Ιστορία

Αίγυπτος: Άνοιξαν τη μυστηριώδη σαρκοφάγο στην Αλεξάνδρεια – Σε ποιον ανήκει (Βίντεο)


Απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες σε αρχαιολόγους, το σημερινό άνοιγμα του 30 τόνων ευρήματος, αποκάλυψε την εύρεση μόνον τριών σκελετών, πιθανώς πολεμιστών, που βρέθηκαν στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νερό προερχόταν από μία τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη.

Παράλληλα, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί εύρεση κτερισμάτων.

https://www.youtube.com/embed/NpMgIhRPXFg?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent

«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο», δήλωσε στην εφημερίδα Αλ Αχράμ ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το σημερινό άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. – 642 μ.Χ.).

Ένας από τους παρευρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος. Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.

Ο Ουαζίρι είχε δηλώσει χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η σαρκοφάγος ανήκει σε ιερέα και όχι βασιλιά ή αυτοκράτορα, καθώς δεν έχει πάνω της αντίστοιχες επιγραφές.

Παράλληα, διασκέδασε τις εντυπώσεις που διαδόθηκαν από κάποια (κυρίως βρετανικά) μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν το άνοιγμα της σαρκοφάγου θα φέρει την «κατάρα των Φαραώ» στον κόσμο.

Το τεράστιο εύρημα βρέθηκε στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας.

Το φέρετρο από γρανίτη είχε μήκος 185 εκατοστών και βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, οι οποίες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για μία αυθεντική σαρκοφάγο.

«Η κατάρα των Φαραώ»… τρέλανε το Twitter

Πάντως οι χρήστες του Twitter, έβαλαν τη φαντασία τους να οργιάσει κάνοντας λόγο για κατάρες των Φαραώ, εξοργισμένες μούμιες που ζητούν εκδίκηση και άλλα… γραφικά, εν αναμονή του ανοίγματος της σαρκοφάγου.

Εκτός από τα σενάρια τρόμου για το άνοιγμα της σαρκοφάγου, η ηλικία της οποίας ξεπερνά τα 2000 χρόνια, υπήρχαν φυσικά και εκείνοι που… ονειρεύονταν κάποια συγκλονιστική αποκάλυψη, όπως τα υπολείμματα της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή κάποιας άλλης ιστορικής φιγούρας, που θα προσέδιδε στην ανακάλυψη ακόμα περισσότερη αίγλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...