Κόσμος

Η γερμανική κυβέρνηση «αδειάζει» τον Ζεεχόφερ για το Brexit

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, η γερμανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις από τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, με παρέμβαση του εκπροσώπου της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Η επιστολή-παρέμβαση του Ζεεχόφερ προς την ΕΕ, με την οποία ζητούσε από την Κομισιόν να είναι ευέλικτη έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην ΕΕ, με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αποκάλυψη της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung στη σημερινή της έκδοση. «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι πρόκειται για μια μη συντονισμένη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιστολή» αναφέρει ο επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος της γερμανικής αντιπροσωπείας της ΕΕ Τόμας Έκερτ, με παρέμβαση του στο Γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Ζεεχόφερ είχε προτρέψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με στόχο, μεταξύ άλλων, «απεριόριστη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και μετά από το Brexit.

Η επιστολή του Ζεεχόφερ έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το περιεχόμενό της «δεν αποτελεί τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας».

Η επιστολή της Μόνιμης Γερμανικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ αναφέρει επίσης ότι ορισμένα μέρη της επιστολής του Ζεεχόφερ έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη «θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Από την άποψη αυτή, διευκρινίζει, σύμφωνα με τον Έκερτ, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «βεβαίως τηρεί το περιεχόμενο αυτών των κατευθυντήριων γραμμών και την προηγούμενη θέση τους».

Η επιστολή του Ζεεχόφερ προκάλεσε ενόχληση στις Βρυξέλλες. Κυρίως επειδή έμοιαζε να υποστηρίζει τη βρετανική προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητας της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με αφορμή τα κοινά συμφέροντα στο πεδίο της ασφάλειας. Πυροδότησε επίσης έντονες επικρίσεις στη Γερμανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ έκρινε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο Ζεεχόφερ ήταν «προφανώς εντελώς εκτός ελέγχου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...