Ρωσία

Αλύπητο «ξύλο» Μόσχας σε Μ. Μαξίμου: «Προβοκάτσια οι απελάσεις των διπλωματών» - «Υπήρχαν και έξωθεν πιέσεις» - Πρωτό θέμα στα Ρωσικά ΜΜΕ η ελληνορωσική κόντρα

Αυτό που γράφουμε εδώ και καιρό στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, μας επιβεβαιώνει δυστυχώς, για άλλη μια φορά. Οτι δηλαδή υπήρχαν έξωθεν παρεμβάσει για την κρίση με την Ρωσία.

Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή είναι τεράστιες πλέον στην περιοχή. Η Ελλάδα επέλεξε πλέον με ποιο θα πορευθεί, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, το τονίζουμε αυτό, έβαλε το χεράκι του για να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση.

Η Ελλάδα προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών υπό την επίδραση «ξένης ώθησης», δήλωσε στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ο Ρώσος αντιπρόσωπος στην ΕΕ και πολύ καλός γνώστης των ελληνορωσικών πρέσβης Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Κατά τον υψηλόβαθμο Ρώσο διπλωμάτη, που γνωρίζει ελληνικά και θύμισε ότι έχει εργαστεί και γνωρίζει καλά την Ελλάδα, είναι αδύνατο να εξηγηθεί η κρίση αυτή με την κοινή λογική, καθώς «λόγος γίνεται για μια αρκετά χοντροκομμένη προβοκάτσια και μάλιστα τόσο χοντροκομμένη, που δύσκολα μπορείς να υποθέσεις ότι σχεδιαστές της ήταν αποκλειστικά Έλληνες», αναφέρει δημοσίευμα

«Μιλάω, φυσικά, για εξωτερική ώθηση. Είμαι πεπεισμένος ότι εξωτερική ώθηση υπήρξε και στη διαδικασία προετοιμασίας εκείνης της νομικώς αμφίβολης συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜακεδονίας», υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις είχε εκφράσει την ευχή να είναι σύντομη η «περίοδος ψύχρανσης» των ελληνορωσικών σχέσεων.

Την ίδια στιγμή, κεντρικό θέμα στην ρωσόφωνη ιστοσελίδα του κρατικού δικτύου RT είναι το νέο διάβημα διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα και η εξέλιξη της υπόθεσης των απελάσεων Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα "χωρίς ούτε ένα στοιχείο", όπως αναφέρει ο τίτλος...

Οι εν λόγω δηλώσεις ήρθαν την ώρα που στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κληθεί ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, και παρά το γεγονός ότι θεωρείται δεδομένη η «απάντηση» των Ρώσων στις απελάσεις διπλωματών τους από την Αθήνα, η συζήτηση του Έλληνα πρέσβη με τα στελέχη του ρωσικού υπουργείου έγινε σε ήπιους τόνους.

Διαφορετική ήταν όμως η άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, από την ανακοίνωση του οποίου προκύπτει πως η συζήτηση μάλλον διεξήχθη σε πιο έντονο κλίμα από αυτό που διαρρέεται από την Αθήνα.

«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Παράλληλα, επιχειρήθηκε να περιοριστεί η ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Μόσχας, καθώς προς τον Έλληνα διπλωμάτη φέρεται να επισημάνθηκε πως οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα, πάντως, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα είχε αναρτήσει στο Twitter τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, ανοίγοντας νέο κύκλο επικοινωνιακής έντασης:

«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ. Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Τα πυρά πλέον είναι συνεχόμενα από την Ρωσία.

Οπως αναφέραμε πριν, πλέον το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις στα Ρωσικά ΜΜΕ. «Ο ακραίος Ελληνας Άθεος Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε τον λαό του, την Ορθοδοξία και την Ρωσία». Τίτλος σοκ σε μεγάλο ρωσικό ΜΜΕ που απηχεί τις θέσεις του Κρεμλίνου!

Η Μόσχα δεν θα αφήσει σε ηρεμία το Μ. Μαξίμου, όσο και εάν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν το αντίθετο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ