Κυβέρνηση

Αυτόν θα καρατομήσει ο Α. Τσίπρας ρίχνοντάς του όλη την ευθύνη - Ποιος είναι ο «μοναδικός» ένοχος

Αναλαμβάνουν πολιτικές ευθύνες και τις απομονώνουν σε ένα πρόσωπο. Προς καρατόμηση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας οδηγείται ο Α. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον, έμμεσα, μοναδικό ένοχο. Πέντε μέρες μετά από τον εφιάλτη, πέντε 24ωρα μετά από την εθνική τραγωδία που κάλυψε με ένα «πέπλο» πένθους τη χώρα, το βάρος πέφτει στον Γ. Καπάκη, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες.

Οργή έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη ο χειρισμός και οι αργές αντιδράσεις των κυβερνητικών στην καταστροφή που υπέστη η Αττική μετά από τις φονικές πυρκαγιές. Για να καταλαγιάσουν τον θυμό των θυμάτων και των Ελλήνων που συμπάσχουν, «εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους» και ρίχνουν το «μπαλάκι» στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας πως θα γίνουν οι «απαραίτητες ενέργειες» την «κατάλληλη στιγμή».

Παραιτήσεις πότε θα δούμε; Ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν; Όχι όσο δίνει «μάχη» η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό...

Η δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τους χειρισμούς του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, πέντε ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι με τους 88 νεκρούς. Αφού από την κυβέρνηση δεν ακούστηκε μία συγνώμη, αλλά και καμία ανάληψη ευθυνών, εκτός της πολιτικής που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα  διαρρέουν τη δυσαρέσκειά τους για τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει καμία παραίτηση και καμία αποπομπή για τυχόν λάθη και παραλήψεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε βαρύ κλίμα, προβληματισμός και πολλαπλά ερωτήματα για το τι δεν έγινε σωστά την ώρα της τραγωδίας. Υπενθυμίζεται όμως ότι μία ημέρα νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι δεν διαπίστωσε κανένα λάθος στους χειρισμούς στο Μάτι.

Η ηγεσία του Μαξίμου όταν έκλεισαν οι πόρτες της συνεδρίασης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της. Πηγές λένε πως από την Τρίτη και μετά, υπήρξε ολιγωρία εκ μέρους του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Μάλιστα του καταλογίζουν πως σε πολλά σημεία και για θέματα της αρμοδιότητάς του αναγκαζόταν να παρέμβει η πολιτική ηγεσία.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος τόσο για έλλειψη συντονισμού των εθελοντών αλλά και για τους ανθρώπους που αναζητούνταν. Θέμα που εξόργισε περαιτέρω την κοινή γνώμη,αφού δεν υπήρξε ποτέ σαφής εικόνα για τον αριθμό.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η απουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη από το βήμα της συνέντευξης Tύπου που παρέθεσαν την Τετάρτη το βράδυ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής Κωνσταντίνος Τσουβάλας και Σπύρος Τερζούδης. 

Μάλιστα, σε ερώτηση που τέθηκε, αν η επιλογή να μην είναι ο 5ος στο πάνελ της ενημέρωσης αποτελεί ένα μήνυμα, η απάντηση «ίσως», από καλά πληροφορημένη πηγή, ήταν χαρακτηριστική της όχι καλής εικόνας που υπάρχει για χειρισμούς που έγιναν, σύμφωνα με το newpost.gr.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο η «βεντάλια» των ενεργειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας άνοιξε με μια ερώτηση που τέθηκε για τους χειρισμούς του Γιάννη Καπάκη και τι ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει στον τομέα του συντονισμού.

Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν πολύ πιθανό, η αναδιοργάνωση του Θεσμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να συνδυαστεί με την αποχώρηση του Γιάννη Καπάκη από τη θέση του. «Όταν καταλαγιάσει το θυμικό θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες», στη γραμμή που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Η συνεδρίαση είχε μεγάλη διάρκεια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους, αλλά και τις προτάσεις του για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Ωστόσο, αλλαγές και αποκεφαλισμοί θα πραγματοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο, όταν θα γίνει συνολική αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...