Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: η Πατρίδα μας περνά φουρτούνες και αυτές τις ημέρες νιώθουμε ότι ο άνεμος είναι ενάντιος

Στο νεοαναγειρόμενο, μεγαλοπρεπέστατο Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας ετέλεσε την Κυριακή 29 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και κατόπιν ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Εφημερίου του χωριού Αρχάνι της Δυτικής Φθιώτιδος π. Ηλία Τσαλίκη, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Κάσση, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Καραγιάννη και τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.

Ο Ποιμενάρχης μας κατά την έλευσή του στο Ναό εκόμισε προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών τις Ιερές εμβάδες της αγίας Ελένης, τις οποίες εδώρησε στον Σεβασμιώτατο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και φυλάσσονται ως πνευματικός θησαυρός στην Ιερά Μητρόπολη μας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του Ναού υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου κ. Σπυρίδωνος Μιχαήλ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα και σε αυτούς που παρακολουθούσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 fm), ανέλυσε την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή του κατά Ματθαίον Ιερού Ευαγγελίου και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον στίχο : «ἦν γὰρ ἐναντίος ὁ ἄνεμος», (Ματθ. 14, 24).

« Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτό αγαπητοί μου αδελφοί, είναι μια απάντηση σ’ εκείνους τους ανθρώπους που ολιγοψυχούν και δεν δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό.

Στη ζωή μας υπάρχουν πολύ ισχυροί άνεμοι, ενάντιοι. Ζούμε μέσα στην γαλήνη και την ευτυχία και έρχεται ένα περιστατικό και μας αλλάζει ολόκληρη τη ζωή και ο άνθρωπος που δεν έχει πίστη και εμπιστοσύνη απόλυτη εις τον Θεό καταποντίζεται και χάνεται.

Στους εναντίους ανέμους της ζωής πρέπει να παρακαλούμε τον Χριστό και να ελπίζουμε στην βοήθειά του κι’ Eκείνος να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα μας αφήσει να χαθούμε.

Η Εκκλησία μας είναι η Ιερά Ναύς που ταξιδεύει στη θάλασσα των αιώνων. Έχει περάσει πολλές φουρτούνες και ακόμη καθημερινά αντιμετωπίζει τους εναντίους ανέμους. Δεν καταποντίζετε όμως ποτέ, διότι κυβερνήτης της είναι ο Χριστός. Και η Πατρίδα μας περνά φουρτούνες και αυτές τις ημέρες νιώθουμε ότι ο άνεμος είναι ενάντιος. Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας αλλά να επιστρέψουμε στις αρχές του Ευαγγελίου και να ζούμε πνευματική ζωή. Να έχουμε φρόνημα γενναίο και όχι δειλία. Τέτοιο φρόνημα είχαν οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Ο Θεός μας έδωκε όπως σημειώνει και ο Απόστολος Παύλος, πνεύμα δυνάμεως. Όταν έχουμε επικοινωνία με τον Χριστό δεν θα χαθούμε, αλλά την κατάλληλη ώρα Εκείνος θα μας σώσει, αρκεί να αναλάβει ο καθένας μας τον προσωπικό πνευματικό του αγώνα και να πορεύεται εν τη Εκκλησία βαδίζοντας το δρόμο της σωτηρίας».

Αναφερόμενος στον π. Ηλία Τσαλίκη, ο Ποιμενάρχης μας σημείωσε:

«Σήμερα τελούμε όλοι μαζί εδώ σαν μια οικογένεια τον τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του ταπεινού και καλού Ιερέως π. Ηλία, ο οποίος εκοιμήθη αιφνιδίως. Η κοίμησή του ήταν ένας ενάντιος άνεμος για την πρεσβυτέρα του, για τα παιδιά, τα εγγόνια του, όλους τους συγγενείς και όλους εμάς που τον γωρίζαμε. Η φουρτούνα αυτή θα ξεπεραστεί μόνο με πίστη και προσευχή».

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού μετά από προτροπή του Ποιμενάρχου μας ο Ιεροκήρυξ π. Βαρθολομαίος ανέγνωσε το Εγκύκλιο σημείωμα, το οποίο εξέδωκε η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και το οποίο αναφέρεται στα πρόσφατα δεινά εκ των πυρκαγιών στην Αττική, τα οποία βύθισαν τη χώρα μας στο πένθος. Στο Εγκύκλιο σημείωμα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δ.Ι.Σ αναφέρουν προς τους Έλληνες πιστούς τα εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατώδυνος εκ των προσφάτων δεινών των πυρκαϊών, οι οποίες έπληξαν με ιδιάζουσα σφοδρότητα την Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και παραμυθίας προς τον ευσεβή Ελληνικό Λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από την φοβερή αυτή καταστροφή.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμμετοχή της στον πόνο και την οδύνη των οικείων των θυμάτων και δέεται όπως ο ελεήμων Κύριος αναπαύση εν χώρα ζώντων τις ψυχές των βιαίως τεθνεώτων.

Ταυτοχρόνως, η Ιερά Σύνοδος εύχεται εκτενώς και υπέρ της, παρά του Φιλανθρώπου Θεού της αγάπης, ενισχύσεως των νοσηλευομένων, προς τον σκοπό της ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας των, ενώ δηλώνει την συμπαράστασή της προς τον ανθρώπινο πόνο όλων εκείνων οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές συνέπειες εκ της μεγάλης καταστροφής και ζητεί από την Ελληνική Πολιτεία να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την ανακούφιση όλων των πληγέντων.

Επί πλέον, παρακαλεί και προτρέπει ώστε, σε κάθε Ιερά Μητρόπολη, κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του οικείου Ιεράρχου, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των πυροπαθών.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη όλων μας, ώστε με σύνεση και υπευθυνότητα να διαφυλάσσεται η ακεραιότητα της δημιουργίας του Θεού, μέσα από την καλλιέργεια του σεβασμού και του αισθήματος ευθύνης προς το φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να παύσουν τραγικές καταστάσεις, όπως αυτες τις οποίες όλοι βιώνουμε. Προς τούτο, απαιτείται ο καθένας να εργάζεται και να συνεργάζεται για την ευημερία του Τόπου και κυρίως των ανθρώπων του».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη για ακόμη μια φορά τον εργατικό π. Χρήστο και τους συνεργάτες του για τις εργασίες αποπερατώσεως του έργου, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ευχήθηκε σε όλους πλουσία την ευλογία και τις πρεσβείες των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ακολούθως εψάλλη το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του π. Ηλία και ετελέσθη επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπό του πυρός μαρτυρικώς τελειωθέντων αδελφών ημών εν τη Αττική, στο τέλος των οποίων ο Ποιμενάρχης μας εμφανής συγκινημένος ευχήθηκε ο Κύριος να τους αναπάυει αιωνίως στους κόλπους του.

Στη συνέχεια εκ μέρους της οικογενείας προσεφέρθη σε όλους καφές εις μνήμην του π. Ηλία στην παρακείμενη αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου και τέλος ο Ποιμενάρχης μας συνοδευόμενος από τον π. Χρήστο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου επεσκέφθη τον άνω Ναό όπου και επέβλεψε τις εργασίες και ενημερώθηκε καταλλήλως δια την πορεία τους.

Φωτό Δημήτριος Ανάγνου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...