Κόσμος

«Bάφονται» με αίμα οι εκλογές: Ισλαμιστές τραμπούκοι μαχαίρωσαν Κούρδο - Γεμίζουν τις κάλπες με ψηφοδέλτια του Ερντογάν - Ενοπλοι παντού


Αρχισαν τα παρατράγουδα στην Τουρκία. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο από τις προηγούμενες ημέρες και τώρα οι ισλαμιστές του Σουλτάνου ήρθαν βάλουν λάδι στη φωτιά.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας, ANF News, κάνει λόγο για επίθεση με μαχαίρι σε υποστηρικτή του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP στην περιοχή Suruc στην Ούρφα από συγγενείς υποψήφιου βουλευτή με το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η επίθεση έγινε από συγγενείς του βουλευτή του AKP, Ιμπραϊμ Χαλίλ Γιλντίζ στον υποστηρικτή του HDP, ενώ καταγγέλλονται και επιθέσεις από τον ίδιο τον υποψήφιο και τους σωματοφύλακες του σε τρία σχολεία της περιοχής, όπου υπάρχουν κάλπες για να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους.

Δείτε το δημοσίευμα:

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ισλαμιστές τραμπούκοι του Ερντογάν, με επικεφαλής βουλευτή του ισλαμιστικού κόμματος AKP, χτύπησαν Κούρδους σοσιαλιστές του κόμματος HDP σε εκλογικό τμήμα στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.

Όπως μεταδίδεται από κουρδικά Μέσα και λογαριασμούς ακτιβιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στην πόλη Ούρφα, της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν ο ισλαμιστής βουλευτής, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP μέσα σε εκλογικό τμήμα.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε εμφανίζονται και άνθρωποι του Γιλντίζ να διαπράττουν νοθεία, ρίχνοντας επιπλέον ψηφοδέλτια του AKP και του Ερντογάν στις κάλπες.

Ενοπλοι παντού

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Καταγγελίες για νοθεία

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Τουρκία.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

Ο υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου και επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών μπροστά από την έδρα της ανώτατης εκλογικής αρχής.

Συνέλαβαν 10 ξένους

Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 10 ξένους, τους οποίους κατηγορεί πως παρίσταναν τους διεθνής παρατηρητές χωρίς να έχουν διαπιστευτήρια από τον ΟΑΣΑ. Πρόκειται για τρεις Γάλλους που συνελήφθησαν στην επαρχία Αγκρί, τρείς Γερμανούς στην επαρχία Σιρνάκ και τέσσερις Ιταλούς στο Μπατμάν και το Ντιγιάρμπακιρ.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1010840806700322817?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...