ΗΠΑ

USS Scorpion: To υποβρύχιο των ΗΠΑ που εξαφανίστηκε κατασκοπεύοντας τους Σοβιετικούς (βίντεο)

Το 1968, το Αμερικανικό Ναυτικό έστειλε ένα πυρηνικό υποβρύχιο, το USS Scorpion, να κατασκοπεύσει το Σοβιετικό στόλο. Το υποβρύχιο αυτό δεν επέστρεψε ποτέ. Μέχρι και σήμερα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς του συνέβη. Οι τρεις επικρατέστερες θεωρίες κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη και αδιαφορία της Ναυτικής Διοίκησης και μια τέταρτη για μια περίοδο του Ψυχρού Πολέμου που έγινε θερμή.

Τον Μάιο του 1968, ένα πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στάλθηκε σε μυστική αποστολή να κατασκοπεύσει το Σοβιετικό ναυτικό. Τον Μάιο του 1968, ένα πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στάλθηκε σε μυστική αποστολή να κατασκοπεύσει το Σοβιετικό ναυτικό. Επτά ημέρες αργότερα, στην αποβάθρα του Νόρφολκ, οι οικογένειες των μελών του πληρώματος περίμεναν μάταια τους ανθρώπους τους να επιστρέψουν. Τότε ήταν που το αμερικανικό ναυτικό συνειδητοποίησε ότι το υποβρύχιο του είχε εξαφανιστεί. Το Scorpion ήταν θύμα ενός μυστηριώδους ατυχήματος, η φύση του οποίου παραμένει αμφιλεγόμενη μέχρι σήμερα.

Ο USS Scorpion ήταν πυρηνικό υποβρύχιο κατηγορίας Skipjack. Κατασκευάστηκε τον Αύγουστο του 1958 και μπήκε σε ενεργό δράση τον Ιούλιο του 1960.

Τα Skipjacks ήταν ένα αρκετά μικρό υποβρύχιο σε μέγεθος σε σχέση με τα σημερινά πυρηνικά υποβρύχια, με εκτόπισμα 3.075 τόνων. Είχαν πλήρωμα ενενήντα εννέα μελών. Τα υποβρύχια αυτά είχαν μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβους όταν έπλεαν στην επιφάνεια και 33 κόμβους όταν έπλεαν βυθισμένα.

Το κύριο όπλο των Skipjack ήταν η τορπίλη Mk-37. Η Mk-37 είχε ένα ενεργό σόναρ, βεληνεκές 9χλμ και ταχύτητα 26 κόμβων.

Το USS Scorpion ήταν μόλις οκτώ ετών όταν εξαφανίστηκε. Παρόλα αυτά, υπήρχαν πολλές καταγγελίες από το πλήρωμα για προβλήματα που εμφάνιζε το υποβρύχιο. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 1998 στο αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο, το USS Scorpion είχε 109 ανεκπλήρωτες εργασίες επισκευής όταν απέπλευσε για την τελευταία του αποστολή. Είχε "χρόνια προβλήματα" με τα υδραυλικά του και το σύστημα έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργούσε.

Δύο μήνες πριν από την εξαφάνιση του, ο διοικητής του USS Scorpion Francis Atwood Slattery, είχε συντάξει ένα αίτημα έκτακτης συντήρησης για τον σκελετό του υποβρυχίου, το οποίο «βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση». Εξέφρασε επίσης ανησυχία για διαρροές στις βαλβίδες που εμπόδιζαν την καταβύθιση του υποβρυχίου σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων - λιγότερο από το ήμισυ του μέγιστου βάθους βύθισης των Skipjack.

Στις 20 Μαΐου, ο κυβερνήτης του στόλου υποβρυχίων του Ατλαντικού διέταξε το USS Scorpion να παρατηρήσει ένα σοβιετικό στολίσκο κοντά στις Καναρίους Νήσους. Η Σοβιετική αρμάδα απαρτιζόταν από ένα υποβρύχιο κλάσης Echo-II, ένα σκάφος διάσωσης υποβρυχίων, δύο υδρογραφικά ερευνητικά πλοία, ένα αντιτορπιλικό και ένα πετρελαιοφόρο. Οι ΗΠΑ πίστευαν πως ο Σοβιετικός στολίσκος πραγματοποιούσε ακουστικές μετρήσεις επιφανειακών πλοίων και υποβρυχίων του ΝΑΤΟ.

Στις 21 Μαΐου το USS Scorpion δήλωσε τη θέση του μέσω ραδιοασυρμάτου και ανέφερε ότι θα επιστρέψει στο Νόρφολκ στις 27 Μαΐου.

Στις 28 Μαΐου, το Πολεμικό Ναυτικό γνώριζε ότι το υποβρύχιο είχε καταστραφεί. Το υποβρύχιο σύστημα παρακολούθησης SOSUS, το οποίο είχε σχεδιαστεί για την ανίχνευση σοβιετικών υποβρυχίων, κατέγραψε την υποβρύχια έκρηξη του. Τα κατάλοιπα του USS Scorpion θα βρεθούν αργότερα από υποβρύχιες καταδύσεις σε βάθος 2 μιλίων.

Τι συνέβη όμως στο USS Scorpion; Η έκθεση του αμερικανικού ναυτικού για το περιστατικό είναι ασαφής. Αρκετές θεωρίες και τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας έχουν προκύψει για να εξηγήσουν την απώλεια του πλοίου και των ενενήντα εννέα μελών του πληρώματος, αλλά όλα στερούνται απτές αποδείξεις.

Η πρώτη θεωρία που διατυπώθηκε από την τεχνική επιτροπή που συγκάλεσε το Πολεμικό Ναυτικό για να εξετάσει τα ευρήματα είναι ότι το USS Scorpion είχε πέσει θύμα προβληματικής τορπίλης, η οποία ενεργοποιήθηκε τυχαία μέσα στον σωλήνα της. Αυτή η θεωρία ενισχύεται από τις αναφορές ότι το υποβρύχιο κινούταν προς την αντίθετη κατεύθυνση από ότι θα αναμενόταν τη στιγμή της καταστροφής, καθώς μια κοινή λύση για ένα τέτοιο περιστατικό είναι το υποβρύχιο να πραγματοποιήσει αναστροφή 180 μοιρών προκειμένου να ενεργοποιηθεί ειδικός μηχανισμός που υπάρχει στις τορπίλες για να αποφεύγονται τα φίλια πυρά.

Η δεύτερη θεωρία είναι ότι η Μονάδα Απόρριψης Σκουπιδιών παρουσίασε βλάβη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το υποβρύχιο και η αντίδρασή που προκλήθηκε από την επαφή του θαλασσινού νερού με τους συσσωρευτές του υποβρυχίου προκάλεσε την έκρηξη. Το USS Scorpion είχε μάλιστα ζητήσει την αντικατάσταση της Μονάδας Απόρριψης Σκουπιδιών, η οποία είχε στο παρελθόν προκαλέσει τέτοιου είδους περιστατικό στο υποβρύχιο.

Η τρίτη θεωρία θέλει να συμβαίνει μια έκρηξη υδρογόνου στο USS Scorpion, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη φόρτιση των μπαταριών του. Την ώρα της έκρηξης το υποβρύχιο ήταν σε βάθος περισκοπίου και πιθανότατα σε "Condition Baker" ( δηλ. το αεροστεγές κλείσιμο των υδατοστεγών καταπακτών του). Το κλείσιμο των καταπακτών θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τη συσσώρευση εύφλεκτου υδρογόνου στην περιοχή των συσσωρευτών του σκάφους. Μια απλή σπίθα από τις συσσωρευτές θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη του υδρογόνου που στη συνέχεια οδήγησε σε έκρηξη των συσσωρευτών. Αυτό συσχετίζεται άμεσα με τις δύο μικρές εκρήξεις πάνω στο υποβρύχιο, οι οποίες καταγράφηκαν από υδρόφωνα με μισό δευτερόλεπτο διαφορά.

Τέλος, η θεωρία συνωμοσίας για την εξαφάνιση του USS Scorpion, θέλει το αμερικανικό υποβρύχιο να ενεπλάκη σε μια ψυχροπολεμική σύγκρουση και να βυθίστηκε από τον στολίσκο των Σοβιετικών. Το 1968, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός υποβρυχίων βυθίστηκε όπως το ισραηλινό υποβρύχιο Ντακάρ , το γαλλικό υποβρύχιο Minerve και το σοβιετικό υποβρύχιο K-129. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, ο Ψυχρός Πόλεμος είχε μετατραπεί σε Θερμός Πόλεμος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου απώλεια διαφόρων υποβρυχίων εκείνη την χρονιά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη, ούτε εξήγηση για το γιατί πως ένα Σοβιετικός στολίσκος με μόνο δύο πολεμικά πλοία θα μπορούσε να έχει καταφέρει την βύθιση του προηγμένου USS Scorpion.

Είναι αρκετά πιθανόν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μια οριστική εξήγηση για την απώλεια του USSScorpion. Έκτοτε, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει χάσει άλλο υποβρύχιο.

Δείτε το βίντεο από ντοκιμαντέρ για την μυστηριώδη εξαφάνιση του USS Scorpion:

https://youtu.be/NJWHiPSvzh8

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ