Οικονομία

Eλληνική εταιρία εφαρμόζει 4ημερη εργασία γιατί η ποιοτική δουλειά προκύπτει «από ξεκούραστα μυαλά»

Ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκ των ιδρυτών της Skroutz και ένθερμων υποστηρικτών του μέτρου της «4ήμερης εβδομάδας», εξηγεί με συνέντευξή του στην Καθημερινή, γιατί προχώρησαν για δεύτερη χρονιά στην εφαρμογή του.

Η έξτρα ελεύθερη μέρα ισχύει για ενάμιση μήνα, από 15 Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου (μετά ξεκινάνε οι κανονικές άδειες) για όλους τους 170 εργαζόμενους. Μπορούν να την χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας, ωστόσο οι περισσότεροι, όπως είναι λογικό, την «κολλάνε» στο Σαββατοκύριακο. «Κρίμα που δεν μας έχει κάνει καλό καιρό προς το παρόν», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Χατζηγεωργίου. «Το νόημα ήταν να έφευγε ο κόσμος τριήμερο, να ξέφευγε».

«Η δημιουργικότητα και η ποιοτική δουλειά προκύπτουν από ξεκούραστα μυαλά και χαρούμενους ανθρώπους», έγραψε ο Γιώργος, ξεσηκώνοντας ενθουσιώδη RTs. «Τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω κρίσης, θεωρούσα προκλητικό γύρω γύρω να γίνεται χαμός και να βγαίνουμε εμείς και να λέμε ότι κάνουμε το ένα και το άλλο», λέει. «Σήμερα, όμως, θεωρώ σημαντικό να μη δείχνουμε συνέχεια τη μαυρίλα». Ο ίδιος πιστεύει βαθιά ότι όποιος κάνει δημιουργική δουλειά πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο να σκέφτεται. «Το ξέρω από τον εαυτό μου. Όταν πηγαίναμε σε συνέδρια και είχαμε ελεύθερο χρόνο για συζητήσεις, έβγαιναν πολύ ωραία πράγματα. Εγώ τα ονομάζω free brain cycles, πρέπει να έχεις χρόνο να επεξεργαστείς τα προβλήματα χωρίς να είσαι πάνω στο πρόβλημα. Ως γνωστόν, οι καλύτερες ιδέες σού έρχονται στο μπάνιο».

Δραστηριότητες

Γενικά, οι τρεις συνιδρυτές της Skroutz (οι άλλοι δύο είναι οι Γ. Αυγουστίδης και Β. Δήμος) είναι της άποψης ότι δεν είναι οι πολλές ώρες δουλειάς που φέρνουν την επιτυχία. «Στην εταιρεία δεν χτυπάει κανείς κάρτα ούτε καταγράφεται κάπου το ωράριο. Η ώρα προσέλευσης είναι ευέλικτη, μέχρι τις 10.30 έρχεται ο κόσμος, και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ. έχουμε φύγει όλοι. Για πλάκα εμείς (σ.σ. οι συνιδρυτές), αν δούμε κάποιον να κάθεται, τον διώχνουμε, “άντε έχεις και σπίτι”». Παραπάνω κάθονται μόνο όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις δραστηριότητες που παρέχει η εταιρεία καθημερινά, από μαθήματα χορού και μαθήματα αγγλικών και τουρκικών μέχρι σκάκι και γυμναστική. Ο Χατζηγεωργίου ξεκίνησε τουρκικά (σ.σ. η εταιρεία έχει εξαπλωθεί και στην αγορά της Τουρκίας), αλλά τα παράτησε («μου έπεσε βαρύ το δίωρο»), όμως συνεχίζει ένα απόγευμα την εβδομάδα να παίζει σκάκι «μαζί με άλλους φανατικούς εδώ». Τη μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφουν η γυμναστική και οι χοροί.

Μια μεγάλη επιτυχία

Πρόσφατα, η Skroutz γιόρτασε μια μεγάλη επιτυχία. Μετά ενάμιση χρόνο διεργασιών, οι ιδρυτές απέκτησαν το ποσοστό συμμετοχής 50% που κατείχε η Dionic, καταβάλλοντας 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας τους. «Τα προηγούμενα χρόνια θέλαμε να δώσουμε stock option στους υπαλλήλους μας και δεν μπορούσαμε. Τώρα επιτέλους κοιτάμε το μέλλον, τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγαλώσουμε», λέει ο 42χρονος Γιώργος Χατζηγεωργίου, που παραμένει ένας από τους πιο δραστήριους προγραμματιστές της εταιρείας (έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ). Η αισιοδοξία του δεν αφορά μόνο τη δική του επιχείρηση. «Στον κλάδο μας τα πράγματα είναι πολύ καλά. Γενικά θεωρώ ότι ανακάμπτουμε. Αλλωστε, η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά.

Είναι η δεύτερη χρονιά εφαρμογής της 4ήμερης εβδομάδας στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά η πρώτη που ανακοινώθηκε δημοσίως, με ένα tweet.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...