Ρωσία

Η Μόσχα «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς τον Ν. Κοτζιά: «Η Αθήνα ήταν που ζήτησε την επίσκεψη Λαβρόφ» - Ιδού το ντοκουμέντο - Στον «αέρα» η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία;

H Mόσχα εκθέτει ανεπανόρθωτα πλέον τον Ν. Κοτζιά και με αποδείξεις. Νέα τροπή δίνει η ρωσική πρεσβεία στο ζήτημα της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ η οποία, ως γνωστόν, αναβλήθηκε.

Συγκεκριμένα, μέσω tweet στον επίσημο λογαριασμό της, η πρεσβεία αναφέρει ότι η Αθήνα ήταν εκείνη που ζήτησε την επίσκεψη Λάβρόφ.

Στο tweet σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"».

Λίγη ώρα αργότερα, η ανάρτηση «κατέβηκε» για αδιευκρίνιστους λόγους.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Pgf9w_BpyTo

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και τη σοβαρή επιδείνωση στις ελληνορωσικές σχέσεις. Η συνάντηση των δυο ανδρών διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με ττην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Τον πρωθυπουργό είχε καλέσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ρώσος ΥΠΕΞ ήταν «προπομπός» της επίσκεψης αυτής.

Και το ερώτημα είναι πλέον εάν θα επισκεφθεί ο Τσίπρας την Μόσχα, με τις τελευταίες εξελίξεις πάντως, δύσκολα. Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές.

Την ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας στο πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τους Ρώσους η ημερομηνία που είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Δεν μιλάει για ακύρωση ο Ρώσος πρέσβης, αλλά για το ακατάλληλο της στιγμής για την επίσκεψη του Λαβρόφ» αποσαφήνιζαν πάντως οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Νέες δηλώσεις Μοσλόβ

Λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της ματαίωσης της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα και ενώ το διπλωματικό θερμόμετρο δείχνει κόκκινο, ο κ. Αντρέι Μάσλοβ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες, ενώ σημείωσε οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μέχρι τότε μια περίοδο «πρωτοφανούς ακμής». «Η δήλωση της Ζαχάροβα (σ.σ εκπροσώπου τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ) ήταν κατά τη γνώμη μου σωστή, ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση της Αθήνας ήταν υπερβολική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάσλοβ.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι οπωσδήποτε θα υπάρξουν αντίμετρα στην κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες. Παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του για το ότι συνέβη ένα τόσο καταστροφικό για τις διμερείς σχέσεις περιστατικό και μάλιστα στην 190ή επέτειο των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο κ. Μάσλοβ επανέλαβε, δε, πως θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της Μόσχας, με απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, ενώ επιβεβαίωσε και τους λόγους ματαίωσης της επίσκεψης του προϊσταμένου του, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για την επίσκεψη του υπουργού Λαβρόφ στην Ελλάδα. Έχει μια πρόσκληση, όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε επιβεβαιώσει την επίσκεψη. Όμως, παρόλα αυτά υπήρχε στον ορίζοντα αυτή η επίσκεψη», σημείωσε, προσθέτοντας: «Μπορώ να πω ότι ήταν μια περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις και ξαφνικά συνέβη αυτή η απογοητευτική κίνηση από την ελληνική πλευρά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ