Περιβάλλον

To απόκοσμο κουφάρι που βρέθηκε σε παραλία και προβλημάτισε τους βιολόγους

Τα απομεινάρια ενός αινιγματικού πλάσματος 6 μέτρων εντοπίστηκαν σε πανέμορφη παραλία της αφρικανικής Ναμίμπια.

Το κουφάρι ανασύρθηκε από την αμμουδιά του Dorob National Park την περασμένη βδομάδα και μοιάζει τόσο με φάλαινα όσο και δελφίνι, καθώς η προχωρημένη αποσύνθεσή του δεν επιτρέπει εύκολες ταξινομήσεις.

Οι επιστήμονες ομολόγησαν αρχικά πως «δεν έχουμε ιδέα» περί τίνος πρόκειται, τώρα όμως μας λένε πως πρόκειται πιθανότατα για φαλαινοδέλφινο, είδος ραμφοφάλαινας (Cuvier's beaked whale).

https://youtu.be/lz8NqGBOBdU

Ο επιστήμονας Dr Simon Elwen του Namibian Dolphin Project (NDP) δήλωσε: «αρχικά, δεν είχαμε ιδέα σε ποιο είδος ανήκει … η ερευνητική ομάδα είναι όμως τώρα αρκετά σίγουρη πως πρόκειται για είδος φαλαινοδέλφινου». Το οποίο δεν μας αποκαλύπτεται και συχνά, μιας και ζει σε πολύ βαθιά νερά, από τους τροπικούς ως και πιο εύκρατα κλίματα.

Ο Elwen εκφράζει πάντως επιφυλάξεις, μιας και η αποσύνθεση του ζώου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σιγουριές. «Συνεχίζω να είμαι έκπληκτος», προσθέτει, «αυτά τα ζώα σπανίως τα συναντάμε στο νερό, να το βλέπεις λοιπόν στη στεριά είναι ακόμα πιο σπάνιο».

Το φαλαινοδέλφινο φτάνει τα 7 μέτρα μήκος και αγγίζει ακόμα και τους 2,5 τόνους, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, καθώς η εμφάνισή τους είναι κάθε άλλο παρά συχνή…

https://www.dailymotion.com/video/x6lcmwb

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ