Αρχείο

Διπλωματικό «θρίλερ» ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω από το πτώμα των Σκοπίων: Η εμπλοκή Κρεμλίνου και δη Πούτιν δείχνει πως τώρα αρχίζουν όλα...

Έντονη ρωσική κινητικότητα καταγράφεται εντός και εκτός Σκοπίων, με αφορμή το Σκοπιανό, φτάνοντας μέχρι Ελλάδα. Με αφορμή και την παρατραβηγμένη κίνηση Ν. Κοτζιά περί απελάσεων Ρώσων διπλωματών τη στιγμή που δεν τολμήσαμε να απελάσουμε αμερικανό διπλωμάτη για το σχέδιο «Πυθεία», τις επόμενες ημέρες ή και ώρες η περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται να πάρει «φωτιά».

Το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Β. Πούτιν(θα σας εξηγήσουμε αργότερα τον ρόλο του), διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην κρίση που έχει προκύψει στις ελληνορωσικές σχέσεις. Όλα δείχνουν πως έρχεται βαρύς «χειμώνας». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τη Μόσχα, είναι απίθανο πλέον να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Α.Τσιπρα-Β.Πούτιν, μια συνάντηση που κάποιοι φρόντισαν να «τορπιλίσουν».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε την Πέμπτη για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ εισήχθη, όπως είπε, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τετάρτη να προσκαλέσουν την ΠΓΔΜ να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Συμμαχία επεκτείνοντας την επιρροή της στα Βαλκάνια και αψηφώντας τη Ρωσία, στον απόηχο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

«Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των "ανοιχτών θυρών" έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Υπεγράφη η επιστολή έναρξης συνομιλιών

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ παρέδωσε στον Ζόραν Ζάεφ την πρόσκληση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών,  κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στην ειδική τελετή, οι κ.κ Στόλτενμπεργκ και Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας ήρε το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τώρα η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία είναι προς το καλύτερο συμφέρον για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή και συνεχάρη τον πρωθυπουργό Ζάεφ για το πολιτικό του σθένος. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Είναι μια σημαντική και περήφανη μέρα για τη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Συμμαχία επιθυμεί να δει τη χώρα στην καρδιά μιας «σταθερής, δημοκρατικής και ευήμερης περιοχής», κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση που απηύθυναν στη χώρα του, λέγοντας ότι είναι μια «ιστορική απόφαση για τη χώρα μου και τους πολίτες της», μετά από δύο δεκαετίες προσπαθειών.

Ο Ζ.Ζάεφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ που βοήθησαν στο όραμα της πΓΔΜ. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο μέλλον, προσέθεσε ο Ζ. Ζάεφ και ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ για τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας του. Τέλος, ο Ζ. Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γεγονός στις 14 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...