Αθλητισμός

Μουντιάλ 2018: Αυξάνονται οι κραυγές για το «θέατρο» και τη συμπεριφορά των παικτών

Ο έγκριτος και έγκυρος Guardian έκανε λόγο για ένα «μαύρο σύννεφο» που απειλεί να σκεπάσει ένα λαμπρό Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει ακόμη και «καρκίνωμα για το παιχνίδι».

Ο δε Ζοσέ Μουρίνιο την επομένη της μεγάλης νίκης-πρόκρισης της Αγγλίας στους «8» κόντρα στην Αγγλία δεν συμμετείχε στο πάρτι των πανηγυρικών δηλώσεων για την ιστορική επιτυχία των λιονταριών αλλά προτίμησε να σταθεί στη θεατρινίστικη συμπεριφορά και των Άγγλων ποδοσφαιριστών.

Μόνο που όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίφαση με το μήνυμα του Ριβάλντο προς τον Νεϊμάρ, τον απόλυτο «floper» του Μουντιάλ, τον οποίο ο άλλοτε σταρ της σελεσάο παρακίνησε να «συνεχίσει να πέφτει αν πρέπει να κερδίσει χρόνο»! Με τον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν να έχει καταμετρηθεί ότι στα 4 παιχνίδια που αγωνίστηκε, έμεινε 14 λεπτά (συνήθως σφαδάζοντας στους πόνους) στο χορτάρι, η αλήθεια είναι ότι η... σχολή που έχει ανοίξει αποκτά ολοένα και περισσότερα μέλη, ωστόσο σιγά, σιγά αυξάνονται κι οι αντιδράσεις.

Κι είναι λογικό να προέρχονται από την Αγγλία καθώς στη λογική των Βρετανών οι divers και οι floppers (αυτοί που πέφτουν εντός και εκτός περιοχής όχι από κάποιο μαρκάρισμα αλλά με το απλό κοίταγμα του αντιπάλου) πρέπει να στοχοποιούνται κι αν το συνεχίζουν να τιμωρούνται αυστηρά.

Η λέξη που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην ποδοσφαιρική αργκό είναι «Shithousery» που σε μια ελεύθερη απόδοση μπορεί να μεταφραστεί σε «αναμπουμπούλα» κι είναι ο συνδυασμός θεατρινίστικων πράξεων και έντονων διαμαρτυριών. Αυτό δηλαδή που ζήσαμε στον υπέρτατο βαθμό στην αναμέτρηση της Αγγλίας με την Κολομβία..

Κι αν οι Βρετανοί τα βάζουν (δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό) με τους παίκτες της Κολομβίας για την συμπεριφορά τους (η κουτουλιά του Μπάριος, τα σκληρά μαρκαρίσματα και το μπούλινγκ στον Αμερικανό διαιτητή Γκέιγκερ μετά την υπόδειξη του πέναλτι) από τα πυρά τους δεν γλιτώνουν κι οι δικοί τους ποδοσφαιριστές και εμμέσως και ο προπονητής τους.

Ωστόσο δεν μένουν μόνο στην επισήμανση ότι «ο Μαγκουάιρ έκανε θέατρο με την Κολομβία» ή ότι ο Σάουθγκεϊτ παραδέχθηκε «ίσως πλέον παίζουμε με τους κανόνες που παίζουν οι άλλοι», αλλά διαβλέποντας ότι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αδιαφορούν για το γεγονός ότι προκειμένου να κερδίσουν λίγο χρόνο ή ένα πέναλτι ή την αποβολή ενός αντιπάλου, γελοιοποιούνται μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες, ζητούν από την FIFA να διευρύνει τη χρήση του VAR και σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλοντας παραδειγματικές τιμωρίες στους θεατρίνους (κάνοντας ειδική αναφορά στους Πέπε, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ).

Γιατί όπως είπε κι ο Μουρίνιο «κάθε ομάδα έχει πολλούς 'βουτηχτές', πολλούς 'υποκριτές' και πολλούς που προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στους διαιτητές, αλλά όλα αυτά κλέβουν από την ποιότητα του παιχνιδιού. Κι αυτό είναι αρνητικό για το άθλημα και τη διοργάνωση»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ