Σκοπιανό

Όταν ο Κίρο Γκλικόροφ είπε το «Είμαστε Σλάβοι, όχι Μακεδόνες» (βίντεο)


“ Είμαστε Σλάβοι, όχι Μακεδόνες” είχε πει ο πρώην Πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ και πολλοί έσπευσαν να τον “σταυρώσουν” στο εσωτερικό της χώρας του χαρακτηρίζοντας τον “προδότη”. Η δήλωση έγινε το 1992 σε Έλληνα δημοσιογράφο αλλά σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον Γκλικόροφ αν θεωρεί τον λαό του απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Σκοπιανός Πρόεδρος του είχε απαντήσει:

"Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ. ".

Η δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες, αλλά είναι Σλάβοι μπορεί να έχει πάνω από μια 25αετία που έγινε αλλά στα Σκόπια προβλήθηκε αρκετά πρόσφατα, μόλις πριν ένα χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο και σωρεία δημοσιευμάτων που έγιναν μετά την προβολή του προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Αρκετοί τόνισαν ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ζάεφ επρόκειτο για μια προσπάθεια συμβιβασμού με την Ελλάδα για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κίρο Γκλιγκόροφ με τη δήλωση που είχε κάνει εξηγούσε σε Έλληνα δημοσιογράφο ότι η ΠΓΔΜ έχει σλαβική ρίζα. Η εξήγηση του στην ουσία κατέρριπτε δημόσια την προπαγάνδα ότι οι Σποπιανοί προέρχονται από την αρχαία Μακεδονία και είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η δήλωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπίων τα Σκόπια θα ονομάζονται “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοι της θα λέγονται στην ουσία “Μακεδόνες”. Και ξαφνικά θα υπάρχουν οι Μακεδόνες της Ελλάδας - οι Έλληνες και οι Μακεδόνες της “Βόρειας Μακεδονίας” με τη σλαβική ρίζα.

Ένα μεγάλο μπέρδεμα το οποίο επιλύεται μεν τεχνηέντως αλλά συναισθηματικά  δημιουργεί τριγμούς στην κοινωνία γιατί δεν υπολογίζει ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στο οποίο δίνει βάση ένας λαός: την ταυτότητα του. Γιατί η ταυτότητα ορίζει το ποιος είμαι εγώ και ποιος είσαι εσύ. Και ξαφνικά δύο λαοί αποκτούν το ίδιο όνομα χωρίς να έχουν καν κοινή προγονική πολιτιστική ταυτότητα. Και ξαφνικά δύο χώρες - φίλες έχουν ένα “εγώ” που μοιάζει και χάνεται το εσύ. Και χάνεται ο προσδιορισμός και γεννούνται ερωτήματα. Είναι ένα θέμα κυρίως συναισθηματικό το οποίο παραγνωρίζεται και είναι λάθος να παραγνωρίζεται, γιατί ο κόσμος σκέφτεται και πράττει με γνώμονα το συναίσθημα και το πιο σημαντικό: ψηφίζει με βάση το συναίσθημα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο και οι δύο χώρες - φίλες πρέπει να το έχουν στο νου τους.

Το βίντεο - ντοκουμέντο
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fthecallergr%2Fvideos%2F2029339330648041%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης