ΗΠΑ

Έπεσαν οι «μάσκες» - Ωμή παρέμβαση του State Department στο ζήτημα των διπλωματών: «Στηρίζουμε ξεκάθαρα την Ελλάδα» - Τι ανταλλάγματα πήρε η Κυβέρνηση;

Πλήρης επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για το παρασκήνιο της υπόθεσης των Ρώσων διπλωματών και την εμπλοκή των ΗΠΑ στον εν λόγω ζήτημα.

Την στήριξή του στην Ελλάδα εκφράζει το State Department για το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, με την κατηγορία παράνομων ενεργειών , κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες κρίνονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Όπως τονίζει σε tweet της η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, που τονίζει πως «Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της»

https://twitter.com/statedeptspox/status/1017422958405586944

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας που επετεύχθη για την επίλυση του θέματος του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ.

«Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά, και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού».

Έντονο παρασκήνιο αλλά και έμμεσα μηνύματα εκατέρωθεν κρύβονται πίσω από το μίνι-διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα, μετά την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών -καθώς και στην απαγόρευση εισόδου για άλλους δύο- λόγω προσπαθειών ανάμιξής τους στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως τίποτα δεν είναι τυχαίο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επισημάνει κανείς είναι η χρονική συγκυρία. H γνωστοποίηση της υπόθεσης συνέπεσε με το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωατλαντική Συμμαχία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία που η Ελλάδα απελαύνει τους Ρώσους διπλωμάτες, εκτιμά ο Frank Creyelman, επίτιμος Βέλγος βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, όπως αναφέρει το sputniknews.gr

«Μπορεί να είναι σύμπτωση ότι Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από την Ελλάδα την ημέρα συνάντησης του ΝΑΤΟ όπου οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να καλέσουν σε μεγαλύτερη «ανάμειξη», βλέπετε χρήματα και αμερικανικό στρατό, από τα μέλη της συμμαχίας; Δεν νομίζω (ότι είναι σύμπτωση)», επισημαίνει ο Frank Creyelman και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν απρόθυμη να καταδικάσει τη Ρωσία για όλα όσα πάνε στραβά στον κόσμο. Τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να επανορθώσει για χάρη του Τραμπ ο οποίος σημειωτέον κατέκρινε σήμερα το γεγονός ότι η Γερμανία βασίζεται σε ρωσικές πηγές ενέργειας. 

Εν τέλει γι’ αυτό γίνονται όλα. Για τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας, τη διατήρηση των κυρώσεων και τέλος την εξάρτηση από τις ΗΠΑ για ενέργεια και όπλα».

Με την απόφαση να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε μία μετριοπαθή αντι-ρωσική θέση, δήλωσε ο Vladimir Bruther, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Σπουδών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...