Κόσμος

Gazprom: Αγωγός φυσικού αερίου θα περνά μέσα από τη Βόρεια Κορέα - Ενεργειακός κόμβος το «σπίτι» του Κιμ

Ρωσικός αγωγός ο οποίος θα περνά μέσα από βορειοκορεατικό έδαφος μελετάται να κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Το εν λόγω έργο φιλοδοξεί να καταστήσει την Βόρεια Κορέα ενεργειακό κόμβο, ενώ παράλληλα θα συνδράμει στην προσπάθεια για σταδιακή επανείσοδό της στη διεθνή κοινότητα.
Ένας άλλος ρωσικός αγωγός προς την Ασία, που ανακοινώθηκε από τον δισεκατομμυριούχο και τον σημαντικότερο εργολάβο της Gazprom, Γκένεντι Τσιτσένκο τον Μάιο, θα περάσει από τη Βόρεια Κορέα.

Η Gazprom, η οποία έχει ήδη ασχοληθεί με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην Τουρκία, την ΕΕ και την Κίνα με συνολικό κόστος 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαπραγματεύεται ένα νέο κατασκευαστικό έργο με τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Vitaly Markelov.

Το εν λόγω έργο αναφέρεται σε μνημόνιο με την κορεατική εταιρεία Cogas το 2008 και είχε συζητηθεί σοβαρά από το 2011. Προτείνει να κατασκευαστεί γραμμή 800 χιλιομέτρων από το τελικό σημείο του συστήματος διαμετακόμισης αερίου Σαχαλίν-Χαμπάροφσκ-Βλαδιβοστόκ στη Νότια Κορέα, που διέρχεται από τη Βόρεια Κορέα.

Η αρχική επιδίωξη ήταν ότι μέχρι το 2015 ο αγωγός θα μετέφερε ήδη 7,5 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου ετησίως, αλλά οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. "Σήμερα η πολιτική κατάσταση είναι κάπως διαφορετική", δήλωσε ο Μαρκέλοφ την Παρασκευή.

“Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να προχωρήσουμε, αλλά ανανεώνουμε τις διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα. Έχουν διεξαχθεί μια σειρά από διαπραγματεύσεις και αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη”, σημείωσε.

Στο έργο, η Βόρεια Κορέα θα είναι πιθανώς τόσο μεταφορέας όσο και αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, ο οποίος θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην πλήρη ανάπτυξη, δήλωσε ο Σεργκέι Πίκιν, διευθυντής του Ταμείου Ανάπτυξης Ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Gazprom δεν θέλει να «περιοριστεί αποκλειστικά στην Κίνα», όπου κατασκευάζει τον αγωγό Power of Siberia με δυναμικότητα 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...