Αρχείο

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ «κονιορτοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου: «Επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις λόγω πιέσεων HΠΑ» - Λάθος κίνηση η έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία

Νέα ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις λόγω της απόφασης έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στην Γαλλία. Προειδοποιητικά πυρά εξαπέλυσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως η εν λόγω κίνηση επιδεινώνει τις σχέσεις Κυβέρνησης-Μόσχας και επαναλαμβάνοντας τις πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των ΗΠΑ, στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Ρωσία δε θα αγνοήσει την απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει τον Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστό και ως «Mr Bitcoin» στη Γαλλία, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει ότι η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με το sputniknews.gr.

Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς μας σχέσεις, «λόγω εξωτερικών πιέσεων», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με αφορμή την απόφαση έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία.

Μετά τη μη φιλική ενέργεια απέλασης των Ρώσων διπλωματών, σήμερα αποφασίστηκε η έκδοση του Ρώσου πολίτη Βίνικ στη Γαλλία, συμπληρώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ και συνεχίζει: Τα βήματα αυτά γίνονται παρά το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο συνεργασίας μας στον τομέα της νομικής συνδρομής σε αστικές και ποινικές υποθέσεις.

»Το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την έκδοση του Βίνικ στη χώρα καταγωγής αγνοήθηκε παρότι αναμφίβολα θα όφειλε να έχει προτεραιότητα.Νωρίτερα, σήμερα, το Συμβούλιο Εφετών της Θεσσαλονίκης είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα έκδοσης του Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία.

Υπενθυμίζουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Κυβέρνηση-Μόσχα, με αφορμή την απέλαση των ρώσων διπλωματών και το Σκοπιανό.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, αναφορικά με την είδηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση Ρώσων διπλωματών, είχε απαντήσει: «Σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας»

Σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στην Ελλάδα σε άλλα δύο στελέχη της ρωσικής διπλωματίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα ήταν θέμα στα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη μέρα.

Αντίστοιχα,όπως αναφέραμε, την στήριξή του στην Ελλάδα εκφράζει το State Department για το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, με την κατηγορία παράνομων ενεργειών , κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Όπως τονίζει σε tweet της η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, που τονίζει πως «Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της»

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ