Εσωτερική Ασφάλεια

Ο Τσίπρας γνώριζε από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη νεκρών - «Εντοπίσαμε πτώματα πριν σκοτεινιάσει - Είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία άμεσα»

Εκατοντάδες κόσμου κατάφερε να σώσει η Ομάδα Υποβρύχιων Αποστολών στην παραλία στο Μάτι. Ο επικεφαλής των 40 ανδρών ανέφερε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, πως ειδοποιήθηκαν στις 18:30 ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι και άρχισαν την επιχείρησή τους από τον Άγιο Κοσμά.

Στο σημείο, όπως περιγράφει ο επικεφαλής των ΟΥΚ, έφτασαν λίγο μετά τις 19:00 ενώ η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν ήταν εκατοντάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα και στην παραλία. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, πολύ σύντομα εντόπισαν τα πρώτα θύματα ενώ ο ίδιος ενημέρωσε προσωπικά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου. «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυκτώσει», ανέφερε.

Το ενδιαφέρον στο σημείο αυτό είναι ότι στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Χαλάνδρι, που έγινε στις 23:30, δηλαδή μερικές ώρες μετά την ενημέρωση, δεν υπήρξε καμία αναφορά σε νεκρό αλλά μόνο για σπίτια που καίγονταν και μερικούς ανθρώπους σε ένα λιμανάκι.

Μάλιστα, ο κ. Μπαλτάκος επισήμανε πως οι ΟΥΚάδες έσωσαν και μετέφεραν στο λιμάνι της Ραφήνας πάνω από 465 άτομα, την ώρα που υπό τις δικές του οδηγίες και το συντονισμό του Λιμενάρχη της Ραφήνας, ιδιωτικά σκάφη έσωσαν πάνω από 700 άτομα.

Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση πήραν μέρος και έξι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας που είχαν φτάσει μέσα από τις φλόγες στην παραλία και αυτοί με αυτοθυσία βοήθησαν τον αποκλεισμένους στην παραλία της κολάσεως να επιβιβαστούν στα φουσκωτά.

Συνολικά στο απώγειο της επιχείρησης πήραν μέρος πάνω από 13 σκάφη του Λιμανικού και 20 ιδιωτών που συντονίζονταν από τον Λιμενάρχη της Ραφήνας, όμως στη συνέχεια βρέθηκαν στο σημείο και άλλα σκάφη ιδιωτών που έσπευσαν με δική τους πρωτοβουλία για να βοηθήσουν. 

Reuters: «Αόρατος στις φονικές πυρκαγιές ο Τσίπρας»

Στην έντονη κριτική που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, από επιζώντες αλλά και την αντιπολίτευση, για τις φονικές πυρκαγιές, εστιάζει δημοσίευμα του Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κατηγορούνται γιατί δεν ζητήθηκε συγγνώμη για τη φονικότερη πυρκαγιά στην Ελλάδα και γιατί απέτυχαν να αποτρέψουν την τραγωδία. «Επέστρεψε από τη Βοσνία εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Αλλά μένοντας άφαντος για τρεις ημέρες εξαγρίωσε κάποιους ανθρώπους», σημειώνει το Reuters.

Κάνοντας αναφορά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση της φωτιάς, αυτές οι λέξεις είχαν ελάχιστη σημασία. «Πώς σκοπεύει να ξεπληρώσει την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη», δήλωσε ένας 79χρονος μπροστά από το καμένο σπίτι του, σημειώνει το δημοσίευμα. «Οι λέξεις είναι ωραίες… αλλά θέλω να πει σε εμένα και εκείνους που καταστράφηκαν, τους φίλους μας… ποιανού λάθος είναι αν δεν είναι δικό του. Εφτασα στα όριά μου», σημείωσε ο ίδιος ηλικιωμένος.

«Η φωτιά στο Μάτι αποκάλυψε παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους: κτίρια χωρίς άδεια, διάσπαρτα, με την ανοχή του κράτους καθώς οι κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια και τελικά νομιμοποίησαν τα χτισμένα σπίτια για να κερδίσουν ψήφους», αναφέρει ακόμη το Reuters.

Ακόμη, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση του τριήμερου πένθους, ο κ. Τσίπρας ήταν «αόρατος» μέχρι την Παρασκευή. «Δεν έχει γίνει γνωστό αν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στο νοσοκομείο», συμπληρώνει. «Ηταν στο γραφείο του, προεδρεύοντας τη μία συνάντηση μετά την άλλη, με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, τους δημάρχους. Ηταν απασχολημένος συντονίζοντας την επιχείρηση», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ