Κόσμος

Εκκενώνονται δυο πολιορκημένα χωριά στη βορειοδυτική Συρία

Λεωφορεία άρχισαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη να απομακρύνουν χιλιάδες άμαχους και φιλοκυβερνητικούς μαχητές από τα χωριά Φούα και Κεφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, δύο κοινότητες που πολιορκούνταν εδώ και τρία χρόνια από αντάρτες και τζιχαντιστές, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου είκοσι λεωφορεία αναχώρησαν από τις δύο κοινότητες, κατόπιν μιας συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, και την Τουρκία, υποστηρίκτρια των ανταρτών.

Μαχητές και άμαχοι ήταν ορατοί μέσα στα λεωφορεία, όπως και ατομικά τους είδη.

Οι εκκενώσεις αυτές αφορούν το σύνολο των κατοίκων των δύο χωριών, που πρόκειται να μεταφερθούν σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα χωριά Φούα και Κεφράγια, οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά πλειονότητα σιίτες και πιστοί στο καθεστώς, πολιορκούνταν από αντάρτες και την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, τον πρώην συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, που ελέγχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας.

Την Τετάρτη, πάνω στον δρόμο που συνδέει τα δύο χωριά, ένας αξιωματούχος των πολιορκημένων και ένα στέλεχος της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ έδωσαν το έναυσμα για να αρχίσει η επιχείρηση απομάκρυνσης. Οδοφράγματα που εμπόδιζαν τη διέλευση ήρθησαν και 84 λεωφορεία και άλλα οχήματα μπήκαν στις κοινότητες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεκάδες λεωφορεία και ασθενοφόρα μπήκαν στις δύο κοινότητες (...) για να απομακρύνουν τους κατοίκους που πολιορκούνταν από τους τρομοκράτες», μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρακτορείο χρησιμοποιεί συλλήβδην τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στους αντικαθεστωτικούς.

Συνολικά, περίπου 6.900 άνθρωποι, πολίτες και μαχητές, αναμένεται να αποχωρήσουν από τα δύο χωριά, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ. Σε αντάλλαγμα, 1.500 κρατούμενοι θα βγουν από τις φυλακές του καθεστώτος.

Τον Απρίλιο του 2017, κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων, δεκάδες κάτοικοι των χωριών Φούα και Κεφράγια είχαν σκοτωθεί σε δρόμο όπου διαπράχθηκε επίθεση βομβιστή-καμικάζι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ