Κόσμος

Eρχεται η απόλυτη σύγκρουση «θανάτου» στην Τουρκία - Αμφισβητεί τα αποτελέσματα η αντιπολίτευση - Ερντογάν: «Είμαι ο νικητής» - Βίντεο


Σε τροχιά περιδίνησης και κρίσης μπαίνει από σήμερα η Τουρκία. Η ένταση θα οξυνθεί με αμείωτο ρυθμό, καθώς τα αποτελέσμα μυρίζουν... στήσιμο.Όλα πλέον μας οδηγούν στο συμπέρασμα ενός πιθανού εσωτερικού εμφυλίου πολέμου. Kαι αυτό γιατί πλέον ο Ερντογάν θα γίνει ακόμα περισσότερο απολυταρχικός. 

Θα φιμώσει αντιπάλους και θα ενδυναμώσει τους δικούς του ανθρώπους.  

Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα τα πεδία που αφορούν την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια για μεταφορά των τουρκικών πολιτικών και γεωπολιτικών περιδινήσεων προς την πλευρά της.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει φέρει αντιμέτωπους με την κυβέρνηση τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους σκληρούς κεμαλιστές και τους γκιουλενιστές. 

Οι εξασκούμενες πιέσεις επ' αυτών από την τουρκική κυβέρνηση, οι οποίες συνεχίζονται μπορεί να δημιουργήσουν ανάλογες εσωτερικές εκρήξεις. 

Tι δήλωσε ο Ερντογάν

Την πρώτη του δήλωση μετά τη νίκη του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή» με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο λαός συμμετείχε με μεγάλο ποστοστό σε αυτές τις εκλογές και με έκανε πολύ περήφανο. Έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του. Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου», τόνισε.

«Οι χώρες που έβγαλαν εκλογικά αποτελέσματα με λιγότερο από 55% των ψήφων, τούς καλώ να διαβάσουν τα αποτελέσματα των δικών μας εκλογών. Θέλω να συγχαρώ για τη δημοκρατία αυτή των εκλογών της 24ης Ιουνίου. (...) Θέλω να ευχαριστήσω, όλους όσους δούλεψαν τις κάλεπες», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι σε κάθε περιοχή της Τουρκίας «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Στο παρελθόν, όποια και αν ήταν η αιτία, οι περιθωριοποιημένοι πολίτες μας τώρα θα είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα του κράτους. Κανέναν, από την πίστη του, τα ρούχα του ή τον τρόπο που ζει, από τον περιορισμό των ελευθεριών του, δεν θα δώσουμε άδεια (να περιθωριοποιηθεί). Από δω και πέρα θα προσπαθήσουμε να πλουτίσουμε τον λαό μας με δίκαιο τρόπο (...) Θα δώσουμε την απάντηση τους τρομοκράτες. 

Σήμερα βγάλαμε και ένα καινούργιο διοικητικό σύστημα με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η προσπάθειά μας θα είναι να φέρουμε εις πέρας τους στόχους μας μέχρι το 2023. Θα παρακολουθούμε όλα τα θέματα με λεπτομέρεια και ζήλο»

Τέλος, τόνισε ότι «με την εντολή που μας έδωσε ο λαός να διοικήσουμε τη χώρα θα συνεχίσουμε χωρίς ανάσα για την Τουρκία που τη σώσαμε από τους πραξικοπηματίες. Πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα θα υπογράψει τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Εύχομαι να είναι θετικό για τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά όσους κόπιασαν, θα συνεχίσουμε σε έναν φωτεινό δρόμο. Να μας βοηθήσει ο Θεός και για τη βοήθεια που μου δώσατε σας ευχαριστώ πολύ»  

https://www.youtube.com/watch?v=6jCAZ7XhfJQ
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1010977330574118912?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1010973445868355585?ref_src=twsrc%5Etfw

O Eκλογικός χάρτης:

Το Anadolu λέει ψέματα - Μην αφήνετε τις κάλπες απροστάτευτες!

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βγήκε και έκανε τον πανηγυρικό του λόγο, με αφορμή τα αποτελέσματα που ανακοινώνει το πρακτορείο Anadolu. Όμως με αλεπάλληλες παρεμβάσεις στα κανάλια και στο διαδίκτυο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ακόμα και ο ίδιος ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ωρύονται κυριολεκτικά για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων και πως το κρατικό πρακτορείο λέει ψέματα για να προκαταβάλει την κοινή γνώμη, ώστε να αποδεχτούν την ήττα, να εγκαταλείψουν τις φυλασσόμενες κάλπες και να ολοκληρωθεί η νοθεία από πλευράς AKP.

Ειδικότερα, σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιντζέ αναφέρει: «Το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί, δίνει προτεραιότητα στις περιοχές, όπου ο Ερντογάν έχει τις περισσότερες ψήφους. Φωνάζω στους παρατηρητές μας να μην χάσουν το ήθος τους και ποτέ να μην εγκαταλείψουν τις κάλπες μας»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της επικεφαλής του Iyi Parti, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αναφέρει με τη σειρά της: «Αδέρφια μας, παρατηρητής, μην αποχωριστείτε τις κάλπες μας. Ανεξάρτητα από τη χειραγώγηση του Anadolu, εμείς θα κρατήσουμε καθαρές τις κάλπες μας μέχρι το τέλος (...)».

O υποψήφιος πρόεδρος του CHP καταγγέλλει ότι το κρατικό πρακτορείο Anadolu λέει ψέμματα:

«Φίλοι μου, συνεργάτες. Φαίνεται ότι το 37% των καλπών ανοίχτηκαν από το YSK από τη στιγμή. Στην τηλεόραση, γίνεται νέα ανακοίνωση ότι το 85% των ψήφων έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Μην αφήνετε τις κάλπες!

Σοβαρές καταγγελίες, μετά τα λεγόμενα του υποψήφιου προέδρου, Μουχαρέμ Ιντζέ, έρχονται και από την εφημερίδα Cumhuriyet

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Μετά τις καταγγελίες του υποψήφιου προέδρου, Μουχαρέμ Ιντζέ, αλλά και της εφημερίδας Cumhuriyet, βγήκε στο τουρκικό FOX και ο εκπρόσωπος του CHP και αποκάλυψε ότι ενώ το Anadolu λέει ότι έχει ανοιχτεί το 95% των καλπών, από τις 180.000 κάλπες που έχει η Τουρκία, έχουν ανοιχτεί μόνο οι 110.000 και ότι όλα γίνονται, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Ερντογάν κέρδισε και να αποδεχτούν όλοι αυτό το αποτέλεσμα: «Εμείς θα μετράμε μέχρι το πρωί και θα τα πούμε στον δεύτερο γύρο», είπε ο εκπρόσωπος Bülent Tezcan.

Τα αποτελέσματα

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας από τον α' γύρο «κλειδώνει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της γειτονικής χώρας, ο «σουλτάνος» ξεπερνά το απαιτούμενο 50%, καθώς βρίσκεται στο 53,23%.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 30,5%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει 7,73% και η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,47%

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο 50,90% και στην Άγκυρα στο 54,2%. Στη Σμύρνη, ο Μουχαρέμ Ιντζέ προηγείται με 53,2%. Στο Ντιγιάρμπακιρ, προηγείται ο Ντεμιρτάς με 65,9%. Ο Ιντζέ, παράλληλα, έχει προβάδισμα σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 54,29% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 92%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,82%. «Θρίλερ» με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς κερδίζει το 10,73% και φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, που ανήλθε στο 87%.

Πόλωση και επεισόδια

Μέσα σε κλίμα πόλωσης, δεν έλειψαν τα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες ανέφεραν ότι στην πόλη Ούρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραΐμ Χαλίλ Γιλντίζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του φιλοκουρδικού κόμματος CHP μαζί με την φρουρά του.

Την ίδια ώρα, στο Ντιγιάρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1.000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους. Επίσης, στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας, καθώς οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκαν ψηφοδέλτια, ενώ άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δύο φορές και σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερις σάκοi με προσφραγισμενες ψήφους.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας. «Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν» υπογράμμισε.

Μάλιστα, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu. 

Νωρίτερα, το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον δέκα Ευρωπαίων, οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές, αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ είχαν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές, για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας» δήλωσε ο Τεζτσάν.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, 90 ελικόπτερα και 100 οχήματα αύρες τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.

Έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους οπαδούς του Ερντογάν

Στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έχουν ήδη βγει αρκετοί οπαδοί του.

Στα χέρια τους κρατούν τουρκικές σημαίες με το πρόσωπο του Ερντογάν και σημαίες του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ).

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης και έξω από τα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα.

19700320

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...