Ελληνοτουρκικά

Μπορεί η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία να ανοίξει παράθυρο ελπίδας για τους Έλληνες στρατιωτικούς;

Του Άγγελου Ρούσσου

Έξι μήνες συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από εκείνο το βράδυ που δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, στο πλαίσιο μια συνηθισμένης περιπολίας στην δασωμένη περιοχή των Καστανιών Έβρου, συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο.

Από τότε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι. Δυναμικές κινητοποιήσεις και λαϊκές συγκεντρώσεις συμπαράστασης από τον απλό λαό, υποκριτική στάση και αδυναμία αντίδρασης από τους πολιτικούς.

Από την πλευρά της Τουρκίας είναι σαφές πως οι δύο συλληφθένετες θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν ως “εργαλείο” για κάποιου είδους συμφωνία προφανώς για ανταλλαγή με τους Τούρκους αντικαθεστωτικούς που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην χώρα μας.

Χθες πάντως μια είδηση προκάλεσε διάφορους συνειρμούς και για κάποιους ενδεχομένως να ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για τους Έλληνες φυλακισμένους.

Ο αμερικανός πάστορας Andrew Brunson απελευθερώθηκε από τη φυλακή στην Τουρκία και εφεξής θα βρίσκεται υπό κατ 'οίκον περιορισμό. Ο Brunson ήταν στη φυλακή για σχεδόν δύο χρόνια για κατηγορίες περί τρομοκρατίας και για σχέσεις με το καθεστώς Γκιουλέν, το οποίο η πλευρά του σουλτάνου Ερντογάν θεωρεί υπέυθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα προ διετίας.

Ο πάστορας της Βόρειας Καρολίνας, είναι τώρα υπό κατ 'οίκον περιορισμό ενώ οι κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες. Αντιμετωπίζει 35 χρόνια φυλάκισης.

Ο Brunson, 50 ετών, είναι ένας ευαγγελιστής πάστορας από το Black Mountain της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία 23 χρόνια της ζωής του στην Τουρκία, όπου διετέλεσε πάστορας στην Εκκλησία της Ανάστασης στην πόλη της Σμύρνης, όταν και συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 .

"Μίλησα με την οικογένειά του και ήταν πολύ χαρούμενοι", δήλωσε ο δικηγόρος του πάστορα Ismail Cem Halavurt, αλλά πρόσθεσε ότι αισθάνθηκαν "προδομένοι" αφού το δικαστήριο δεν τον απελευθέρωσε νωρίτερα. "Δεν θα μπορει να εγκαταλείψει το σπίτι εκτός εάν έχει ακρόαση στο δικαστήριο. Θα είναι ελεύθερος στο σπίτι, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο ", είπε

Ο Halavurt είπε επίσης ότι ο Brunson ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, παρά το γεγονός πως το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι απελευθερώθηκε για λόγους υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. επικρότησαν την είδηση της απελευθέρωσης αλλά αυτή δεν αρκεί.

“Χαιρετίζουμε την πολύ καθυστερημένη είδηση ότι ο πάστορας Brunson μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε κατ 'οίκον περιορισμό στην Τουρκία αλλά δεν αρκεί. Δεν έχουμε δει αξιόπιστα στοιχεία κατά του κ. Brunson και καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιλύσουν την υπόθεσή τους αμέσως με τρόπο διαφανή και δίκαιο” τόνισε.

Σύμφωνα με τους όρους της κατ 'οίκον περιορισμό κράτησης, ο Halavurt είπε ότι οι αρχές πιθανόν θα κρατήσουν το διαβατήριο του Brunson και θα τον υποχρεώσουν να φορέσει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι .

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι το δικαστήριο απαγόρευσε στον Brunson να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή λοιπόν για κάποιους στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη πως ενδεχομένως οι τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την στάση τους και απέναντι στους δύο Έλληνες κρατούμενους. Όχι σε πρώτη φάση για αθώωση αλλα΄τουλάχιστον για βελτίωση των συνθηκών κράτησης με μια παρόμοια διαδικασία με αυτήν του Αμερικανού πάστορα.

Το θέμα βέβαια είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το παράδειγμα Brunson ή απλα΄θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...