Εσωτερική Ασφάλεια

Μαζικός τάφος: Εντοπίστηκαν 26 νεκροί αγκαλιασμένοι ο ένας πάνω στον άλλον σε ταβέρνα- Συμβούλιο Άμυνας συγκαλεί ο Π.Καμμένος

Σε μία αποκάλυψη-σοκ προέβη ο αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Γιώργος Κοκκόλης σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κοκκόλης στον ΣΚΑΪ, στο δημαρχείο έχει φτάσει η πληροφορία πως σε μία ταβέρνα στην περιοχή Αργυρά Ακτή, έχουν βρεθεί άλλες 20 σοροί ανθρώπων.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Ανδριόπουλος, διασώστης που βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο και μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως με την πρώτη καταμέτρηση(!!) οι νεκροί είναι 26 και βρέθηκαν κοντά σε μία ταβέρνα, σε έναν ανοιχτό χώρο μεταξύ του σημείου και της θάλασσας στο οποίο είχαν καταφύγει για να σωθούν αλλά τελικώς δεν τα κατάφεραν.

Οπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος, οι 26 νεκροί, βρέθηκαν 30 μέτρα πριν τη θάλασσα σε ένα χωράφι. Πρόκειται για ανθρώπους που επιχείρησε να βρει καταφύγιο σε αυτό το οικόπεδο, έναν ανοιχτό χώρο, αλλά κατέληξαν.

Την φρικιαστική εξέλιξη επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού! Διασώστες εντόπισαν σε οικόπεδο 30 μέτρα από την θάλασσα 26 ανθρώπους νεκρούς τον έναν πάνω στον άλλον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των διασωστών κ. Ανδριόπουλο, όταν παρατήρησαν ότι στο σημείο βρίσκονται πολλά αυτοκίνητα που είχαν τρακάρει και μεταξύ τους κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους πανικόβλητοι και προσπάθησαν να φτάσουν στην θάλασσα.

Όμως ήταν αργά. Οι άνθρωποι, 26 έχουν καταμετρηθεί εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και κάηκαν ζωντανοί! Και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.

Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ: Υπάρχουν πολλοί νεκροί

"Ζήσαμε δύσκολες καταστάσεις, η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, δεν ξέρουμε πόσους νεκρούς θα έχουμε, είναι δύσκολες οι στιγμές" δήλωσε ο Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, στην εκπομπή "Ξυπνάμε Μαζί" στο Epsilon.

"Κάποια στιγμή χθες σταματήσαμε να μεταφέρουμε τους νεκρούς, πήραμε τέτοια εντολή, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα περιστατικά που μας χρειάζονταν, εκεί που υπήρχε ανάγκη με τραυματίες. Γι'αυτό δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι νεκροί στα σημεία. Στις τρεις περιοχές στο Μάτι, στη Ραφήνα και στο Βουτζά είναι το μεγάλο πρόβλημα, που υπάρχουν εκεί πολλοί νεκροί" ανέφερε.

Δείτε το βίντεο:

Συμβούλιο Άμυνας συγκαλεί στις 8 το πρωί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ μισή ώρα αργότερα αναμένεται να κάνει ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας μαζί με τον αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Χρήστο Χριστοδούλου έκαναν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Αττικής, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Άνθρωποι κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους - 156 τραυματίες - Οι 11 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας - Πολλοί με σοβαρά εγκαύματα - 710 εγκλωβισμένοι στις παραλίες απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή του Λιμενικού και βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία.

Το Superferry με κυνερνήτη τον Θανάση Χαλά που κατέπλεε στη Ραφήνα, εντόπισε και αυτό στη θάλασσα έξι Γάλλους που διέσωσε. Οι Γάλλοι παραθέριζαν σε ξενοδοχείο στο Μάτι. Η φωτιά έφτασε εκεί, και έζωσε το ξενοδοχείο, στο οποίο έγινε και έκρηξη. Οι Γάλλοι φοβήθηκαν και κατέφυγαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Τέλος, το ταχύπλοο Tera Jet με κυβερνήτη τον Γιάννη Μπουτσαλάκο που βρισκόταν δεμένο στο λιμάνι της Ραφήνας, έριξε το ειδικό rescue boat που διαθέτει στη θάλασσα το οποίο ανοίχτηκε και διέσωσε 17 συνολικά άτομα, ενώ ανέσυρε και ένα 14χρονο κοριτσάκι το όποιο όμως δυστυχώς κατέληξε.

Οι δυνάμεις της Ζ ΜΑΚ χτενίζουν συνεχώς την περιοχή.

Οι τελευταίοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά μικρά παιδιά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Αττική, που προκάλεσαν τον θάνατο 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό 150, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες έχουν κοπάσει, ενώ σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα και παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, που είχε διακοπεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Πλέον η κυκλοφορία γίνεται με εκτροπή σε ορισμένα σημεία στο ύψος της Κινέτας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε πλήρη ανάπτυξη και κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουν την έκταση των πύρινων μετώπων.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Μια γυναίκα που έζησε εφιαλτικές στιγμές με την πυρκαγιά στο Μάτι, σοκάρει με την μαρτυρία της για την κατάσταση στην περιοχή.

Η κ. Ισιδώρα, η οποία διασώθηκε και μεταφέρθηκε με σκάφος στο λιμάνι της Ραφήνας, ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά θύματα στο Μάτι, ενώ εκτιμά πως στην περιοχή έχουν μείνει 50-100 άτομα

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ:

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια σαν οικισμός. Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα , αισθάνομαι πολύ τυχερή που ζω. Ήταν δύσκολη ακόμη και η πρόσβαση στην παραλία. Ήταν κόλαση. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που ζω. Υπάρχει, βασικά υπήρχε γιατί έχει καεί κι αυτό, ένα εστιατόριο, ο Κάβος. Εκεί μπορούσες να μπεις στη θάλασσα και να κολυμπήσεις μέχρι το ξενοδοχείο Ραμάντα. Εκεί μας περιποιήθηκαν καλά, μας έφεραν βάρκες και μας μετέφεραν στη Ραφήνα. Τουλάχιστον πεντακόσια άτομα περιμέναμε στη θάλασσα» είπε και έκανε την εκτίμηση πως 50-100 άτομα έχουν μείνει πίσω στο Μάτι.

Σε πύρινη κόλαση με εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα καμμένα έχει μετατραπεί η περιοχή Μάτι, μέσα από την οποία πέρασε το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Την τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική και για τις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών, επεσήμανε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος σε ενημέρωηση που έγινε τα ξημερώματα στο ΥΕΘΑ.

Η κινητοποίηση αυτή έχει και εναέρια αμερικανική κάλυψη με τα UAV’s που σταθμεύουν στη Λάρισα να βρίσκονται διαρκώς στον αέρα και να μεταδίδουν ζωντανή εικόνα που φθάνει στις ελληνικές αρχές. Οι πτήσεις των αμερικανικών UAV’s και οι πληροφορίες που μεταδίδουν ελαχιστοποιούν τη πιθανότητα κάποιοι να εκμεταλλευθούν τη τραγωδία με εμπρησμούς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε είναι το γεγονός ότι άνθρωποι βρέθηκαν να κολυμπούν ακόμη και τέσσερα μίλια από τις ακτές!

Ζημιές έγιναν στο θέρετρο του Στρατού στον Άγιο Ανδρέα. Η φωτιά πέρασε δυο φορές μέσα από το θέρετρο καίγοντας τέσσερα σπίτια.

Στρατός και Λιμενικό στην Ραφήνα! Δυο νέα σχέδια για να σωθεί ο κόσμος

Παράλληλα με το σχέδιο πυρόσβεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενεργοποιηθεί δυο παράλληλα σχέδια.

Ειδικότερα, πρόκειται αφενός για σχέδιο παραλαβής-εξυπηρέτησης πληθυσμού με πλωτά μέσα και του Λιμενικού και του Στρατού στο λιμάνι της Ραφήνας και, αφετέρου, ενισχυμένα περίπολα πυροφυλακής σε όλη την Αττική.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

24liveblog

https://www.youtube.com/watch?v=fcoUJICUgvA

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZhuiPFEnVLs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ