Κοινωνία

Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη του Γεωργιανού αρχιμαφιόζου Σουσανασβίλι

Αφού απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής, ξεκίνησε μεν σήμερα στον Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η συζήτηση της έκδοσης στην Γαλλία του Γεωργιανού αρχιμαφιόζου, φερόμενου ως αρχηγός της ρωσικής μαφίας, Λάσα Σουσανασβίλι, γνωστού και με το ψευδώνυμο «το Λίπος», αλλά διακόπηκε και πάλι για το μεσημέρι (12 μ.μ.) της ερχόμενης Δευτέρας, 23 Ιουλίου 2018.

Ο 57χρόνος Λάσα Σουσανασβίλι, μετήχθη και πάλι σήμερα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στο Άρειο Πάγο, ενώ οι συνήγοροι του ζήτησαν από την έδρα χρονικό περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να προετοιμαστούν την υπεράσπισή τους, ενώ παράλληλα προέβαλαν ανθρωπιστικούς λόγους.

Αίτημα αναβολής από τους συνηγόρους του 

Αναλυτικότερα, επισήμαναν ότι ο πελάτης τους λόγω της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί, χρειάζεται χρόνο «για να προετοιμαστεί ψυχολογικά αλλά και σωματικά, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη διαδικασία».

«Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να πάρει ανάσα από τις 29 Μαΐου αφού τον μεταγάγουν καθημερινά στα δικαστήρια και ζητάμε να δοθεί ο χρόνος ανθρωπίνως γιατί κάθε φορά είναι εδώ με κίνδυνο της υγείας του» επισήμανε η εκ των συνηγόρων του Ζωή Κωνσταντοπούλου προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να αγχώνομαι αν ο εντολέας μου θα πεθάνει μέσα στο δικαστήριο».

Παράλληλα, οι συνήγοροι του επισήμαναν ότι συντρέχουν και δικονομικοί λόγοι για την αναβολή καθώς έχουν υποβάλει αίτημα διόρθωσης της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών (473/2018) που έδωσε το «πράσινο φως» για την έκδοση του στη Γαλλία και η οποία όπως τόνισαν βρίθει λαθών και πλημμελειών.

Αντίθετη η εισαγγελέας στο αίτημα αναβολής

Αντίθετα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος αναβολής τονίζοντας ότι «ο χρόνος είναι αρκετός έως σήμερα για την προετοιμασία των συνηγόρων», ενώ αναφερόμενη στα προβλήματα υγείας του εκζητούμενου είπε ότι «η κατάσταση της υγείας του είναι μόνιμη και συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης».

Απορρίφθηκε το αίτημα από το δικαστήριο

Το δικαστήριο αφού πρώτα διέκοψε και μετά από διάσκεψη απέρριψε το αίτημα αναβολής.

Όμως, όταν οι αρεοπαγίτες επανήλθαν στην έδρα για να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλε δικονομικές ενστάσεις, όπως είναι για μη νόμιμη κλήτευση του εκζητουμένου, κ.λπ.

Κατόπιν αυτών και λόγω του προχωρημένου της ώρας, το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη Τρίτη η δίκη διακόπηκε για σήμερα, λόγω αδιαθεσίας του εκζητουμένου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νικαίας.

Συνελήφθη τον περασμένο Απρίλη στη Θεσσαλονίκη 

Ο 57χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, με τη συνδρομή των γαλλικών και των ελληνικών αρχών. Για την ταυτόχρονη ολοκλήρωση της κοινής επιχείρησης έγιναν συναντήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Ελλάδα, υπό τον συντονισμός της Europol.

Ο Σουσανασβίλι είχε καταδικαστεί ήδη στην Ελλάδα σε κάθειρξη 14 ετών για συντονισμό μαφιόζικης οργάνωσης που δρούσε σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο είχε αποφυλακιστεί με τους ευεργετικούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου για λόγους υγείας.

Παρά την καταδίκη του η παράνομη δράση του δεν σταμάτησε. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο Σουσανσβίλι ήταν ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές, ξεπλένοντας τα κλοπιμαία. Στις αρχές του μήνα, το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απάντησε θετικά στο αίτημα της Γαλλίας για την έκδοση του Σουσανασβίλι, υπό τον όρο της επαναμεταγωγής του στην Ελλάδα, όταν ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, καθώς στη χώρα μας έχει ακόμη εκκρεμότητες.
Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση στη Γαλλία δύο φερόμενων συνεργών του 57χρονου, ενώ μαζί του στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν ακόμη 13 άτομα, εκ των οποίων οι 11 είναι Γεωργιανοί και δύο εξ' αυτών επίσης εκζητούνται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ