Αθλητισμός

Αλεφ: Ένα χαφ made in Brazil που «δένει» το κέντρο της ΑΕΚ

Στην Κύπρο έχουν να το λένε, έπειτα από την περσινή σεζόν του Άλεφ ντος Σάντος με τη φανέλα του Απόλλωνα Λεμεσού. Αν ξεχώρισε ένας παίκτης στο κυπριακό πρωτάθλημα της χρονιάς που πέρασε αυτός ήταν ο 23χρονος Βραζιλιάνος χαφ που έρχεται στην ΑΕΚ με τη μορφή δανεισμού από την Μπράγκα. Με τον ίδιο τρόπο είχε υπογράψει το περσινό καλοκαίρι και στην ομάδα της Λεμεσού και οι εμφανίσεις του έδειχναν πως είχαν πείσει τον Άμπελ Φερέιρα να τον υπολογίζει από τον Μάιο κιόλας ενόψει της επόμενης σεζόν.

Το παραπάνω καθόλου τυχαίο καθώς ο Άλεφ ήταν όλο το κέντρο του Απόλλωνα Λεμεσού, με τον οποίο πραγματοποίησε την πιο γεμάτη και πιο ώριμή του χρονιά. Ο τεχνικός της Μπράγκα, μάλιστα, από όλους τους δανεικούς είχε αποφασίσει να διατηρήσει στο ρόστερ μόνο τον Βραζιλιάνο μέσο, ωστόσο η προοπτική της ΑΕΚ και η πιθανότητα της συμμετοχής στο Champions League άλλαξαν τα δεδομένα για τον πορτογαλικό σύλλογο.

Στην Μπράγκα πάντως δεν πίστεψαν στην πραγματικότητα ποτέ τον Άλεφ, παρά το γεγονός ότι το 2015 είχαν κάνει μια πανέξυπνη κίνηση με την αγορά του από την Πόντε Πρέτα έναντι 750.000 ευρώ. Οι Πορτογάλοι άλλωστε συνηθίζουν να… τραβάνε από τη δεξαμενή της Βραζιλίας και να βγάζουν «λαβράκια». Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Άλεφ, ωστόσο ποτέ δεν του δόθηκε χώρος για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να ωριμάσει στον πορτογαλικό βορρά. Τι ήταν, όμως αυτό που είχαν δει οι Πορτογάλοι στον Άλεφ; Μα φυσικά οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών με την Εθνική Βραζιλίας το 2015 στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Άλεφ παρουσιάζεται ως η «μηχανή» της μεσαίας γραμμής της Σελεσάο, αποτελώντας κομβικό παίκτη για την πορεία της ως τον τελικό, όπου γνώρισε την ήττα από την πολύ ταλαντούχα φουρνιά των Σέρβων του Παούνοβιτς. Ο Βραζιλιάνος μέσος με το αρχοντικό παιχνίδι του είναι μια πληθωρική παρουσία στον χώρο της μεσαίας γραμμής, που μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους τόσο στα ανασταλτικά όσο και στα επιθετικά καθήκοντα της ομάδας. Ηρεμεί το παιχνίδι, κόβει τις επιθέσεις, μοιράζει μπάλες είτε στη δεξιά, είτε στην αριστερή πτέρυγα βοηθώντας στο build up, βγάζει κάθετες και μακρινές μπαλιές. Είναι με λίγα λόγια παντού στον χώρο της μεσαίας γραμμής για να ελέγχει το παιχνίδι και να δίνει παράλληλα και ρυθμό.

Ο Βραζιλιάνος μέσος υπογράφει πενταετές με την Μπράγκα και αρχίζει να εγκλιματίζεται στην Ευρώπη. Δεν ήταν η πρώτη φορά, καθώς ένα χρόνο πριν η Μαρσέιγ τον είχε τσεκάρει, βάζοντας τον να ψηθεί στη δεύτερη ομάδα της, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στη μεταγραφή. Η γλώσσα στην Πορτογαλία τον βοηθά, ωστόσο αποτελεί μέρος της β’ ομάδας και αυτό δεν του δίνει μεγάλες δυνατότητες. Τον κρατά πίσω. Κάνει μόλις μια συμμετοχή την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος απέναντι στη Σπόρτινγκ, δεν παίρνει δεύτερη ευκαιρία και δανείζεται στο Κατάρ, όπου αναμενόμενα μένει κι άλλο πίσω.

Εκεί, για καλή του τύχη στον δρόμο του συναντά τον Απόλλωνα Λεμεσού που ουσιαστικά αποτελεί την αιτία που σήμερα ο Άλεφ κάνει το άλμα στην καριέρα του υπογράφοντας στην ΑΕΚ. Στην Κύπρο ο Βραζιλιάνος μέσος θυμίζει τον παίκτη που ξεχώρισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών στη μακρινή Νέα Ζηλανδία. Στην κυπριακή ομάδα αποτελεί τη μεγάλη δύναμη στον χώρο της μεσαίας της γραμμής. Κρατώντας σωστά μπάλα, ανακόπτοντας τις επιθέσεις των αντιπάλων, αλλάζοντας ωραία το παιχνίδι και κυκλοφορώντας την μπάλα είτε από την αριστερή είτε από τη δεξιά πλευρά. Την ίδια στιγμή αποδεικνύει ότι διαθέτει και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, έχοντας συνολικά ένα ρόλο ηγέτη στη μεσαία γραμμή του Απόλλωνα.

Οι εμφανίσεις αυτές, στο τέλος της σεζόν που μας πέρασε, ήταν εκείνες που έφεραν τον Άλεφ στο στόχαστρο της ΑΕΚ. Ο ίδιος ετοιμαζόταν να αρπάξει την ευκαιρία που δεδομένα θα του δινόταν στην Μπράγκα από τον Άμπελ Φερέιρα. Άλλωστε πέρα από το ότι είχε αποδείξει πλέον την αξία του, και ο ίδιος είχε γεμίσει με αυτοπεποίθηση. Η προοπτική της Ένωσης, ωστόσο, και η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League, ανέτρεψε την κατάσταση με τον Άλεφ να ετοιμάζεται να κυριαρχήσει πλέον στο κέντρο της ΑΕΚ μαζί με τον Αντρέ Σιμόες…

gazzeta.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...