Παραληρηματικές απειλές Ερντογάν: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες» – Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα

Δημοσίευση: 15 Ιουλίου 2018, 11:37 μμ | Ανανέωση: Ιούλιος 15, 2018 στις 11:53 μμ

Απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Την ώρα που στην Τουρκία βρίσκονται αιχμάλωτοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και ενώ έχει τεθεί ανοικτά θέμα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, φερόμενους ως πραξικοπηματίες, ο Σουλτάνος επιτίθεται εκ νέου στην Ελλάδα, σχεδόν υπονοώντας υπόγεια συμμετοχή της χώρας στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


Άγνωστο παραμένει το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου μετά από την επανεκλογή του και την απόκτηση διευρυμένων εξουσιών.

Μιλώντας μπροστά σε μια λαοθάλασσα, κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε πολλαπλά μηνύματα, με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από τη νύχτα που συγκλόνισε τη γείτονα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

«Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO (σ.σ. το κίνημα του Γκιουλέν). Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας.»

Ο Τούρκος πρόεδρος από τη γέφυρα κοντά στο Βόσπορο, έστειλε μήνυμα και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου. Ξέρουμε ποιος συνεργάστηκε με ποιον»!


Νωρίτερα, σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί», στο γεύμα που παρέθεσε στην Άγκυρα σε συγγενείς των περίπου 250 θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος. Είχε προηγηθεί το πρωί μια θρησκευτική τελετή σε ένα τζαμί της τουρκικής πρωτεύουσας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έτσι συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να κρατά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς από την 1η Μαρτίου και θέτει ζήτημα ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς φερόμενους ως πραξικοπηματίες.

«Δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί»

Η Τουρκία τιμά σήμερα τη μνήμη των θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει κατόπιν για την Κωνσταντινούπολη όπου το βράδυ θα εκφωνήσει ομιλία κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες. Στο σημείο εκείνο σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες –μεταξύ των οποίων και ένας φίλος του Ερντογάν– που προσπάθησαν να αντισταθούν στους στασιαστές στρατιωτικούς.

Σε όλη τη χώρα, πολλοί Τούρκοι επισκέφθηκαν τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος. Τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της νύχτας της 15ης προς τη 16η Ιουλίου, όπως την έκκληση που απηύθυνε τότε στους πολίτες ο ίδιος ο Ερντογάν, μέσω κινητού τηλεφώνου, ζητώντας τους να αντισταθούν.

Δύο χρόνια μετά, ο Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, επανεξελέγη πρόεδρος, με διευρυμένες εξουσίες, και μοιάζει πιο ισχυρός από ποτέ.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος χαρακτηρίστηκε από τον Ερντογάν «νίκη της δημοκρατίας», ωστόσο η καταστολή που ακολούθησε, με τη σύλληψη και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, προκάλεσε πολλές ανησυχίες στις ευρωπαϊκές χώρες και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εκκαθαρίσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανανεώθηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό το καθεστώς θα λήξει το βράδυ της Τετάρτης, 18 Ιουλίου.

Για τιμωρία μίλησε ο Τούρκος πρέσβης

«Δεν είναι ανεκτή η ατιμωρησία», τόνισε ο Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, μιλώντας σε εκδήλωση στην τουρκική πρεσβεία για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αναφερόμενος στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Στην ομιλία του, όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 ο Τούρκος πρέσβης κάλεσε την χώρα μας να συνεργαστεί σθεναρά και υπογράμμισε ότι οι δικαστικές αποφάσεις να μην εκδοθούν οι 8 λειτουργούν ως όργανο ατιμωρησίας.

Σημείωσε ότι παραβιάζεται το δικαίωμα των θυμάτων των πραξικοπηματιών να τύχουν δικαίωσης και υποστήριξε ότι οι 8 ήταν αναπόσπαστα μέλη της ομάδας που επιχείρησε να συλλάβει τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Μαρμαρίδα εκείνη τη νύχτα.

«Αναμέναμε από την Ελλάδα να μην λειτουργήσει ως όργανο ατιμωρησίας των «8», η συμμετοχή των οποίων στην απόπειρα πραξικοπήματος δεν αμφισβητείται. »Ατιμωρησία σε τέτοιου είδους αδικήματα δεν είναι ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με τον ANT1, τουρκικές διπλωματικές πηγές, ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει ευθεία σύνδεση της υπόθεσης των «8» με τους 2 φυλακισμένους Έλληνες αξιωματικούς αλλά απέφυγαν να προβλέψουν πότε θα κινηθούν οι δικαστικές διαδικασίες στην Αδριανούπολη (απαγγελία κατηγορητηρίου κτλ).

Μπορεί ο Σουλτάνος να απειλεί, ωστόσο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει επισημάνει πως ο τουρκικός στρατός είναι υπό κατάρρευση.

Yπό κατάρρευση βρίσκεται ο τουρκικός στρατός, Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι Ελληνικές ΕΔ δεν πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, το αντίθετο.

Σχεδόν οι μισοί από τους κορυφαίους στρατηγούς και ναυάρχους έχουν φυλακιστεί ή αποστρατευθεί και χιλιάδες στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Τώρα, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο εκκαθαρίσεων, φυλακίζοντας, απολύοντας και θέτοντας σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους του κράτους, ο στρατός που για χρόνια λειτουργούσε σαν δύναμη ενοποίησης της χώρας, είναι βαθιά διχασμένος, έχει χάσει την επιρροή και την αξιοπιστία του.

Το χάος στον στρατό συμβολίζει όχι μόνο την προσπάθεια να ενισχυθεί η εξουσία στη χώρα -με την ενίσχυση της αστυνομίας την οποία ο Ερντογάν βλέπει ως ανάχωμα για το στρατό- αλλά περιορίζει την αξιοπιστία της χώρας ως συμμάχου της Δύσης. Αλλά είναι και ένα ψυχολογικό πλήγμα, το οποίο είναι πιο σημαντικό, για ένα έθνος το οποίο εμφανίζεται κατακερματισμένο.