Κύπρος

Επτά χρόνια από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης

Στις μαύρες επετείους του καλοκαιριού για τη Κύπρο, πριν από 7 χρόνια προστέθηκε ακόμα μία. Η μεγάλη έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, αξιωματικούς υπαξιωματικούς, ναύτες και πυροσβέστες.

Στις 05:47 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011 ένας εκκωφαντικός ήχος συγκλόνισε όλη την περιοχή μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας. Το σημείο στο οποίο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κοντέινερ με εκρηκτικά τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο που είχε φορτώσει στο Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία. Τα εκρηκτικά βρίσκονταν για δύο χρόνια περίπου εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αφού θεωρήθηκαν ακίνδυνα. Λίγες μέρες πριν την έκρηξη ένα από τα κοντέινερ είχε παρουσιάσει αλλοιώσεις και η απόφαση που λήφθηκε ήταν να το ραντίζουν με νερό για να πέσει η θερμοκρασία.

Τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου έγιναν μικρές εκρήξεις και προσωπικό της ναυτικής βάσης μαζί με πυροσβέστες κλήθηκαν να σβήσουν την φωτιά. Δυστυχώς έγινε η τεράστια έκρηξη η οποία καταγράφηκε ακόμα και από σεισμολογικά ινστιτούτα. Νεκροί, ο Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Πλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο Επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους και οι κελευστές Αντώνης Χαραλάμπους, Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου, καθώς και τα μέλη της Πυροσβεστικής, Υπαστυνόμος Ανδρέας Παπαδόπουλος οι λοχίες Γιώργος Γιακουμής, Βασίλης Κρόκος, Αδάμος Αδάμου, Σπύρος Τταντής και Παναγιώτης Θεοφίλου.

Λίγα μέτρα από τη ναυτική Βάση μακριά ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού, ο μεγαλύτερος στην Κύπρο. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς ο σταθμός και να σταματήσει η παροχή ρεύματος σε ολόκληρο το νησί, προκαλώντας ταυτόχρονα σοβαρό οικονομικό κόστος σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετώπιζε τις αρχές της οικονομικής κρίσης που οδήγησαν στο μνημόνιο. Μάλιστα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αγοράστηκε ηλεκτρική ενέργεια από τα κατεχόμενα.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί το ετήσιο τρισάγιο εις μνήμην των 13ων θυμάτων παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υπουργού Άμυνας, συγγενών των θυμάτων και άλλων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η τότε κυβέρνηση Χριστόφια ανέθεσε την διεξαγωγή έρευνας στον νομικό Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος αποφάνθηκε ότι το μεγάλο μέρος της ευθύνης το έφερε ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε το πόρισμα και ανέθεσε στην αστυνομία άλλη έρευνα, η οποία κατέληξε στη ποινική δίωξη των υπουργών Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα και μελών της ηγεσίας της Πυροσβεστικής. Ο Κώστας Παπακώστας και τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Ο Κώστας Παπακώστας πέθανε κρατούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ενώ οι τρεις αξιωματικοί αθωώθηκαν από το εφετείο ενώ είχαν εκτίσει τη ποινή που τους είχε επιβάλλει το πρωτόδικο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ