Κυβέρνηση

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον Αλέξη - Πρόωρες εκλογές «βλέπουν» ξένα ΜΜΕ - «Ολο και πλησιάζουν λόγω Σκοπιανού» - Ο Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο

Boυίζει πλέον η πιάτσα. Μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού μάλιστα φαίνεται πως ξέρουν κάτι περισσότερο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι και να κάνουν πλέον, δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό. Λίγο να συζητήσετε με κόσμο από την Μακεδονία, θα καταλάβετε πως ο καταποντισμός για τους Κυβερνητικούς, θα είναι τεράστιος.

Σκοπιανό, οικονομία και τώρα οι απελάσεις των Ρώσων. Ο Ελληνικός λαός, ήταν και είναι φιλικός προς την ομόδοξη Ρωσία. Ειδικά η συμπάθεια για τον Β. Πούτιν είναι τεράστια, όποτε άλλο ένα μέτωπο που άνοιξαν, θα τους γίνεις εφιάλτης στον δρόμο προς τις κάλπες.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Στην Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών διχάζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση χωρίς να αποκλείονται πρόωρες εκλογές. 

Στους αντιπάλους της συμφωνίας των Πρεσπών που βρίσκονται κυρίως στην Νέα Δημοκρατία προκαλεί αμηχανία η ενδεχόμενη ρωσοτουρκική εμπλοκή στη διένεξη για το ονοματολογικό, γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο: ‘Ο συμβιβασμός με τη Μακεδονία προκαλεί διαδηλώσεις στην Ελλάδα και ίσως ακόμα και πρόωρες εκλογές‘. Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει: «Η ελληνική οικονομία, η οποία παραδοσιακά διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία, τάσσεται υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τα Σκόπια. Το οποίο με τη σειρά του φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμάχησε με την δεξιά πτέρυγα του κόμματος για να αποφύγει μια διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το ονοματολογικό. Αμφίβολο είναι ωστόσο αν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος στηρίξουν εν τέλει τη θέση αυτή. Το προβάδισμα 10% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ωστόσο ότι εξανεμίζεται. 

Από την άλλη πλευρά τίποτα δεν δείχνει ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν αλλάξει στάση στο ζήτημα του ονόματος. Περίπου το 66% τάσσεται κατά μιας λύσης που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Θεωρείται απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να κέρδιζε σχετικό δημοψήφισμα, αναφέρει η DW.

Και η ελβετική εφημερίδα συνεχίζει: Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει το ίδιο μεγάλα προβλήματα όπως ο αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που η ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι θα σταθούν εμπόδιο στη συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε οι βουλευτικές εκλογές να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου. Έτσι, τόσο το κόμμα του όσο και οι ΑΝΕΛ αποκτούν χρόνο για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους. Ενδέχεται ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές. Ίσως είναι εφικτή μια πλειοψηφία με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, μερικών συντηρητικών, του Ποταμιού και ορισμένων ανεξάρτητων».

O Tσίπρας μοιράζει... λεφτά

To θυμάστε όλοι το... Τσοβόλα δώστα όλα! Ε, κάτι τέτοιο πάει να κάνει και ο Α. Τσίπρας. Παροχολογίες, υποσχέσεις, προς ένα δοκιμαζόμενο λαό, που εθνικά και οικονομικά έχει ταπεινωθεί περισσότερο από ποτέ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε επί της ουσίας την προεκλογική εκστρατεία, χθες.

Από το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε η δέσμευση (που θα περιληφθεί στον νέο προϋπολογισμό) για φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 700 εκατομμυρίων, κυρίως για την μεσαία τάξη η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο φοροδοτικό βάρος.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προκύψει ως αποτέλεσμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ (κάτι στο οποίο μάλλον θα έχουν αντιρρήσεις οι δανειστές) ή αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμάκων. Αυτό το τελευταίο θεωρείται πιο εύκολο, με δεδομένο μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την επερχόμενη μείωση του αφορολόγητου, θα έχει μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Ενδιαφέρον θα έχει, πάντως, να διευκρινισθεί από το οικονομικό επιτελείο πως και με ποια κριτήρια ορίζει την «μεσαία τάξη», με δεδομένο ότι με τα σήμερα ισχύοντα «προνομιούχοι έχοντες» θεωρούνται όσοι έχουν εισόδημα (και μάλιστα σε οικογενειακή βάση) από 20.000 και άνω, δηλαδή «καθαρά» κατι περισσότερο από 900-1000 ευρώ τον μήνα.

Η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την εκκίνηση της προετοιμασίας για την αντεπίθεση του κυβερνώντος κόμματος που καλείται να αντιμετωπίσει το αρνητικό κλίμα από τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και από τα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τους όρους ολοκλήρωσης του «ελληνικού προγράμματος». 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει ένα περίγραμμα των βημάτων που θα ακολουθηθούν, αφήνοντας στον αρμόδιο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του την ευθύνη να «παραμετροποιήσουν» πλήρως την τελική εκδοχή των μέτρων.

Καταρχάς, όλα δείχνουν ότι θα δοκιμαστεί σχετικά σύντομα «έξοδος στις αγορές», κατά προτίμηση πριν την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος. Η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, που θα λειτουργήσει με βάση όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και ως «χρηματοδοτικό μαξιλάρι», προσφέρει εγγυήσεις σε αρκετούς επενδυτές, τουλάχιστον για ένα σχετικά βραχυπρόθεσμο (π.χ. 5ετές) ομόλογο.

Η πρόσφατη περιοδεία των Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δ. Τσάκωνα σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει ανταπόκριση για μια τέτοια έκδοση.

Όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να γυρίσει το κλίμα. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει καταλάβει ότι το τυπικό τέλος των μνημονίων δεν συνιστά έξοδο από τη λιτότητα και την επιτήρηση.

Η αναφορά του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών ότι πλέον απλώς θα έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τα πλεονάσματα, αλλά θα διαλέγουμε εμείς το μίγμα πολιτικής, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι εν τέλει μέτρα λιτότητας θα επιλέγονται σε κάθε περίπτωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης