Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση έχασε την λαϊκή νομιμοποίηση: Κακή η συμφωνία των Πρεσπών λένε οι Ελληνες - Εξαφανίζονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Ηχηρό χαστούκι σε Τσίπρα-Καμμένο, τελειώνουν!

Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική πραγματικότητα για τους Ελληνες πολίτες είναι οργή, ντροπή και φόβος, σύμφωνα με τις τάσεις της MRB, όπου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι καθώς, στους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 86,4% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα». Μόλις το 2% απαντά ότι είναι «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Η μέτρηση

Αναλυτικά, η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 22 έως 29 Ιουνίου 2018).

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 8,9%, Χρυσή Αυγή 7,1%, ΚΚΕ 5,8%, Ενωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 1,8%, Ελληνική Λύση 1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 3,4% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ: 7,2% και Λευκό-Άκυρο-Αποχή: 8,6%. 

Αξιολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών 

Όσον αφορά στο Σκοπιανό το 68,3% κρίνει αρνητικά και σίγουρα αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών με μόλις το 12,8% να εκφράζει θετική άποψη.

Στο ερώτημα «με βάση αυτά που γνωρίζετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πώς κρίνεται συνολικά τη Συμφωνία», το 68,3 απαντά «μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά», ενώ το 12,8% «σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά».

Δείτ

Δείτε την εκτίμηση ψήφου με την πλήρη αναγωγή της πρόθεσης ψήφου στους πολίτες που δήλωσαν κάποια κομματική προτίμηση το εύρος των ποσοστών των κομμάτων παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 55,4% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,6%.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 15,9%.  Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστολό 5,1% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 3,9%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,7%  απαντά η ΝΔ, το 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,3% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 46,9% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,8% απαντά ΝΔ.

Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ.

Στο ερώτημα πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 48% απαντά να προκηρυχθούν πρόωρα, το 43,4% να προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 36,6% απαντά ότι θα προκηρυχθούν πρόωρα, ενώ το 53,6% εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,8% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 32,6%.«Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου.

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Ιουνίου 2018 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες απαντούν για την οικονομική κρίση

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 22,5% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».

Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 65,2% απαντά «Μάλλον όχι-Σίγουρα όχι» και το 25,4% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 65,3% «Μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 24% «Σίγουρα ναι-Μάλλον ναι».

Το 63,2% απαντά «Σίγουρα όχι-Μάλλον όχι» στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 34,6%.

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 69% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 11,4% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία 62,4%, Φορολογικό σύστημα 44,2%, Οικονομική ανάπτυξη 32,6%

Η λέξη «οργή» σε ποσοστό 58,3% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ντροπή» με ποσοστό 52,5% και ο «φόβος» με 39,8%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 86,4% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα».

Το 2% απαντά ότι είναι «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, το 87,2% απαντά «Πολύ κακή – κακή».

 

Και εκλογικό «μαγείρεμα»

Εκλογικό «μαγείρεμα» επιχειρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στον «Κλεισθένη 1».

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», με το άλλοθι της αναγκαιότητας κατάτμησης της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, η κυβέρνηση σπάει σε τρεις τομείς τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, μοιράζοντας τους συνολικά 44 βουλευτές που εκλέγονταν με το υφιστάμενο σύστημα.

Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται οι νέες εκλογικές περιφέρειες ευνοεί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντάσσει δύο δήμους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί πρώτος, τον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και τον Δήμο Γαλατσίου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (Σεπτέμβριος 2015) στον τομέα των «βορείων» προαστίων, όπου η Ν.Δ. είχε την πρώτη θέση, με στόχο να επιτύχει την εκλογή μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών.

Αντίστοιχα με την τροπολογία χωρίζεται στα δύο και το υπόλοιπο Αττικής ως εκλογική περιφέρεια και στον ίδιο τομέα με τους δήμους της «παραλιακής», οι οποίοι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση «έβγαλαν» στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., εντάσσονται και οι Δήμοι Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού και Καισαριανής, που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα.

Παράλληλα, προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη για τη μελέτη της δυνατότητας ψήφου για τους Ελληνες του εξωτερικού, η οποία θα πρέπει εντός πενταμήνου να παραδώσει το πόρισμά της ώστε να αποφασιστεί αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και υπό ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς: Ο Βόρειος τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες.

Συγκεκριμένα:

• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.

• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.

Οσον αφορά τον «Κλεισθένη 1» προωθείται στη Βουλή με ελάχιστες αλλαγές και εισάγει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ