Ρωσία

Κρίση Ελλάς-Ρωσία-Ορθοδοξία και η συμφωνία των Πρεσπών

Ζήτημα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε δομικής φύσεως θέμα στο διεθνές ζήτημα ασφάλειας στα Βαλκάνια για το ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου το περιστατικό με την απέλαση των 2 Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα το προηγούμενο διάστημα και τη διασύνδεση με το θέμα των Σκοπίων.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (12:42), ο κ. Ιακώβου είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα ψυχροπολεμικά στις σχέσεις Αθηνών - Μόσχας. «Υπάρχουν θέματα τα οποία κρατούνταν στο σκοτάδι ή περνούσαν στα ψιλά τους τελευταίους μήνες συγκεκριμένα για την άρνηση αποδοχής κάποιων διπλωματών είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Αυτή είναι η μικρή εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως η Ρωσία είναι μια αναθεωρητική δύναμη στην επέκταση των συμφερόντων της και την επέκταση της επιρροής της στην περιοχή των Βαλκανίων», εξήγησε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία και συγκεκριμένα η ορθοδοξία ως εργαλείο για εξάπλωση της ρωσικής επιρροής, ο κ. Ιακώβου είπε: «Σε χώρες όπου είναι ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα, μπορεί να ταυτιστούν με τη Ρωσία και να νομίζουν ότι επειδή οι Ρώσοι είναι ορθόδοξοι, υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα. Είναι το ίδιο που κάνουν τώρα και στα Βαλκάνια. Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε ως στόχο να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ονόματος και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε.

«Οι Αμερικανοί πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή βλέπουν πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις εστίες αστάθειας για να επεμβαίνει και να δημιουργεί συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους, και να αυξάνει την επιρροή της. Όπως το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η απομόνωση της Σερβίας, το ζήτημα των Σκοπίων και, εσχάτως, η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας», πρόσθεσε.

ΟΙ Ρώσοι, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, με την επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, βλέπουν ότι χάνουν ένα πολύ ισχυρό έρεισμα. «Επομένως, επένδυσαν πάνω στον ισχυρό μακεδονισμό του Προέδρου Ιβανόφ που αντιτίθεται στη συμφωνία, προβάλλοντας ένα πανσλαβικό ιδεώδες».

«Στην Ελλάδα κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Έρχονται να ενισχύσουν όλους αυτούς που διαφωνούν με τη συμφωνία μέσω επιχειρηματιών και μέσω του Αγίου Όρους. Έδρα και βάση της ρωσικής επιρροής και ανάπτυξης είναι το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, που ελέγχεται από τους Ρώσους. Προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους σε μητροπόλεις που βρίσκονται μακριά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν έχουν σχέσεις. Το Πατριαρχείο της Μόσχας επιδιώκει εδώ και αιώνες την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα Ορθόδοξα Πατριαρχεία. Οι Ρώσοι θεωρούν πως κακώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται υπό αιχμαλωσία, έχει την πρωτοκαθεδρία. Για αυτό βλέπουμε να υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός εδώ και αιώνες».

«Το τελευταίο διάστημα, οι Ρώσοι έχουν διεισδύσει μέσω της Ορθοδοξίας και επιχειρηματιών στην Ελλάδα και ενισχύουν δυνάμεις που σήμερα είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών», επεσήμανε.

Ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ είπε πως η Ελληνική Κυβέρνηση, που δεν πήρε μέτρα για να περιορίσει την επιρροή των Ρώσων, έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα τεράστιες πιέσεις από τις ΗΠΑ. «Ιδιαίτερα από τον σημερινό Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος πριν ήταν στην Ουκρανία και χαρακτηρίζεται από έντονο "αντιρωσισμό" και έντονη δράση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απέλαση των δυο Ρώσων».

Μεταξύ άλλων, ο κ Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτά τα ψυχροπολεμικά επεισόδια δεν θα κοπάσουν, αλλά θα συνεχίσουν, και αυτό θα οδηγήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα στο να πάρει αποφάσεις οι οποίες είναι εκτός ισορροπιών.

Ο κ. Ιακώβου έκανε, επίσης, αναφορά και στη χλιαρή στάση που κράτησε η Ρωσία πέρσι κατά την περίοδο των παραβιάσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Υπογείως, η αντίδραση της Ρωσίας ήταν ενθαρρυντική προς την Τουρκία», είπε

sigmalive.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...