Στρατός Ξηράς

ΓΕΣ: Έφοδος του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού στην 88η ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ» και στην ΤΔ/41 ΣΠ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ»! (εικόνες)

Ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Υπαρχηγός του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης επισκέφθηκε τις περιοχές ευθύνης της 88 ΣΔΙ - "ΛΗΜΝΟΣ" και του ΤΔ/41 ΣΠ - "ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ", το διήμερο 4 και 5 Ιουλίου.

Το διήμερο 04 και 05 Ιουλίου 2018, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) - Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης των 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ - «ΛΗΜΝΟΣ») και Τακτική Διοίκηση 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ - «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ»).

Ο Υπαρχηγός, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του, μετέβη στο σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων των δύο σχηματισμών, καθώς και το Ελληνικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ».

Κατά τις επισκέψεις του ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού διαπίστωσε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργικότητα των μέσων, το υψηλό ηθικό και το επιθετικό πνεύμα που διακατέχει το προσωπικό, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος του Στρατού Ξηράς.

Δείτε εικόνες από τις επισκέψεις του ΓΕΠΣ:

Η ιστορία του 41 ΣΠ

Το 41 ΣΠ συγκροτήθηκε το Σεπτέμβριο του 1920 στην περιοχή ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ της Ανατολικής Θράκης υπό την ΧΙΙ Μεραρχία (πρώην Μεραρχία Ξάνθης). Στις 29 Μαΐου 1921 το Σύνταγμα αναχώρησε για την Μικρά Ασία για να ενισχύσει τη Στρατιά της Μ. Ασίας.

Την 1 Ιουνίου 1921 αποβιβάστηκε στη Σμύρνη και από τις αρχές Ιουλίου συμμετείχε στην Ελληνική προέλαση προς το Σαγγάριο ποταμό. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 1921 συμμετείχε στις μάχες κατά των Τούρκων στην περιοχή του Σαγγάριου.

Από 27 Σεπτεμβρίου 1921 έως 13 Αυγούστου 1922 το Σύνταγμα εναλλασσόταν με τα άλλα δύο Συντάγματα της Μεραρχίας στις προφυλακές επί των Β.Α. υψωμάτων του Αφιόν Καραχισάρ. [250.000 άνδρες, τρία Σώματα Στρατού (Α΄, Β΄, Γ΄ ΣΣ), δώδεκα Μεραρχίες Πεζικού και μία Μεραρχία Ιππικού, είχε αναπτυχθεί σ΄ ένα μέτωπο 800 χλμ από το Αιγαίο μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ και από εκεί μέχρι τη Προποντίδα.

Από 13 – 31 Αυγούστου 1922 συμμετείχε στη σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού. Στις 31 Αυγούστου 1922 επιβιβάσθηκε σε ατμόπλοια και μεταφέρθηκε από το Τσεσμέ στη Χίο. Ακολούθως μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στη συνέχεια κινήθηκε προς το ∆ιδυμότειχο και τέλος εγκαταστάθηκε στις Φέρρες.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου 1923 μεταστάθμευσε στην Ξάνθη όπου ορίσθηκε η μόνιμη έδρα του. Στις 28 Οκτωβρίου 1940 κατά την γενική επιστράτευση στην Ξάνθη, το 41 ΣΠ συγκροτήθηκε εκ νέου. Στις 6 Ιανουαρίου 1941 μεταστάθμευσε στην περιοχή Σιδηροκάστρου και ανέλαβε τον τομέα Αχλαδοχωρίου.

Στις αρχές Μαΐου 1941 μετά την συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, το 41 ΣΠ διαλύθηκε. Μέχρι το 1974 που απεστάλη Λόχος του 290 ΤΕ ΛΗΜΝΟΥ ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε ∆ιοίκηση Σαμοθράκης δεν υπήρχε στρατιωτική παρουσία στη νήσο. Το 1982 διαλύεται η ∆ιοίκηση Σαμοθράκης και συγκροτείται το 289 ΤΕ, το οποίο το 1995 μεταπίπτει σε Τακτική ∆ιοίκηση.

Σήμερα Στις 20 Φεβρουαρίου 2004 η Τ∆/289 ΤΠ με διαταγή του ΓΕΣ, αναδιοργανώθηκε σε Τ∆/41 ΣΠ ‘’ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ’’. Στις 20 Φεβρουαρίου 2004 η Τ∆/289 ΤΠ με διαταγή του ΓΕΣ, αναδιοργανώθηκε σε Τ∆/41ΣΠ ‘’ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ’’ με έδρα την Νήσο Σαμοθράκη και με Περιοχή Ευθύνης, το συγκεκριμένο εδαφικό διαμέρισμα της Θράκης.

Το Σύνταγμα σήμερα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επιβάλλονται από τις σύγχρονες συνθήκες διεξαγωγής πολέμου, αφού πρωταρχικό μέλημά του είναι η συνεχής διατήρηση των δυνάμεών του σε υψηλά επίπεδα μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Η εκπαίδευση, ο άρτιος εξοπλισμός του με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα που επιδρούν πολλαπλασιαστικά στη μαχητική του ικανότητα και η συντήρησή τους, καθώς και το ηθικό και οι ικανότητες των στελεχών του, συνιστούν την αξιόπιστη αποτρεπτική του ισχύ και εγγυώνται αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε πρόκληση και ανταπόδοση αποφασιστικού πλήγματος εθνικής επιλογής.

Το Σύνταγμα σήμερα επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εκπαίδευση, στην αξιοποίηση των οπλικών του συστημάτων και μέσων καθώς επίσης και στην ανύψωση και διατήρηση του ηθικού του προσωπικού του σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του στρατού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συνεισφέρει στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες και στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους της Σαμοθράκη, με γνώμονα πάντοτε τη διατήρηση υψηλού βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ