Κόσμος

Δυνάμεις της Ιορδανίας μπαίνουν Ν.Συρία - 270.000 πρόσφυγες πολιορκούν Ισραήλ-Ιορδανία - Κίνδυνος για τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν


Δραματικές εξελίξεις στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας-Ισραήλ. 271.800 άνθρωποι πολιορκούν τα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας και Ισραήλ ενώ μόνο στο διασυνοριακό πέρασμα Nasib/Jaber με την Ιορδανία βρίσκονται 60.000 άνθρωποι! Ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα έδωσε εντολή να ετοιμαστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας για να εισέλθουν στην Ν.Συρία.

Τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση των συριακών δυνάμεων κατά των ισλαμιστών στη Ν.Συρία. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους, κυρίως από τις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, κατευθύνονται προς την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Αιφνιδιαστικά, το Ισραήλ δέχεται μεγάλη πίεση χιλιάδων ανθρώπων με κατεύθυνση τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει και δικιά του χερσαία εμπλοκή. Γι αυτό και η μεγάλη ανησυχία τα τελευταία 24ωρα.

Ιορδανία και Ισραήλ φοβούνται διότι πιστεύουν πως ισλαμιστές τρομοκράτες/τζιχαντιστές βρίσκονται μεταμφιεσμένοι μεταξύ των προσφύγων και προσπαθούν να διαφύγουν. Για αυτό το Ισραήλ-Ιορδανία προσπαθούν με κάθε τρόπο να σφραγίσουν τα σύνορα τους.

Ομως η Ρωσία προχωρά ακόμη μια φορά σε μια κίνηση που αιφνιδιάζει βάζοντας στο παιχνίδι την Ιορδανία.

Συμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιορδανία για την δημιουργία μιας "Αραβικής Δύναμης" που θα αναπτυχθεί στην Daraa μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο πυρήνας της δύναμης αυτής θα είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας.

Περίεργο παιχνίδι της Μόσχας που βάζει μέσα και την Ιορδανία μετά την Τουρκία με το Ισραήλ να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς δέχεται ασφυκτική πίεση 60.000 πολιτών που βρίσκονται στα σύνορα του.

Τεράστια είναι και η έξοδος προσφύγων προς την πόλη Nawa  με κατεύθυνση το Γκολάν. Πολίτες φεύγουν από την Ανατολική Daraa και έχουν φτάσει στα σύνορα με Γκολάν προσπαθώντας να περάσουν απέναντι εν μέσω πυρών.

Τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέα «ανθρωπιστική καταστροφή», καθώς Ισραήλ και Ιορδανία έχουν κλείσει τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους, κυρίως από τις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, κατευθύνονται προς την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πριν από έξι ημέρες υπολόγιζαν τους εκτοπισμένους σε 50.000 ανθρώπους, ωστόσο πλέον ο αριθμός αυτός έχει υπερπενταπλασιαστεί.

«Περιμέναμε ότι οι εκτοπισμένοι από νότια Συρία θα έφταναν τις 200.000, αλλά διαψευστήκαμε. Είναι ήδη 270.000 χιλιάδες μέσα σε χρόνο ρεκόρ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ιορδανία, Μοχάμαντ Χαουάρι.

Εξ αυτών περίπου 70.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα κλειστό πέρασμα στα σύνορα με την Ιορδανίας, όπου ολόκληρες οικογένειες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ακόμη και στο ύπαιθρο, με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν προειδοποιεί ότι νέα ανθρωπιστική καταστροφή είναι πιθανή και κάλεσε τις γειτονικέες χώρες να προσφέρουν βοήθεια και ασφαλές πέρασμα στους εκτοπισμένους.

Ωστόσο η Ιορδανία αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες, ενώ το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε Σύρους πολίτες να εισέλθουν στα εδάφη του.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι στέλνει σκηνές και φάρμακα στους πρόσφυγες που είναι κοντά στα σύνορά της, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους τις μεταφέρει.

«Δεν συμφέρει κανένα η αναχώρηση των Σύρων από την πατρίδα τους» δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Βοήθεια έχει υποσχεθεί και ο ισραηλινός στρατός, προσφέροντας σκηνές, τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα, ενώ παρέλαβε έξι τραυματίες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε:

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Θα προσφέρουμε όση ανθρωπιστική βοήθεια επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε είσοδο στα εδάφη μας».

Ο συριακός Στρατός έχει ανοίξει τρεις διαδρόμους για τον άμαχο πληθυσμό ώστε να φύγει από την στρατιωτική ζώνη με κατεύθυνση την δυτική περιοχή Dael-Khirbet Khazaleh στη Daraa.

Οι τρεις διάδρομοι είναι προς τις περιοχές Khirbet Ghazaleh, Dael-Khirbet Khazaleh και Kafr Shams-Deir al-Bakhit. Ολοι οι διάδρομοι είναι εξοπλισμένοι με ασθενοφόρα και υλικά πρώτων βοηθειών.

Οι πολίτες της Ιορδανίας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα και να εισέλθουν οι πρόσφυγες ενώ το συμβούλιο της πόλης Nawa αναφέρει πως 60.000 πολίτες βρίσκονται να πολιορκούν το Γκολάν.

Συνολικά 750.000 άμαχοι ζουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο νότιο τμήμα της επαρχίας και απειλούνται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ντεράα, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ. Περίπου 45.000 έχουν ήδη εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών της αεροπορίας και του πυροβολικού και στην πλειονότητά τους έχουν κινηθεί προς την περιοχή της μεθορίου με την Ιορδανία.

Το Ισραήλ θα κλείσει τα σύνορα στους Σύρους πρόσφυγες λέει ο Υπουργός Ενέργειας

Το Ισραήλ θα πρέπει να εμποδίσει την είσοδο στο έδαφός του προσφύγων που φεύγουν από τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ.

«Πστεύω ότι θα πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο προσφύγων από τη Συρία στο Ισραήλ. Στο παρελθόν το έχουμε αποτρέψει», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 102FM του Τελ Αβίβ.

Ο στρατός της Ιορδανίας κρατά κλειστά τα σύνορα υπό τον φόβο να μπουν στη χώρα τζιχαντιστές

Ο στρατός της Ιορδανίας επανέλαβε την πρόθεσή του να διατηρήσει τα κλειστά σύνορα με τη Συρία, όπου συρρέουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες στη νότια Συρία.

Ο διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής του χασεμιτικού βασιλείου, ο στρατηγός Χάλεντ αλ-Μασάιντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι αρχές φοβούνται την παρουσία «μαχητών που διείσδυσαν μεταξύ των εκτοπισμένων».

«Περίπου 95.000 εκτοπισμένοι έχουν φθάσει κοντά στα ιορδανικά σύνορα αφού διέφυγαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στον νότο» της Συρίας, μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011, είπε.

Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τη βοήθεια του ρώσου συμμάχου τους, εξαπέλυσαν στις 19 Ιουνίου επίθεση για την ανακατάληψη των ανταρτοκρατούμενων τομέων της νότιας επαρχίας Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία.

«Τα σύνορα είναι κλειστά και ο στρατός είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στη ροή των εκτοπισμένων. Φοβάται την παρουσία μαχητών που έχουν εισδύσει με όπλα και είναι μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες με πλαστά έγγραφα ταυτότητας», πρόσθεσε ο Ιορδανός στρατηγός.

Ο αλ-Μασάιντ είπε επίσης ότι έχει σταλεί και άλλη βοήθεια στους αποκλεισμένους Σύρους εκτοπισμένους, με την είσοδο στη νότια Συρία 86 φορτηγών που μετέφεραν κυρίως τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Όπως είπε, ο στρατός διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε τρία σημεία των συνόρων και παρέχει ιατρική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη: τραυματίες από σφαίρες, σε εγκύους για να γεννήσουν, σε άρρωστα παιδιά.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε σε μια ανακοίνωση την Ιορδανία να ανοίξει τα σύνορά της στους εκτοπισμένους «εκατομμύρια των οποίων έχουν αποκλειστεί χωρίς κατάλληλη στέγη στα σύνορα».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ντεράα με μια κλιμάκωση των επιθέσεων» που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, πρόσθεσε.

Προηγουμένως η Ιορδανία είχε δηλώσει πως τα σύνορά της θα παρέμεναν κλειστά και πως δεν είχε πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και άλλους Σύρους.

Η Ιορδανία φιλοξενεί σχεδόν 650.000 καταγεγραμμένους από τον ΟΗΕ Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο το Αμάν εκτιμά σε 1,3 εκατομμύριο τον αριθμό των προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα από τη Συρία από το 2011.

Δείτε Βίντεο από την περιοχή
https://twitter.com/syria_true/status/1012333457383526402?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/QalaatAlMudiq/status/1012333452736286721?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/oulosP/status/1012272082283970560?ref_src=twsrc%5Etfw

 
https://twitter.com/BeFarouk/status/1013128775763099649?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=3d8-5hreK3w

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...