Οικονομία

Με βούλα της Κομισιόν ο κορσές ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας

Ενεργοποίησε, όπως αναμενόταν, η Κομισιόν την απόφαση για ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. 

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έμειναν στην γραμμή των δηλώσεών τους τις τελευταίες εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα στήριξης και η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία αποσκοπεί στο να διευκολύνει την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας της στην ομαλότητα.

Στο πλάισιο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και το «καρότο και μαστίγιο» των μέτρων για το χρέος: Για να ενεργοποιούνται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στο Eurogroup, θα πρέπει να έχει προηγηθεί το «ΟΚ» της Κομισιόν.

Το πλαίσιο αυτό προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο.

Η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Eurogroup.

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας» σημειώνει η Κομισιόν.

Σημειώνεται πως το πλαίσιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα βρίσκεται σε ισχύ παράλληλα με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

parapolitika

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ