Κόσμος

60 εκατ Τούρκοι έτοιμοι για σύρραξη μετά από φήμες για νοθεία: Σε 36ωρη επιστράτευση κάλεσε οπαδούς/ψηφοφόρους ο Μ.Ιντζέ: "Eρντογάν τελείωσες"!


60 εκατ Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες σε λίγες ώρες μέσα σ' ένα κλίμα φοβερής πόλωσης και εμφυλιοπολεμικού κλίματος ενώ πλέον εκφράζονται σοβαρές και ανοιχτές πληροφορίες για επικείμενη νοθεία στις εκλογές με τον Ερντογάν. Και το ερώτημα είναι τ θα συμβεί αν όντως επιβεβαιωθούν οι φόβοι. Κεμαλιστές εναντίον Ερντογανικών/ισλαμιστών σε μια μάχη επιβίωσης. Ο Μ.Ιντζέ συγκέντρωσε πριν λίγο 5 εκατ Τούρκους έτσι "για πλάκα".

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κάλεσε πριν λίγο σε 36ωρη επιστράτευση τους οπαδούς του κόμματος και ψηφοφόρους για το ενδεχόμενο νοθείας, ενώ διαμήνυσε επίσης του Ερντογάν «εγώ δεν είμαι τερματοφύλακας, είμαι επιθετικός».

Το βασικό μήνυμα του Μουχαρέμ Ιντζέ στην τελευταία ομιλία σήμερα ήταν το «Ερντογάν τελείωσες!», αντιδρώντας βέβαια στη διακοπή της ομιλίας του από 3 κανάλια εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να μεταδώσουν την ομιλία του Ερντογάν την ίδια ώρα.

«Θα μηνύσω τις τηλεοράσεις που έκοψαν τη δική μου ομιλία για να μεταδώσουν του Ερντογάν. Ερντογάν τελείωσες!», είπε χαρακτηριστικά ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ήταν η τελευταία προεκλογική ομιλία του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της χώρας. Ο Ιντζέ έκανε λόγο για 5 εκατομμύρια κόσμο στην ομιλία του, πάντως και οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειχναν μεγάλη κοσμοσυρροή.

Όταν άρχισε την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος στη συνοικία Μπεϋλίκντουζού δεν είχε ακόμη τελειώσει την ομιλία του στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης ο Ιντζέ και τότε 3 εθνικής εμβέλειας κανάλια (CNN Türk, NTV, ATV) διέκοψαν να μεταδίδουν την ομιλία Ιντζέ για να μεταδώσουν του Ερντογάν.

Το αντιλήφθηκε ενώ μιλούσε ο Ιντζέ και από το βήμα προειδοποίησε τα κανάλια ότι θα τους κάνει μήνυση μετά από αυτό. Στη συνέχεια τα κανάλια έδειχναν και τις δύο ομιλίες και έδιναν φωνή πότε στον έναν πότε στον άλλον, εναλλάξ.

Λίγες ώρες πριν από την "μητέρα των μαχών στην Πόλη" και τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και είναι η πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ξεκάθαρα. Η αγωνία και η πόλωση βρίσκονται στο αποκορύφωμά της.

Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δεν είναι διασφαλισμένη και αν οι εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τον Ερντογάν καθώς θα συνασπιστούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον του. Και το ποσοστό τους με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι αρκετό να ξεπεράσει το 50%.

Το κλίμα έχει ανατραπεί και ανάμεσα στο λαό.

Πρώτη φορά υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν μιλούν για την κακή κατάσταση της οικονομίας και ότι μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα και δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν το νέο πρόσωπο, τον Μουχαρέμ Ιντζέ, που ‘τα λέει και ωραία’.

Η τιμή του κρεμμυδιού έγινε θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από ένα tweet του ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας, Τεμέλ Καραμολάογλου, που έγραφε:

«Το δολάριο είναι 4,75 λίρες, το κρεμμύδι 6,95».

Το τουίτ αυτό αναπαράχθηκε πάνω από 15.000 φορές. Η τιμή του κρεμμυδιού αυξήθηκε κατά 212% λόγω πληθωρισμού και ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει κρεμμύδια, πατάτες και άλλα βασικά τρόφιμα λόγω των αυξήσεων.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής πάντως, δίνουν και πάλι αντιφατικά αποτελέσματα. Πολύ αξιόπιστες και οι δύο εταιρείες, η μία δείχνει να μην βγαίνει στον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και να κινδυνεύει να χάσει και το δεύτερο, η άλλη δείχνει να κερδίζει σχεδόν οριακά.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%. Μάλιστα η εταιρεία ‘βλέπει’ πιθανό ο Μουχαρέμ Ιντζέ να κερδίσει το δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 28% και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%. Για την Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης ‘Τζουμχουριέτ’ δημοσιεύει σήμερα νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, σύμφωνα με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές αύριο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό από 44.5% και άρα δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, 28.3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13.5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11.5%.

Τουρκία: ''Πόρτα'' σε Ευρωπαίους βουλευτές- παρατηρητές των εκλογών λόγω των πολιτικών τους απόψεων

Την είσοδο στην Τουρκία δύο Ευρωπαίων Βουλευτών, ενός Γερμανού και ενός Σουηδού, που επρόκειτο να παρακολουθήσουν ως διεθνείς παρατηρητές, τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αρνήθηκε η Άγκυρα.

Ο Γερμανός βουλευτής Αντρέι Χούνκο, του κόμματος Die Linke, επρόκειτο να συμμετάσχει στην ομάδα παρατηρητών των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Όμως, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο στη Βιέννη, ο Τούρκος αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ ενημέρωσε τον οργανισμό ότι η είσοδος στην τουρκική επικράτεια δεν του επιτρέπεται, είπε ο Γερμανός βουλευτής.

"Υπό την ιδιότητα του βουλευτή της γερμανικής Μπούντεσταγκ και μέλους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχα στην επιτήρηση σχεδόν όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Τουρκία" επισήμανε ο Χούνκο.

Και στον Σουηδό βουλευτή των Οικολόγων-Πρασίνων Τζαμπάρ Αμίν, που είχε ήδη φθάσει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδό του στη χώρα.

"Όταν έφθασα στον έλεγχο των διαβατηρίων, οι υπηρεσίες πληροφοριών με περίμεναν. Μου πήραν το διαβατήριο και με οδήγησαν σε μια άλλη περιοχή. Πέντε λεπτά αργότερα, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ήρθαν και μου είπαν ότι είχαν λάβει εντολές από ανώτερα στελέχη", εξήγησε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Ο Σουηδός βουλευτής επισήμανε ότι δεν τον ενημέρωσαν για τους λόγους της απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, όμως οι τουρκικές αρχές τον πληροφόρησαν ότι προσπαθούν να τον βάλουν στην επόμενη πτήση για Στοκχόλμη.

Σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ΟΑΣΕ εξέφρασε την «απογοήτευσή του» καταγγέλλοντας το γεγονός ότι μέλη της αποστολής των παρατηρητών εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην Τουρκία λόγω των "πολιτικών απόψεών τους που διατύπωσαν δημοσίως".

Παράλληλα, ΟΑΣΕ και Γερμανικό ΥΠΕΞ βρίσκονται από κοινού σε επαφή με την Τουρκία, προκειμένου να ζητήσουν "την άρση της απαγόρευσης εισόδου" σε βάρος του Γερμανού βουλευτή.

Νοθεία;

Αύριο, περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο σε μια εκλογική διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της Τουρκίας σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στη χώρα.

Χθες η ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος, Καλό Κόμμα, Μεράλ Ακσενέρ, κατήγγειλε δημοσίως μέσω twitter το γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, ότι έδωσε εντολή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ που θα μεταδίδει την Κυριακή τα αποτελέσματα των εκλογών, μετά τις 21.30 το βράδυ να ανακηρύξει νίκη του Τούρκου προέδρου 53%, ενώ ακόμη η καταμέτρηση θα συνεχίζεται.

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατέθεσε μήνυση κατά του τουρκικού πρακτορείου ‘Αναντολού’, επειδή χθες σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού TVNET πέρασε κάρτα του ‘Αναντολού’ με αποτελέσματα εκλογών 2018. Η κάρτα έγραφε τα εξής ποσοστά: Ερντογάν 53%, Ιντζέ 26%, Ακσενέρ 12%, Ντεμιρτάς 7%

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που ανάγκασε το ανάγκασε το διευθυντή του ‘Αναντολού’ να προβεί σε δήλωση, λέγοντας ότι σε όλες τις εκλογές γίνονται προηγουμένως τεστ με τα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο κανάλι ζήτησε –όπως είπε- από το ‘Αναντολούν να κάνουν αυτή τη δοκιμή για να τα εφαρμόσει στις οθόνες του.

Πάντως, σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ γράφει ότι το σενάριο που φοβάται περισσότερο η αντιπολίτευση είναι οι παρεμβάσεις του ‘Αναντολού’ στα αποτελέσματα.

Φοβάται δηλαδή ότι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων θα ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ενώ ακόμη θα γίνεται καταμέτρηση. Μετά θα κάνει ομιλία ενώ θα καταμετρούνται ακόμη οι ψήφοι.

Εκείνη την ώρα, όπως ισχυρίζεται, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νοθεία. Αν οι παρατηρητές και οι εφορευτικές επιτροπές εγκαταλείψουν τις κάλπες θα μπορέσουν να κάνουν νοθεία.

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην γίνει νοθεία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσκέπτονται συνεχώς για το θέμα. Μάλιστα σε 30 χιλιάδες κάλπες παρατηρήθηκαν προβλήματα, ειδικά στην περιοχή Σανλιούρφα της ΝΑ Τουρκίας. Ιδρύθηκε επίσης το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας των Εκλογών
https://twitter.com/Qestuka/status/1010553524835495936?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Angel556Angel55/status/1010542560937422851?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ