Κόσμος

«Δεν ήταν ποτέ εραστής μου», λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν για τον σωματοφύλακά του Μπεναλά

Έσπασε τη σιωπή του και έδωσε εξηγήσεις ο Εμανουέλ Μακρόν για το «αγαπημένο παιδί» των Ηλυσίων, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον γαλλικό Τύπο- Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή στις πορείες για την 1η Μαΐου.

Μιλώντας σε βουλευτές της πλειοψηφίας, ο Μακρόν επέρριψε τις ευθύνες στον εαυτό του για το σκάνδαλο λέγοντας «Εγώ φταίω για όλα».

Στον απόηχο της χειρότερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει από τη στιγμή της εκλογής του πριν από 14 μήνες, πρόσθεσε: «Ας έρθουν να πιάσουν εμένα. Θα απαντήσω στον γαλλικό λαό», ενώ καταδίκασε τη συμπεριφορά του αστυνομικού του, χαρακτηρίζοντάς τη «προδοσία»

«Μία υποδειγματική δημοκρατία δεν σημαίνει ότι δεν κάνει λάθη. Κανείς γύρω μου ή στο υπουργικό μου συμβούλιο δεν προστατεύεται ή εξαιρείται από τους νόμους. Ποτέ. Εάν κάποιος ψάχνει για το ποιος είναι υπεύθυνος, είμαι εγώ και μόνο. Είμαι ο μοναδικός που εμπιστεύτηκε τον Αλεξάντρ Μπεναλά», σημείωσε ο Μακρόν.

Την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη ανακρίνονται για συμμετοχή στο σκάνδαλο με σειρά ανακρίσεων, ο Μακρόν, επέλεξε να ανοίξει την με χιούμορ και ειρωνεία την ομιλία του αποδομώντας όσα έχει γράψει τις τελευταίες ημέρες ο γαλλικός Τύπος για τα προνόμια του 26χρονου σωματοφύλακα: «Ο Αλεξάντρ Μπεναλά δεν είχε ποτέ κωδικούς για τα πυρηνικά, ούτε σπίτι 300 τετραγωνικών. Ο Μπεναλά δεν ήταν ήταν ποτέ εραστής μου»

Στην 30λεπτη ομιλία του ο Μακρόν τόνισε ότι ο 26χρονος «ήταν ένας ένας οπαδός που είχε εμπλακεί πάρα πολύ στην προεκλογική εκστρατεία», ενώ παραδέχθηκε ότι έχει απογοητευτεί από τη συμπεριφορά του, την οποία περιέγραψε ως «σοκαριστική και απαράδεκτη»

Ο Μπεναλά κατηγορείται για βίαιη επίθεση και πλαστοπροσωπία εμφανιζόμενος ως αστυνομικός, αφού επιτέθηκε σε διαδηλωτές στην πορεία, στην οποία λέγεται ότι βρισκόταν απλώς ως παρατηρητής. Το Μέγαρο των Ηλισίων, που γνώριζε για την επίθεση την επόμενη μέρα, τήρησε σιγή ασυρμάτου για περισσότερους από δύο μήνες. Ο τελευταίος αποπέμφθηκε από τη θέση του συμβούλου ασφαλείας του γάλλου προέδρου μόνο όταν η Monde αποκάλυψε ότι έδερνε αγρίως διαδηλωτές.

«Καταποντίστηκε» η δημοτικότητά του

Πάντως, υπόθεση Μπεναλά κατάφερε σοβαρό πλήγμα στη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξακολουθεί να κρατάει το στόμα του κλειστό για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Ελιζέ και τρίζει την… καρέκλα του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ipsos» που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού «Le Point», η λαοφιλία του Γάλλου προέδρου απώλεσε τέσσερις μονάδες τον Ιούλιο ολισθαίνοντας στο 32%.

Το 60% των Γάλλων εκφράζουν την δυσπιστία τους για τον Μακρόν. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό λαοφιλίας του από τότε που ανέλαβε την εξουσία, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...