Κόσμος

Η Ινδία στο «άρμα» της Ρωσίας: 6 δισ. δολάρια για αγορά συστημάτων S-400

Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 βρίσκεται η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία «ανεβαίνει» στο ρωσικό «άρμα», καθιστώντας τη Μόσχα πανίσχυρη στην ασιατική ήπειρο, λόγω της παρουσίας και της «παραδοσιακής» συμμάχου, της Κίνας.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς η Ινδία είναι μία τεράστια σε έκταση και πληθυσμό χώρα, σε στρατηγικό σημείο και με πολλές δυνατότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία στο οικονομικό έχει «κλείσει» στα 6 δισ. δολάρια. «Υπάρχουν ακόμα πολύ μικρές διαφορές, που δεν είναι ικανές να χαλάσουν τη συμφωνία», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι το κείμενο της συμφωνίας έχει ήδη συνταχθεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών για την απαιτούμενη έγκριση. Την τελική άδεια θα δώσει το υπουργικό συμβούλιο για την Ασφάλεια.

Τις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Nirmala Sitharaman.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξαν αντιδράσεις, ακόμη και απειλές για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ινδίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ