Πολιτική

To Bέλγιο θα ξαναστέλνει αιτούντες άσυλο προς την Ελλάδα

To Bέλγιο μπορεί εκ νέου να ξαναστέλνει αιτούντες άσυλο προς την Ελλάδα , κάτι που δεν συνέβαινε εδώ κι 7 χρόνια μεταφέρουν οι βελγο-φλαμανδικές εφημερίδες De Standaard και Het Nieuwsblad τη Δευτέρα. Μια απόφαση γι αυτό το λόγο ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο της Δικαιοσύνης των Αλλοδαπών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το Βέλγιο το 2011 για παραβίαση της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ελλάδα είχε τότε ένα σύστημα υποδοχής που δεν εγγυόταν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων για τους αιτούντες άσυλο που επέστρεφαν εκεί.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Δικαστήριο καταδίκασε την απέλαση σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος προβλέπει την εξέταση αιτήσεων ασύλου στο κράτος μέλος μέσω του οποίου ο αιτών πρόσφυγας εισήλθε στην Ένωση.

Στο τέλος του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και πάλι να επιστρέψουν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα εάν είχαν αναλάβει από τη χώρα αυτή να ταξιδέψουν σε άλλο μέλος της ΕΕ μετά τις 15 Μαρτίου 2017. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώθηκαν.

dimpenews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ