Αυτοδιοίκηση

Κάποιοι ενοχλούνται: Πολίτες τοποθέτησαν τον Ηλιο της Βεργίνας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης- Υπάλληλοι κατέβασαν την σημαία! - «Δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο»

Αρχισαν τα δύσκολα. Σε μία προκλητική κίνηση προχώρησαν σήμερα οι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μια επιπλέον σημαία κυμάτιζε προ ολίγων ημερών στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης μετά τη συγκέντρωση για τη Μακεδονία που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ομάδα πολιτών ανέβασε τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας σε έναν από τους ιστούς, δίπλα στην ελληνική σημαία, τη σημαία του δήμου Θεσσαλονίκης και τη σημαία της ΕΕ που βρίσκονται εκεί.

«Η σημαία κατέβηκε σήμερα το μεσημέρι από υπαλλήλους του δήμου», διευκρινίζει στην Thessnews ο γενικός γραμματέας του δήμου Θωμάς Ψαρράς, λέγοντας πως η εν λόγω σημαία δεν έχει καμία σχέση με τον δήμο.

Σίγουρα, βάση πρωτοκόλλου, η σημαία δεν πρέπει να υπάρχει εκεί, όμως γιατί τόση βιασύνη; 

Πειράζει η σημαία της Βεργίνας και εάν ναι, ποιούς;

«Δεν προβλέπεται να υπάρχει η συγκεκριμένη σημαία και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει», αναφέρει χαρακτηριστικά για το περιστατικό ο κ. Ψαρράς.

Το ερώτημα είναι αλλο βέβαια, γιατί η σημαία της Βεργίνας δεν βρίσκεται εδώ και καιρό στο Δημαρχείο, έστω και για συμβολικούς λόγους.

Η κίνηση αυτή προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και προβληματισμό.

Ανοικτούς λογαριασμούς για το μέλλον αφήνει η συμφωνία με τα Σκόπια για την ονομασία, τους οποίους θα βρίσκουμε μπροστά μας για αρκετά χρόνια, όπως φαίνεται.

Οπως έχουμε αναφέρει, θα ξαναγραφτεί όμως και η… Ιστορία, καθώς μία επιτροπή θα εξετάσει όλα τα βιβλία στα σχολεία και θα αποφασίσει για αλλαγές σε βιβλία-χάρτες- άτλαντες, όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στην… Ελλάδα, καθώς οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι έχουμε σχολική ύλη με στοιχεία… αλυτρωτισμού.

Επίσης η συμφωνία προβλέπει ότι αν ένα μέρος από τα δύο ενοχλείται από κάποιο σύμβολο της άλλης πλευράς, αυτή υποχρεούται να το αλλάξει!

Δύο καυτά ερωτήματα και οι απαντήσεις

Ο εθνικός ύμνος και η σημαία τους θα παραμείνουν ίδια;

Ολόιδια. Από τη στιγμή που στη συμφωνία υπάρχει όρος που διαχωρίζει την αρχαία ελληνική Ιστορία από τη σλαβική, η «μακεδονική» ταυτότητα των γειτόνων υπάγεται σε αυτή την ερμηνεία και, ως εκ τούτου, κανένα εθνικό σύμβολο δεν αλλάζει.

Θα χρησιμοποιούν ακόμα τον «ήλιο της Βεργίνας»;  

Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Παρόλο που ο όρος «ήλιος της Βεργίνας» δεν αναφέρεται ρητά στη συμφωνία, υπάρχει ξεχωριστή παράγραφος του άρθρου 8 που τονίζει πως η Βόρεια Μακεδονία «δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ' οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία της». Δεσμεύεται, επίσης, πως θα έχει αφαιρέσει το σύμβολο «από όλους τους δημόσιους χώρους και δημόσιες χρήσεις στην επικράτειά της». Εξαιρούνται, φυσικά, τα «αρχαιολογικά τεχνουργήματα».

Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία

Διαφορετική διαδήλωση σήμερα στην πόλη

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση στη μηχανοκίνητη πορεία για τη Μακεδονία. Οι διαδηλωτές επέλεξαν σήμερα έναν άλλο τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Κοντά σε εμπορικό κέντρο στην οδό Γιαννιτσών δόθηκε το ραντεβού και από εκεί θα αρχίσει η πορεία όπου μέσω της Λεωφόρου Νίκης θα φτάσουν μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο δρόμο αναμένεται να κάνουν στάσεις.

Δείτε τις εικόνες του Life-Events.gr…

https://www.youtube.com/watch?v=Nqc_MafJ2HQ

Γ. Μπουτάρης: Απαράδεκτα φαινόμενα βίας στη Θεσσαλονίκη

Τσίνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τις διαμαρτυρίες του λαού, καθώς έκανε λόγο για φαινόμενα βίας καθημερινά που είναι απαράδεκτα αναφερόμενος στην επίθεση κατά δύο ομοφυλοφίλων στο Gay Pride και την ρίψη τους στο Θερμαϊκό, την επίθεση σε έναν πακιστανό, καθώς και στα τεράστια επεισόδια, όπως είπε, που έλαβαν χώρα την ώρα της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Γίνονται κάθε μέρα διαδηλώσεις, οι οποίες αναστατώνουν κυριολεκτικά την ζωής της πόλης. Δεν είναι πρέπον να λειτουργεί έτσι η πόλη. Ότι και να πω είναι λίγο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Μπουτάρης.

Είπαμε, η εθνική οργή τρομάζει! 

Παραιτήθηκε συνεργάτης του Μπουτάρη: Είναι εμμονικός και διχαστικός– Κουράστηκε και κούρασε

Ασκώντας κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και άλλοτε στενός συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από το σχήμα της διοίκησης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ο κ. Αβραμόπουλος, δηλώνει «περήφανος» για όσα πέτυχε η «Πρωτοβουλία» μόνο την πρώτη τετραετία, ενώ κάνει αναφορά στο πως ξεκίνησε η προσπάθεια για αλλαγή στα αυτοδιοικητικά θέματα της πόλης, μαζί με τους Γιάννη Μπουτάρη και Ανδρέα Κουράκη.

«Δεκατρία χρόνια μετά, η προφανής σταδιακή απομάκρυνση από τις αρχές της «Πρωτοβουλίας», οι νέες προτεραιότητες και οι διαφορετικοί προσανατολισμοί του Γιάννη Μπουτάρη έχουν καταστήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης γραφικές ιστορίες από το παρελθόν μιας χαμένης οραματικής αθωότητας», τονίζει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση.

Ασκεί προσωπική επίθεση στον κ. Μπουτάρη, λέγοντας πως «παρά το επικοινωνιακό προκάλυμμα αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών και των περιστάσεων» και πως «είναι εγκλωβισμένος στο ασφυκτικά στενό σύστημα εξουσίας που οι ανασφάλειες του τον οδήγησαν να δημιουργήσει γύρω του».

Χαρακτηρίζει τον δήμαρχο «ασυνεπή στις δεσμεύσεις του», «διχαστικό στο λόγο» και «αδιάφορο για ζητήματα της πόλης».

Ο κ.Αβραμόπουλος, προσθέτει πως ο Γιάννης Μπουτάρης «έχει επιλέξει τον εμμονικό και μοναχικό του δρόμου και έχει πάψει προ πολλού να ασχολείται με την πόλη», ενώ καταλήγει πως η απόφαση του για αποχώρηση είναι «επιβεβλημένη, ακόμη κι αν αυτή σημαίνει ότι εγκαταλείπω το «αυτοδιοικητικό παιδί» μου».

Αναλυτικά η δήλωση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου:

«Το στίγμα της διοίκησης Μπουτάρη έχει πλέον υποστεί βίαιη και μη αναστρέψιμη μετατόπιση από το προγραμματικό και αξιακό πλαίσιο της -πρωτοπόρας για τους καιρούς και τα δεδομένα- παράταξης που ιδρύσαμε τέτοιες μέρες το 2005.

Ο Ανδρέας Κουράκης, ο Γιάννης Μπουτάρης και εγώ βάλαμε τότε τα θεμέλια ενός ανατρεπτικού και ελπιδοφόρου αυτοδιοικητικού εγχειρήματος με όρους ισοτιμίας και αμοιβαίου μεταξύ μας σεβασμού. Ήρθαμε σε ρήξη με τις ισχυρές κομματικές δυνάμεις της εποχής και τα αυτοδιοικητικά κατεστημένα της Θεσσαλονίκης.

Εμπνεύσαμε ανθρώπους της πόλης από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό φάσμα. Δραστήριες και παρεμβατικές ομάδες και ενώσεις πολιτών συστρατεύτηκαν και εμπλούτισαν με τη συμμετοχή τους το εγχείρημα αυτό. Πλαισίωσαν με όραμα, προσδοκίες και ορμή μια συλλογική προσπάθεια η οποία είχε ως στόχο την ανατροπή του βαθιά συντηρητικού καθεστώτος εκείνης της περιόδου που είχε απλώσει ρίζες στη Θεσσαλονίκη. Κατά την πρώτη, κυρίως, τετραετία της θητείας αυτής της διοίκησης έγιναν σημαντικά πράγματα σε αρκετούς τομείς.

Είμαι περήφανος για αυτά. Δεν υποτιμώ, επίσης, όσες προσπάθειες γίνονται για να «ανοίξει» η Θεσσαλονίκη και να αποτελέσει τουριστικό προορισμό.

Όμως, δεκατρία χρόνια μετά, η προφανής σταδιακή απομάκρυνση από τις αρχές της Πρωτοβουλίας, οι νέες προτεραιότητες και οι διαφορετικοί προσανατολισμοί του Γιάννη Μπουτάρη έχουν καταστήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της παράταξης γραφικές ιστορίες από το παρελθόν μιας χαμένης οραματικής αθωότητας.

Η διοικητική αναποτελεσματικότητα αλλά και οι πρακτικές εξουσίας που φέρουν το στίγμα των δικών του επιλογών έχουν οδηγήσει στη διάρρηξη των δεσμών μας με την κοινωνία και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν, μας στήριξαν και μας οδήγησαν στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο. Ο Γιάννης Μπουτάρης, παρά το επικοινωνιακό προκάλυμμα, αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών και των περιστάσεων. Τα περιθώρια για να αναστραφεί η δυσμενής κατάσταση και η αρνητική πορεία είναι ελάχιστα.

Κατέβαλα πολλές προσπάθειες, με προσωπικές παρεμβάσεις προς τον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη και δημόσιες και ανοιχτές τοποθετήσεις μου, για να ξαναπιάσουμε το νήμα που χάναμε.

Χωρίς αποτέλεσμα. Αποκομμένος από την πόλη, τις αγωνίες και τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων της, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι εγκλωβισμένος στο ασφυκτικά στενό σύστημα εξουσίας που οι ανασφάλειές του τον οδήγησαν να δημιουργήσει γύρω του.

Ασυνεπής στις δεσμεύσεις του, διχαστικός στο λόγο και στις πρακτικές του, αδιάφορος για τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την πόλη και αναποτελεσματικός στο έργο του, υπονομεύει, δυστυχώς, το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Δημιουργεί τους όρους να αποτελέσει η Πρωτοβουλία μια «προοδευτική παρένθεση».

Να αποκτήσουν και πάλι αναφορά στην κοινωνία και να ανακτήσουν τη χαμένη τους ισχύ βαθειά συντηρητικές δυνάμεις. Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Μπουτάρης κουράστηκε και κούρασε. Έχει επιλέξει τον εμμονικό και μοναχικό του δρόμο και έχει πάψει προ πολλού να ασχολείται με την πόλη και να ακούει ό,τι τον ενοχλεί.

Δεν επιθυμώ να νομιμοποιώ, έστω και με την κριτική μου στάση, διοικητικές πρακτικές και συμπεριφορές τις οποίες, με προσωπικό κόστος, αγωνίστηκα να ανατρέψω.

Θεωρώ αξιοπρεπή και επιβεβλημένη πολιτική στάση την αποχώρησή μου -ακόμη και αν αυτή σημαίνει ότι εγκαταλείπω το «αυτοδιοικητικό παιδί» μου. Έχει γίνει αγνώριστο στη μεταλλαγμένη του εκδοχή.

Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου συμμερίζονται τους προβληματισμούς μου. Οφείλω, όμως, πρωτίστως να σεβαστώ όλους τους ανθρώπους που ανιδιοτελώς με τιμούν επί χρόνια με την εμπιστοσύνη τους»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ