Κόσμος

Η σουηδική κυβέρνηση ετοιμάζει συνέδριο για τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων

Τον Απρίλιο του 2015 η Σουηδία με μια απόφαση-σοκ πάγωσε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων· η απόφαση αναγνώρισης είχε ληφθεί από το Κοινοβούλιο το 2010 με μία ψήφο διαφορά και είχε εξοργίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ψήφισμα δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ ούτε από τη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, ούτε στη συνέχεια από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Στέφαν Λεβέν που είναι πρωθυπουργός από το 2014.

Το θέμα όμως επανέρχεται στη Σουηδία, καθώς η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρομ ανέφερε ότι η σουηδική κυβέρνηση θα διοργανώσει συνέδριο και έκθεση ντοκουμέντων για την τριάδα των γενοκτονιών.

Η πρωτοβουλία θα τεθεί υπό την αιγίδα του κυβερνητικού Φόρουμ Ζώσας Ιστορίας, και υψηλός προσκεκλημένος θα είναι ο Αντάμα Ντίενγκ, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη των γενοκτονιών.

Η Μάργκοτ Βάλστρομ απαντώντας στον βουλευτή των χριστιανοδημοκρατών Ρόμπερτ Χάλεφ ο οποίος ζήτησε για μία ακόμα φορά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγνωρίσεις, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα φοβερά εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των μειονοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. «Αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα, όπως είναι οι εκθέσεις της πρεσβείας της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και από τις έρευνες που γίνονται τώρα», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της αλήθειας, γι’ αυτό και χρηματοδοτεί ιδρύματα όπως αυτό του Χραντ Ντινκ.

Από τη μεριά του ο Ρόμπερτ Χάλεφ σημείωσε ότι στη Σουηδία ζουν 150.000-200.000 πολίτες με καταγωγή από τη Μικρά Ασία που θεωρούν ότι η αποφυγή αναγνώρισης από τη σουηδική κυβέρνηση είναι προδοσία στις ψυχές όσων πέθαναν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονία

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές