Ελληνοτουρκικά

Ραγδαίες εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Στην Τουρκία Ευρωπαίοι δικηγόροι

Επίσημη ενημέρωση για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η απάντηση των αρμόδιων τουρκικών υπηρεσιών αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ξεπερνώντας κάθε εύλογη προθεσμία, ζήτησαν εγγράφως οι δύο Τούρκοι δικηγόροι τους.

Ο Χακάν Γιαλτσιντούκ και η Σελίν Οζέλ παρουσιάστηκαν την Τρίτη (03/07/2018) ενώπιον το γενικού εισαγγελέα Αδριανούπολης και κατέθεσαν σχετικό γραπτό αίτημα, ζητώντας να επισπευσθεί η διαδικασία και να συμπληρωθεί ο φάκελος της δικογραφίας.

«Η επεξεργασία των δεδομένων του τρίτου κινητού τηλεφώνου και η αποστολή αποτελεσμάτων από την Άγκυρα έχουν ξεπεράσει το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν βγει τα αποτελέσματα» τόνιζαν στην εφημερίδα «Έθνος» συνεργάτες των Τούρκων συνηγόρων.

«Εξαρχής δεν υπήρχαν οι νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση εντάλματος σύλληψης των δύο στρατιωτικών. Σήμερα, όμως, ήρθε η ώρα να κλείσει ο φάκελος και τα παιδιά να επιστρέψουν στις οικογένειές τους» προσέθεταν.

Οι τελευταίοι επιβεβαίωναν στο «Έθνος» ότι την προσεχή Παρασκευή δεν θα εξεταστεί νέα αίτηση αποφυλάκισης του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠΟΠ λοχία Δημήτρη Κούκλατζη από το τουρκικό δικαστήριο, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την τελευταία φορά.

Ωστόσο, την Τετάρτη (05/07) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι θα υπάρχει δικαστήριο την Παρασκευή.

Στην Τουρκία δικηγόροι της Ευρώπης
Την έντονη ανησυχία για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εκφράζει και το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE).

Μέσα στον Ιούλιο Ευρωπαίοι δικηγόροι, ως παρατηρητές του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, θα επισκεφθούν τον εισαγγελέα Αδριανούπολης, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για τις συνθήκες κράτησής τους όσο και γιατί δεν τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία μέχρι σήμερα, έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 120 ημέρες στις τουρκικές φυλακές.

Κατά την επίσκεψή τους αναμένεται να ζητήσουν άδεια από τον εισαγγελέα Αδριανούπολης, ώστε να επισκεφθούν τους κρατούμενους, ενώ θα συναντηθούν και με τους δύο Τούρκους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση.

Οι Τούρκοι συνήγοροι, πάντως, δεν απάντησαν στην επιστολή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί αν τηρούνται στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών οι κανόνες δικαίου.

«Θα κρατηθούν για πολύ καιρό στις τουρκικές φυλακές»
«Η αίσθησή μου είναι ότι πολύ γρήγορα θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και θα κρατηθούν για πολύ καιρό στις τουρκικές φυλακές. Από την αρχή αυτής της ιστορίας είχα εκφράσει σκεπτικισμό και επιφυλάξεις σχετικά με την έκβασή της. Δυστυχώς, οι εξελίξεις με επιβεβαιώνουν» είπε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση εκφράζει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Παναγιώτης Αλεξανδρής, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ