής ή ο γιατρός βάζει τη σφραγίδα. Τι θα βγαίναμε σε πανελλήνια μετάδοση και θα μιλούσαμε με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;».

«Σαφώς και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός όταν έφυγαν οι κάμερες», συμπλήρωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=aYWEb0FK21o

Και όταν πλέον μπήκαν τα συνεργεία και αρχίσαμε να βλέπουμε τι έγιναν στα σπίτια, τι γίνεται στα αυτοκίνητα, τότε βγήκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και είπε στις 2.30 τη νύχτα ότι οι νεκροί είναι πάνω από 20, πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

Μάλιστα, είπε πως «νομίζω δεν υπήρξε ποτέ πιο επίσημη ενημέρωση σε σχέση με αριθμό θυμάτων».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «προφανώς δεν έγιναν καλώς καμωμένα τα πράγματα αφού είχαμε θύματα», αλλά αρκέστηκε να ρίξει ευθύνες στην άναρχη δόμηση στο Μάτι που «εμπόδισε τον κόσμο».

Κατά τον ίδιο «μπόρεσαν να φύγουν 13-14.000 άνθρωποι από τα σπίτια τους και εγκλωβίστηκαν 1.000 στη θάλασσα».

«Βόμβες» από τον δήμαρχο Ραφήνας: Περιφερειακή σύμβουλος πλαστογράφησε έγγραφα

Συνεχείς είναι οι «βόμβες» που ρίχνει ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς το τελευταίο 24ωρο σχετικά με τις ευθύνες, τα λάθη αλλά και τις παρανομίες στην υπόθεση με την φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική!

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Μπουρνούς καταγγέλλει ότι κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην ανακρίτρια, παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα, τα οποία φέρουν την υπογραφή της Συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής, κ. Τσούπρα.

«Κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην ανακρίτρια αποκαλύφθηκε μια μεγάλη σκευωρία, τόλμησαν και προσκόμισαν πλαστά έγγραφα, πλαστά πρακτικά. Η κ. Τσούπρα, η περιφερειακή σύμβουλος, αναπληρώτρια σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και αρμόδια κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, τόλμησε και έκανε πλαστό πρακτικό. Συγκάλεσε το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας στην Παλλήνη.

»Πήγαν κάποια από τα μέλη που κλήθηκαν, δεν έγινε ποτέ συντονιστικό όργανο και τόλμησε και συνέταξε πρακτικό. Μπορείτε να πάρετε και τον Δήμαρχο Διονύσου, τον κ. Ζαμάνη, ο οποίος φέρεται ότι ήταν εκεί, συμμετέχει σε ένα συντονιστικό όργανο που ποτέ δεν συνεδρίασε και καταγράφεται ότι τάχα μου έδωσαν προφορικώς σε απροσδιόριστό χρόνο και τόπο,, τόσο γενναίοι ήταν και μου έδωσαν εντολή εκκένωσης. Επειδή αυτοί είναι πολλοί και εγώ ένας, εγώ λέω την αλήθεια και αυτοί ψέματα και δυστυχώς για αυτούς έχω τις αποδείξεις» δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Αυτοί είναι πολλοί και εγώ είμαι ένας, αλλά έχω τις αποδείξεις στα χέρια μου, θα τις καταθέσω και τότε θα δούμε ποιος θα πάει φυλακή», τόνισε και αναφερόμενος στα αποδεικτικά στοιχεία έκανε λόγο για μάρτυρες και υλικό από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το έγγραφο που κατατέθηκε με τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης, αναφέρει ότι το Συντονιστικό συγκλήθηκε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε στις 21:00, καθώς και ότι σε αυτό συμμετείχε και η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνομία. «Αναφέρεται ότι μου έδωσαν προφορική εντολή εκκένωσης», υπογράμμισε διαψεύδοντας ότι είχε λάβει τέτοια εντολή.

Μάλιστα, είπε πως ο δικηγόρος του θα καταθέσει μηνύσεις, καθώς επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες. Επικαλούμενος το νόμο, επανέλαβε ότι «όταν η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερους από έναν Δήμο, η αρμοδιότητα εκκένωσης περνά στην Περιφέρεια» και ερωτηθείς εκ νέου γιατί δεν πήρε τη σχετική πρωτοβουλία, απάντησε πως «δεν έχω έλεγχο μια κατάστασης που επεκτείνεται σε ένα σημείο.

Αυτός που έχει συνολική εικόνα και συντονίζει είναι οι πυροσβέστες, όμως δεν συναντήθηκα ποτέ με αυτούς». Τέλος, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, ξεκαθάρισε, ότι «κανένα κυβερνητικό στέλεχος δε με πήρε να μου πει να συγκαλύψω».

Φωτογραφία ντοκουμέντο που δείχνει ότι το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου την ώρα που ξεκινούσε το συντονιστικό στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για τη φωτιά στο Μάτι, στο Σισμανόγλειο είχαν φτάσει δύο νεκροί από την περιοχή της φωτιάς δημοσιεύει το protothema.gr.

Όπως φαίνεται, η φωτογραφία που δείχνει τη στιγμή που οι διασώστες του ΕΚΑΒ περνούν την είσοδο του Σισμανόγλειου είναι τραβηγμένη στις 23:55 το βράδυ της Δευτέρας.

Η ώρα της φωτογραφίας συμπίπτει και με την ομολογία του Παύλου Πολάκη ότι υπήρχε η πληροφορία για δύο νεκρούς πριν ξεκινήσει η σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας.

Σε αυτή την ώρα διακομιδής του δεύτερου νεκρού είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο ο πρώτος νεκρός που ήταν απανθρακωμένος και μη αναγνωρίσιμος είχε ήδη διακομιστεί στο νοσοκομείο πριν τις 22:45 το βράδυ της Δευτέρας.

Δείτε τη φωτογραφία ντοκουμέντο:

Γνώριζαν για τους νεκρούς 4,5 ώρες πριν από το σόου Τσίπρα στο Συντονιστικό

Όπως έγινε γνωστό, από τις 19:08 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 4,5 ώρες δηλαδή πριν τη συνεδρίαση του Συντονιστικού παρουσία του πρωθυπουργού, είχε στείλει σήμα το κεντρικό λιμεναρχείο Ραφήνας προς το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού για συνεχείς ροές διασωθέντων και σορών.

Αυτή την αποκάλυψη κάνει με σημερινό δημοσίευμα ο Ελεύθερος Τύπος, φέροντας στο φως το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Ηξεραν 

Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22:30 της Δευτέρας … είδαν ή άκουσαν για τις σορούς των θυμάτων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτηυς και ο Β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης.
ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ μιλώντας στο Epsilon είπε πως από τις 21:50 έγινε γνωστό πως υπάρχουν νεκροί από τη φωτιά.

Ακόμη, ο Γιώργος Μαθιόπουλος ανέφερε «στις 21:50 ξέραμε για τους πρώτους νεκρούς στο Μάτι. Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση ο αριθμός των νεκρών ήταν ήδη διπλάσιος».

Πάντως από χθες, Δευτέρα, και αφού είχαν περάσει λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες ότι τα κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί οι κ.κ Σκουρλέτης και Σπίρτζης παραδέχθηκαν ότι ο πρωθυπουργός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς την περασμένη Δευτέρα αλλά είχαν … φύγει οι κάμερες.

Η νέα γραμμή της κυβέρνησης στην προσπάθεια να «καλύψουν» τον πρωθυπουργό για το επικοινωνιακό σόου της Δευτέρας με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού όπου δεν υπήρξε καμία αναφορά για νεκρούς, ήρθε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

«Ο Πρωθυπουργός έμαθε ότι υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς αφότου έφυγαν οι κάμερες από το επιχειρησιακό κέντρο την περασμένη Δευτέρα» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης στο ραδιόφωνο 24/7, δικαιολογώντας έτσι τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη νεκρών. Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα χαρακτήρισε αστήρικτη και καθόλου σοβαρή την κατηγορία της ΝΔ ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τα θύματα.

«Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς», είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα άλλαζε κάτι αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και κ. Σπίρτζης ο οποίος υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις το βράδυ της περασμένης Δευτέρας επειδή οι πληροφορίες για νεκρούς επιβεβαιώθηκαν μόλις έφυγαν οι κάμερες.

Αυτοί είναι οι οκτώ αρνητικοί πρωταγωνιστές της τραγωδίας

Νίκος Τόσκας: ο υπουργός που δεν βρίσκει λάθη

Ξεκινάμε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον άμεσο πολιτικό προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος και έναν από τους κρίσιμους υπουργούς σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, όπως ορθά αναφέρει το in.gr

Ήταν αυτός που μόλις στις 15 Ιουνίου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, διαβεβαίωνε ότι έχουν ληφθεί όλα τα σχετικά μέτρα και η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αντιπυρική περίοδο έχοντας έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμών.

Συμμετείχε στη σύσκεψη-σόου στο Χαλάνδρι, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού, όταν συζητούσαν υποτίθεται το συντονισμό της κατάσβεσης την ώρα που είναι πλέον βέβαιο ότι γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί στην περιοχή.

Πρωταγωνίστησε στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτη 26 Ιουλίου όταν λίγο πολύ υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν λάθη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του για συνειδησιακούς λόγους και όχι επειδή αισθανόταν ότι είχαν γίνει λάθη.

Από τα βασικά στελέχη της κίνησης «Πράττω» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο Κ. Τόσκας έχει αρκετά στηρίγματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας του αντιδικτατορικού παρελθόντος του, της ακεραιότητας που επέδειξε ως αξιωματικός και του γεγονότος ότι αντιμετωπίζεται ακόμη και από την «δικαιωματική» πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ασπίδα προστασίας έναντι ακραίων εκδοχών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ωστόσο, στην τραγωδία έδειξε και αυτός την ίδια άρνηση ανάληψης πραγματική ευθύνης που επέδειξαν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: όταν η ενημέρωση πλησιάζει επικίνδυνα την παραπληροφόρηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ εκ της θέσεώς του είναι εκ των βασικών υπευθύνων για την εικόνα την κυβέρνησης στην κοινωνία.

Συμμετείχε και αυτός στο σόου του Χαλανδρίου τη Δευτέρα, στο πλευρό του πρωθυπουργού και ήταν αυτός που λίγες ώρες αργότερα έκανε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για νεκρούς τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Πρωταγωνίστησε και αυτός στην συνέντευξή Τύπου της Πέμπτης, όπου κυριάρχησε η προσπάθεια να κυκλοφορήσει εκ νέου το σενάριο του οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών, ενισχυμένο αυτή τη φορά από… δορυφόρους και άλλα στοιχεία, την ίδια στιγμή που η πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης, ειδικά για την φωτιά στην Πεντέλη, έδειχνε ότι η αρχική εστία οφειλόταν σε εγκληματική αμέλεια ενός ιδιώτη.

Στη συνέντευξη εκείνη, την οποία και συντόνιζε, είχε τη βασική ευθύνη για το πώς δεν απαντήθηκαν ουσιαστικά ερωτήματα αλλά και για το πώς έκπληκτη η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης βασικά να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.

Ρένα Δούρου: η απούσα

Τυπικά και ουσιαστικά η Περιφέρεια Αττικής παίζει εξαιρετικά κομβικό ρόλο στην πολιτική προστασία αλλά και στη δασοπροστασία. Διαχειρίζεται κονδύλια και από τις δικές της υπηρεσίες εξαρτάται το εάν προωθούνται ή όχι κρίσιμα έργα είτε σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία είτε σε σχέση με την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

Οι Περιφέρειες είναι ο κρίσιμος κρίκος ανάμεσα στις γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την πολιτική προστασία και την υλοποίησή τους από τους δήμους, ενώ παίζει ρόλο και στο συντονισμό εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων.

Η Περιφέρεια Αττικής για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο αντιμετώπισε πολύνεκρη φυσική καταστροφή. Η πρώτη φορά ήταν με τις μεγάλες πλημμύρες στη Μάνδρα, όταν αποδείχτηκε ότι κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα είχαν καθυστερήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η δεύτερη ήταν με τις δολοφονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική όπου πέραν όλων των άλλων συνειδητοποιήσαμε ότι η Περιφέρει Αττικής σε μικρό βαθμό είχε εξασφαλίσει ότι όλοι δήμοι της ζώνης ευθύνης της είχαν έτοιμα σχέδια απομάκρυνσης πληθυσμών και γενικά πραγματική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας καταστροφής.

Ούτε βέβαια είχε αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό δράση για τον καθαρισμό ρεμάτων ή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αυθαίρετη δόμηση, στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει την ευθύνη για την έκταση της καταστροφής. Μόνο κατόπιν εορτής έδωσε τη σχετική εντολή στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση.

Η Ρένα Δούρου είναι μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση ανερχόμενου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδίκησε και πήρε μία από τις θέσεις μεγαλύτερης προβολής ήδη το 2014, για να αποδειχτεί ότι ούτε όραμα είχε για την Περιφέρεια ούτε ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καθόλου τυχαίο, ότι ούτε αυτή έχει αναλάβει κάποια ιδιαίτερη ευθύνη ή έχει κάνει αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά με τα ανύπαρκτα όπως αποδείχτηκε σχέδια για την πολιτική προστασία στην Αττική. Απλώς φρόντισε να είναι διακριτικά παρούσα σε διάφορες στιγμές, ξεκινώντας από το σόου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Σωτήριος Τερζούδης: ο αρχηγός της Πυροσβεστικής που δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικά

Για να βρεθεί ο καταγόμενος από τη Θράκη πυροσβέστης στη θέση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, χρειάστηκε να γίνει μια βουτιά στην επετηρίδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επεσήμαναν ότι ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, εάν στη θέση του αρχηγού ήταν κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία σε επιτελικές θέσεις.

Παρότι οι πυροσβέστες έδειξαν πραγματική αυτοθυσία στη μάχη με τις φλόγες μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, έγινε φανερό ότι υπήρχαν ελλείμματα στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τέτοιων πυρκαγιών, ελλιπής πρόνοια για την αναγκαία αντίδραση σε ακραίες και ασυνήθιστες συνθήκες όπως είναι οι σπάνιοι για την εποχή και περιοχή δυτικοί άνεμοι, αλλά και ελλιπής εκτίμηση του κινδύνου από την αρχική φωτιά στην Πεντέλη.

Παρ’ όλα αυτά στη συνέντευξη της 26ης Ιουλίου, ο αρχηγός του ΠΣ θα δηλώσει ότι «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Κωνσταντίνος Τσουβάλας: ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που είναι απλώς υπερήφανος

Παρότι υπάρχουν πλήθος καταγγελίες για το πώς η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις διαφορετικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την αρχική υποτίμηση του κινδύνου από τη φωτιά στην Πεντέλη, οδήγησε τις δυνάμεις της αστυνομίας αρχικά να μην έχουν σαφείς οδηγίες για το πώς έπρεπε να χειριστούν την κίνηση από και προς την πληγείσα περιοχή, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ προτίμησε απλώς να δηλώσει ότι έγιναν όλα σωστά και ότι είναι υπερήφανος.

Γιάννης Καπάκης: ο άφαντος γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας

Ο Γιάννης Καπάκης υπήρξε έμπειρος πυροσβέστης και διασώστης. Ωστόσο, τη στιγμή της μεγάλης κρίσης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν μπόρεσε να παίξει τον κρίσιμο συντονιστικό ρόλο που υποτίθεται ότι έχει σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων.

Αποδείχτηκε ότι κρίσιμα σχέδια, όπως αυτά της οργανωμένης απομάκρυνσης έμειναν μόνο στα χαρτιά, ότι οι οδηγίες συντάσσονταν μεν αλλά κανένας έλεγχος δεν γινόταν για το εάν έπαιρναν και τη μορφή σχεδίων και η ετοιμότητα για το χειρότερο ενδεχόμενο, κοντολογίς όλη η δουλειά προετοιμασίας και προεργασία που υποτίθεται ότι κάνει η συγκεκριμένη γενικά γραμματεία, απλώς δεν έγιναν.

Πάνος Καμμένος: ο υπουργός που κατηγόρησε τα ίδια τα θύματα για τη συμφορά που τους έτυχε

Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να αρέσκεται να φωτογραφίζεται με τρόπο που να επιδεικνύει «επιχειρησιακή ετοιμότητα». Όμως, αυτή τη φορά το απέφυγε, ίσως γιατί καταλάβαινε ότι με τέτοια καταστροφή δύσκολα μπορούσε να επικαλεστεί «ετοιμότητα».

Ωστόσο, θα θελήσει και αυτός να πάει στις πληγείσες περιοχές και θα είναι από τους πρώτους που θα χρειαστεί να απαντήσει στα ερωτήματα των κατοίκων. Η αντίδρασή του θα είναι να προσπαθήσει να βγάλει… ψεύτες τους κατοίκους που περιέγραφαν πώς βρέθηκαν ουσιαστικά αβοήθητοι.

Την ίδια μέρα, σε συνέντευξη σε ξένο μέσο ούτε λίγο ούτε πολύ θα κατηγορήσει τους ίδιους τους κατοίκους για την τραγωδία, εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και της απουσία σημείων διαφυγής.

Αλέξης Τσίπρας: ένας πρωθυπουργός που νοιάζεται μόνο για την εικόνα του

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει τα χρόνια που είναι στο προσκήνιο ότι έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη δημόσια εικόνα του.

Μόνο που σε συνθήκες μια μεγάλης εθνικής τραγωδίας η προσπάθεια να διασωθεί η εικόνα μπορεί να αποτελέσει το χειρότερο οδηγό και να καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο: στην ανάδειξη όλων των ελλειμμάτων στον κυβερνητικό σχεδιασμό και την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων.

Υποτίμησε αρχικά τη σημασία του κινδύνου για μεγάλες καταστροφές στην πιο επικίνδυνη μέρα του χρόνου για εκδήλωση πυρκαγιών και προτίμησε να μεταβεί στη Βοσνία για ένα αμφίβολης σημασίας βραβείο.

Όταν κατάλαβε τι γινόταν επέστρεψε, αλλά ήταν ο πρώτος, μέσω του πρωθυπουργικού λογαριασμού twitter, που ξεκίνησε το επικοινωνιακό damage control με τις αναφορές σε προβληματισμό για τις πολλές εστίες, που ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα προσπαθούσε να τα αποδώσει όλα σε οργανωμένο «σχέδιο αποσταθεροποίησης».

Ενώ είχε ενημέρωση για την ύπαρξη νεκρών και την έκταση της καταστροφής, προτίμησε να γίνει το επικοινωνιακό σόου στο Χαλάνδρι, με τους στημένους διαλόγους, ενώ με τη δήλωση για «ασύμμετρο φαινόμενο» προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα που ήταν η απουσία κρατικού σχεδιασμού και συντονισμού.

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με σημαντικά καθυστέρηση, χωρίς επί της ουσίας παραδοχή λαθών και χωρίς απόδοση ευθυνών σε όσους δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στο όνομα του να μην γίνουν «αποκεφαλισμοί σε ώρα μάχης» ουσιαστικά έδωσε άλλοθι στους υπουργούς του και συγκάλυψε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές για να βγουν τα πρωτογενή πλεονάσματα παρά σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα σχέδια πολιτικής προστασίας.

Ακόμη και όταν αποφάσισε να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές, το έκανε με μεγάλη καθυστέρηση και σε απόλυτα προστατευμένες συνθήκες ώστε να μην συναντήσει ούτε τις εύλογες διαμαρτυρίες των κατοίκων ούτε τα κρίσιμα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Ένδειξη κι αυτό ότι την ώρα που προέχει η ουσία και η πραγματική άσκηση πολιτικής, αυτός εξακολουθεί να κινείται ακόμη με όρους εικόνας και όχι ουσίας.

Ντοκουμέντο για τη φωτιά στο Μάτι από Το Κίνημα Αλλαγής

 Χρονολόγιο - ντοκουμέντο

giaporo

 

xristofilopoulou8xristofilopoulou10xristofilopoulou12xristofilopoulou14xristofilopoulou16xristofilopoulou18

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...