Κύπρος

Χτύπησαν τα τύμπανα πολέμου οι ΗΠΑ: «Δεν θα ανεχθούμε τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» - Αποχαιρέτησαν την Τουρκία με "κεραυνούς"

Το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσόγειο και των Βαλκανίων έστειλε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στην δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσινγκτον.

Αναλύοντας το πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, καθώς και στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια...Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».

Μήνυμα προς την Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε τις προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της, ο κ. Μίτσελ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».

Ο Αμερικανός υφυπουργός είπε:

«Καταστήσαμε σαφές σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA. Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα τηρήσουμε τον νόμο».

Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και να σεβαστεί τις συμφωνίες που υπέγραψε με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Επίσης πρέπει να διακόψει τη στρατηγική και στρατιωτική συμμαχία της με τη Ρωσία και το Ιράν. Και να σταματήσει να απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Η τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένει ότι αν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35».

Στο σημείο, όμως, αυτό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αγνοήσουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθερίων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και την ρητορική και τις ενέργειες της 'Αγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονες της σε περιφερειακό επίπεδο.

Δείτε το Βίντεο

Από την άλλη, όμως, πλευρά, ο κ. Μίτσελ σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς απώτερος στόχος εξακολουθεί να είναι η διατήρηση του δυτικού γεωπολιτικού προσανατολισμού της 'Αγκυρας. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας την σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Mια από τις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ" είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του κατά τη δεξίωση για την 242η επέτειο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας.

Δηλώσεις Ν.Αναστασιάδη

"Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει εξελιχθεί σε στρατηγικής σημασίας σχέση μέσω και της κοινής προσήλωσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της εξάλειψης των όπλων μαζικής καταστροφής, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμοι να εργαστούν στενά με την Αμερικανική Κυβέρνηση για μελέτη νέων τομέων αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας" τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την οικοδόμηση μιας πιο απτής σχέσης στην οικονομία και τις επενδύσεις», σημειώνοντάς ότι είναι σε εξέλιξη διμερής διάλογος Κύπρου - ΗΠΑ για αυτούς τους τομείς. Είπε ακόμη ότι οι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο από τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκτίμηση για την παρουσία και ανάμιξη αμερικανικών εταιρειών, όπως η Noble και η ExxonMobil, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί απτή ένδειξη της εμπιστοσύνης για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Είπε ότι φιλοδοξεί να επιτευχθεί μια λύση στη βάση της οποίας η Κύπρος θα επανενωθεί και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κατοίκων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού.

Αναγερθηκε στην επιμονή της τουρκιας για συνέχιση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, και αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αποδεικνύει «πόσο δικαιολογημένη ήταν και η θέση της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντανά για τερματισμό των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές και στον ΓΓ του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα, ο ίδιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα ένα νέο διάλογο για το Κυπριακό, νοουμένου ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες και οι απαράδεκτες τουρκοκυπριακές θέσεις και αξιώσεις τερματιστούν.

«Παραμένω σταθερά προσηλωμένος στη διαπραγμάτευση μιας λύσης στη βάση του πλαισίου έξι σημείων του ΓΓ, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ»

«Ελπίζω μετά τις τουρκικές εκλογές στις 24 Ιουνίου να γίνει κατορθωτό ώστε ένας ειδικός σύμβουλος του ΓΓ να εξετάσει, μέσω διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κατά πόσο υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να επαναρχίσει ο διάλογος».

Και πρόσθεσε: 

"Από πλευράς μας, ο στόχος παραμένει ένας: Να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πλήρως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα επανενώνει την Κύπρο σε ένα σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις από τρίτες χώρες και που θα διασφαλίζει την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών".

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση της Κυβέρνησης για τη στάση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ιδιαίτερα για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Ντοχερτι: Όταν ήρθα στην Κύπρο, δεσμεύτηκα να εμβαθύνω τους δεσμούς με τις ΗΠΑ

Το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, έστειλε κατά την ομιλία της η Πρέσβειρα Κάθλην Ντόχερτυ, κατά τη δεξίωση για την 242η επέτειο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας.

"Όταν έφτασα εδώ πριν από σχεδόν 3 χρόνια, δεσμεύτηκα να εμβαθύνω τους δεσμούς μεταξύ επιχειρήσεων. Οι αμερικάνικες εταιρείες δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε τομείς, όπως η ενέργεια και οι ασφάλειες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η δικαιοχρήση, ο τουρισμός και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δημιουργούν θέσει εργασίας και ευκαιρίες" ανέφερε.

Η κ. Ντόχερτυ μίλησε και για την διατήρηση ειρήνης στη περιοχή και πως "τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε (οι ΗΠΑ) συνεισφέρει σχεδόν 1 δισ. δολάρια στην UNFICYP".

Μίλησε επίσης και για έργα που έγιναν στην Κύπρο με την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και πως 2500 Κύπριοι σπούδασαν στις ΗΠΑ με την οικονομική βοήθεια της Αμερικάνικής Κυβέρνησης και άλλοι 4.000 έλαβαν μέρος σε ανταλλαγή προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ