Κόσμος

Η κερκόπορτα άνοιξε: «Η Θεσσαλονίκη έπρεπε να ήταν πρωτεύουσα της Μακεδονίας» - «Ξεσκονίζουν» άρθρα και χάρτες - Δεν έχει τέλος ο αλυτρωτισμός

Καταρρέει με πάταγο η δήθεν συμφωνία Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου με Ζ.Ζάεφ. Μια ματιά μόνο να ρίξει κάποιος στα σλαβικά δημοσιεύματα, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ήττας. Ηδη ξεσκονίζονται δηλώσεις του παρελθόντος και χάρτες.

Η κερκόπορτα άνοιξε.

Τι αναφέρουν:

«Μερικοί σήμερα θυμούνται με νοσταλγία τη Γιουγκοσλαβία, πιστεύουν ότι ζούσαν πιο έντονα και πιο ασφαλείς και άλλοι πιστεύουν ότι η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα τεχνητό δημιούργημα που από δεκαετίες προσπαθούσε να συγκεντρώσει και να διατηρήσει ασυμβίβαστα έθνη σε μια κοινότητα»

Αλλά ποιος ξέρει τι είδους μοίρα θα είχε η Γιουγκοσλαβία, εάν, το ελάχιστα, γνωστό σχέδιο του Γιόσιπ Μπρος Τίτο πραγματοποιούνταν.

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Τίτο ήθελε μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή Γιουγκοσλαβία, η οποία δεν θα ήταν απλά μια περιφερειακή δύναμη, αλλά μια παγκόσμια δύναμη, σύμφωνα με την κροατική Εξπρές (Ескпрес)

Η ιστορικός Σαμπρίνα Ράμετ πέρυσι ανέφερε στα ΜΜΕ ότι ο Τίτο φιλοδοξούσε να δημιουργήσει μια Γιουγκοσλαβία που θα περιλάμβανε όλες τις περιοχές γύρω από ‘παλιά’ Γιουγκοσλαβία, δηλαδή μέρος της Ελλάδας, την ανατολική Θράκη, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, ένα τουλάχιστον μέρος της αυστριακής Καρινθίας και το σύνολο της ιταλικής επαρχίας Φρίουλι-Ιουλιανής Βενετίας.

Μεταξύ των υποστηρικτών του γιουγκοσλαβικού αλυτρωτισμού ήταν οι μοναρχικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι πριν ακόμη από τη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή από το 1918.

Η Σαμπρίνα Ράμετ σημειώνει ότι ο Τίτο προέβλεπε την επέκταση προς νότο της Γιουγκοσλαβίας που θα περιελάμβανε τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, αποκτώντας την πολυπόθητη έξοδο στο Αιγαίο.

Το πιο αστείο, όμως, -σημειώνει το δημοσίευμα- είναι ότι στον χάρτη της Μεγάλης Ιδέας του Τίτο περιλαμβάνονταν η Αλβανία και η Βουλγαρία ως τμήματα της Γιουγκοσλαβίας.

Εντούτοις, όπως γράφει το Εξπρές, το πολιτικό κίνημα Ζβένο (Звено) στη Βουλγαρία υποστήριξε τη συμπερίληψη της Βουλγαρίας και της Αλβανίας στο κοινό κράτος των Νότιων Σλάβων.

Το κίνημα Ζβένο συμμετείχε στο πραξικόπημα στη Βουλγαρία το 1934. Αναζήτησε συμμαχίες με τη Γαλλία και την ένταξη της Βουλγαρίας στη Γιουγκοσλαβία.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε την ιδέα της δημιουργίας μιας μεγάλης Γιουγκοσλαβίας ως απάντηση στην ένταξη της Βουλγαρίας στην εξουσία του Άξονα.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τίτο ανακοίνωσε ότι η Γιουγκοσλαβία είχε διεκδικήσει το δικαίωμα στην Τεργέστη και ολόκληρη την Καρινθία (Корушка), συμπεριλαμβανομένης της Αυστριακής Καρινθίας.

«Ελευθερώσαμε την Κορούτσκα, αλλά οι διεθνείς συνθήκες ήταν τέτοιες που έπρεπε να την εγκαταλείψουμε προσωρινά. Η Καρούτσκα είναι δική μας και θα αγωνισθούμε για αυτήν», δήλωσε ο Τίτο.

Επιπλέον, έκανε την εμφάνισή του ένας ενδιαφέρον χάρτης που προέβλεπε πως θα εξελίσσονταν η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, εάν τα σχέδια του Τίτο πραγματοποιούνταν:

Πρώτον: Το όραμα του στρατάρχη περιελάμβανε την Αλβανία και τμήματα της Ρουμανίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.

Δεύτερον: Ότι η συμφωνία Μπλεντ μεταξύ του Τίτο και Ντιμιτρόφ περιελάμβανε την ένταξη της Βουλγαρίας στην κοινότητα των γιουγκοσλαβικών χωρών.

Η 'αποκόλληση' επαρχιών της Ελλάδας

Ο συγγραφέας του ασυνήθιστου χάρτη, επισημαίνει ότι σε κάποιο «παράλληλο σύμπαν» η κομμουνιστική επανάσταση στην Ελλάδα θα κατόρθωνε, τουλάχιστον εν μέρει, να αφήσει μερικές περιοχές της Ελλάδας να αποχωρισθούν και να ενταχθούν στη Γιουγκοσλαβία.

Το ίδιο ισχύει για τη Βλαχία, το πρώην πριγκηπάτο που σήμερα είναι ιστορική επαρχία της Ρουμανίας.

Αν και αυτό είναι ένα απίστευτο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί η Γιουγκοσλαβία θα εκτείνονταν από την αυστριακή πόλη Κλάγκενφουρτ μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε εικόνες:

Ροτ: Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό

Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί χαίρονται όσο κανείς άλλος.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ.

Σημειώνει επίσης, ότι καταδεικνύεται πως είναι εφικτό να ξεπεραστούν ακόμη και βαθιές διμερείς διαφορές, όταν αναπτύσσεται εμπιστοσύνη και υπάρχει η πολιτική βούληση.

Σε ανακοίνωσή του ενόψει της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», ο κ. Ροτ τονίζει ότι «η σταθερότητα και η δημοκρατική εξέλιξη στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και τη Σερβία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης και έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλειά μας».

Επίσης, αναφέρει ότι η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λονδίνο, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τις χώρες της περιοχής, προκειμένου να βελτιώσουν την περιφερειακή συνεργασία και έτσι να υποστηρίξουν τη διαδικασία προσέγγισης αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις δράσεις του Περιφερειακού Εργαστηρίου για τους Νέους (RYCO), το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι «η πρωτοβουλία αφορά τη συμφιλίωση των επερχόμενων γενεών σε μία περιοχή, στην οποία οι πληγές του πολέμου εξακολουθούν να έχουν έντονη παρουσία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ